verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Artikull për qëllim politik të hesapeve

on 9 - 02 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Како Јанева процени дека треба да го _ - http___kurir.mk_makedonija_vesti_k 11

[Recension: Si e vlerësoi Janeva se duhet ta lirojë Verushevskin nëse nuk ka pasur qasje te lënda?]

Njëri nga parimet themelore të profesionit të gazetarisë është respekti i i të vërtetës dhe i të drejtës së publikut për të qenë i informuar objektivisht. Në tekstin që e recensojmë krejtësisht është shtrembëruar pasqyra reale për atë se kush, si dhe pse në prag të Vitit të Ri (2016) e ka liruar nga paraburgimi ish-shefin e DSK-së, Zoran Verushevski.

Vetë titulli: “Si e vlerësoi Janeva se duhet ta lirojë Verushevskin nëse nuk ka pasur qasje te lënda?” e zbulon qëllimin për ta diskredituar prokuroren speciale publike.

Како Јанева процени дека треба да го _ - http___kurir.mk_makedonija_vesti_kLinku deri te artikulli origjinal: Si e vlerësoi Janeva se duhet ta lirojë Verushevskin nëse nuk ka pasur qasje te lënda?

Data dhe koha e publikimit: 02.02.2016 15:34

Data e recensionit: 02.02.2016

Recensues: Аleksandar Pisarev

NDËRRIMI I TEZAVE

Теksti përkon me sulmet e përgjithshme të cilat bëhen ndaj Janevës, dhe ai nuk bazohet në të vërtetën, por bën zëvendësim të tezave. Me këtë rast, Janeva akuzohet se pa e studiuar paraprakisht rastin e Verushevskit dhe pa pasur qasje në këtë lëndë, ka vlerësuar se i dyshuari i parë në rastin “Puçi” duhet të mbrohet në liri.

“Si vlerësoi Janeva, në qoftë se deri tani nuk ka pasur qasje në këtë lëndë, se i dyshuari i parë në rastin “Puçi”, Zoran Verushevski, duhet të mbrohet në liri, që e bën edhe më të dyshimtë vendimin për lirimin e Verushevskit. Si vlerësoi prokurorja speciale publike, Katica Janeva, se  dyshuari i parë në rastin “Puçi”, Zoran Verushevski, nuk duhet të qëndorjë akoma në paraburgium nëse nuk ka pasur qasje në këtë lëndë?”

Menjëherë ta qartësojmë. Janeva as që ka bërë vlerësim, e as e ka liruar nga paraburgimi Verushevskin, e as që kjo është në kompetencë të saj. Ajo, pas Vitit të Ri (2016), pasi e ka marrë përsipër rastin “Puçi2, ka propozuar që Verushevski të lirohet me kaucion dhe t’i caktohet masa e arrestit shtëpiak.
Këshilli penal i Gjykatës themlore Shkup 1- Shkup ka marrë vendim me të cilin ish-drejtorit të DSK-së i hiqet masa e paraburgimit. Këshilli penal kishte dorëzuar edhe kërkesë plotësuese deri te prokuroria prë kompletimin e dokumentacionit para miratimit të vendimit përfundimtar për heqjen e masës së paraburgimit.

ANSHMËRI E FUQISHME

Artikulli ka anshmëri të fuqishme edhe në pjesën përfundimtare:

“Bashkëshortja e Verushevskit, Sonja, praktikisht zbuloi se porositësi është Zaevi, ndërsa Janeva është vetëm marionetë në duart e Zaevit që i çon në vend urdhërat e tij.”

Konstatimi i këtillë bazohet vetëm në bazë të statusit në Facebook të bashkëshortes së Verushevskit. Teksti nuk ofron asnjë dëshmi relevante që t’i mbështesë këto pohime, por është fokusuar që ta rrënojë autoritetin e prokurores speciale.

Kjo përmbajtje mediatike me vetëdije futet në qërim politik të hesapeve dhe favorizon një palë. Kjo është në kundërshtim me parimet etike dhe profesionale, të cilat, në mes tjerash, nënkuptojnë që raportimi për proceset politike, veçanërisht për zgjedhjet, duhet të jetë i paanshëm dhe i balancuar. Gazetari duhet të sigurojë distancë profesionale prej subjekteve politike (аmandamenti 14).


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare, jozyrtare

relevante, jorelevante

më tepër burime

më tepër palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja