verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Akuzat pa prova nuk janë gazetari, por shpifje!

на 22. 04. 2016 | |
[Recension: Skandaloze, BDI po manipulon me lëvizjen me letërnjoftime me Kosovën, Marrëveshja është pjesë integrimit Ballkani Perëndimor – BE] Gazetarët kanë përgjegjësi për fjalën e thënë në publik. Përgjegjësia e tyre për të bërë lajmin, është më e madhe se përgjegjësia ndonjë “manipuluesi” me opinionin për lëvizjen me letërnjoftim mes Maqedonisë dhe Kosovës, si për shembull në këtë rast. Artikulli që po recensojmë, me shumë siguri mund të themi se

Lajmin e plotëson pala tjetër!

на 20. 04. 2016 | |
[Recension: Godet Osmani: Ja çka i thotë “Besës”] Pala tjetër gjithnjë është me rëndësi. Për të plotësuar një artikull gazetaresk që ka qëllim të informojë publikun, fillimisht duhet që gazetari mos të raportojë duke anuar për njërën palë, pasi që kjo rrezikon që artikulli të marrë cilësinë e produktit propagandistik. Në rastin konkret kemi të bëjmë me një lajm, të cilit i mungojnë disa elemente të gazetarisë profesinale. Fillimisht, statusi

Ermira e meriton – të drejtën për prononcim!

на 20. 04. 2016 | | mk
[Recension: Ermira mendon se Ivanovi nuk e meriton, të jetë President] Gazetari nuk guxon të jetë tendencioz! Ai ka të drejtë të raportojë dhe të përdorë satirën mes rreshtave, por jo edhe të ndërlidhë ngjarje tjera me çështje tërësisht tjera. Qasja joprofesionale e autorit në këtë artikull fillon që në fjalinë e parë: “Deputetja e BDI-së tanimë me famë botërore…”, ky fillim, si dhe përdorja e fjalëve “e meriton”,

Propaganda partiake nuk i ka hije gazetarit!

на 19. 04. 2016 | | mk
[Recension: Pasi u shpallën zgjedhjet, reforma në listat e BDI-së. Deputet jo nëse ke qenë dy mandate] Gjithnjë e më tepër duhet t’i kujtojmë publikut se vetë ata japin vlerësim, ndërsa gazetari është thjeshtë vetëm për të informuar. Pavarësisht se për çfarë çështje raportohet, gazetari asnjëherë nuk guxon të përfshihet nga emocionet dhe të njëjtat të ndikojnë tek ai që më pas të raportojë njëanshëm dhe të përfundojë si propagandues

Propaganda asnjëherë nuk mund të jetë lajm!

на 14. 04. 2016 | | mk
[Recension: Thyhet keq BDI e Çairit, Besa depërton fuqishëm!] Gazetari duhet vetëm të informojë, në bazë të asaj që e vëren në vendin e ngjarjes. Roli i tij është t’i mundësojë publikut të informohet për atë që nuk e ka parë dhe përmes lajmit t’i tregojë se çfarë në fakt ka ndodhur. Mirëpo, kjo nuk nënkupton se ai ka të drejtë që në emër të profesionit të ushtrojë propagandë për

Anonimiteti ruhet kur nuk mungon autenticiteti!

на 8. 04. 2016 | | mk
[Recension: E pranon ish ministri: Shkuam “kurban” për Musa Xhaferin] Gazetari ka të drejtë të thirret në burime anonime. Në njëfarë forme, burimet e kategorisë së tillë janë shtytje për hulumtim të mëtejshëm dhe për hapje të depateve të rëndësishme për të cilat mungojnë ose fshehen informatat zyrtare. Mirëpo, rrethanat ndryshojnë kur dëshia anonime për median thuhet jo nga vetë burimi, por nga dikush i afërt me burimin. Kjo jep

Lajm pa bazë dhe strukturë

на 7. 04. 2016 | | mk
[Recension: Shok me nipin e Ali Ahmetit, ministër I FRESKË e I RI] Jo çdo gjë është për t’u shtjelluar në një lajm, aq më tepër kur nuk kemi fakte dhe dëshmi relevante. Çështja e zgjedhjes së ministrave të ri të BDI-së, për gazetarin duhet të jetë bazë për të hulumtuar më tepër dhe për të arritur deri tek e vërteta se përse ka ndodhur ky ndryshim në këtë parti,

Dëshmitë flasin më shumë se gazetari!

на 29. 03. 2016 | | mk
[Recension: Priten drunjët në Çair, BDI “harton” ndërtesa] Gazetari duhet të shkruajë lajmin sikur është duke informuar veten e tij. Nuk do të kishte gjasa teorike dhe praktike që gazetari të bënte një artikull për të informuar veten, në mungesë të fakteve dhe dëshmive në lidhje me atë që shkruan. Atëherë, kur nuk mund t’ia bëjmë vetes një gjë të tillë, pse duhet që një qasje të tillë ta ushtrojmë

Kush-kujt ia thotë në sy, vendos publiku!

на 28. 03. 2016 | | mk
[Recension: Sulejmani ia thotë në sy Ademit të BDI-së: Do t’a shihni në zgjedhje kush është “BESA”!] Gazetarët inkurajojnë debat dhe nuk favorizojnë ndonjë nga debatuesit. Roli i tyre është që të jenë konstruktiv gjatë debatit dhe mos të jenë të njëanshëm. Kur një debati disa ditë më vonë i thuret një kontribut informues, në të cilin përveç njëanshmërisë, shtohen edhe elemente komentimi, përmbajtja del jashtë standardeve profesionale. Është e

Asgjë nuk ‘dihet’ deri sa nuk dëshmohet me fakte, e jo me paragjykime!

на 25. 03. 2016 | |
[Recension: Dihet cila parti shqiptare udhëheq në Maqedoni sipas agjencisë nga Beogradi!] Titulli dhe përmbajtja duhet të përputhen dhe të mbështeten me fakte, e jo të ‘kryqëzohen’ dhe interpretohen ashtu siç dëshirojnë gazetarët, pa asnjë argument për vlerësimet. Pse duhet që autori të nxisë paragjykime dhe urrejtje, duke vënë në pyetje punën e një agjencie të hulumtimeve, pa asnjë fakt, vetëm sepse qenka nga Beogradi? Kemi të bëjmë me një

Abonohuni për lajmet më të reja