verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Propaganda nuk përbën gazetari

на 18. 09. 2015 | | mk
[Recension: Ali Ahmeti pritet tamam si komandant] Propaganda është dëmi më i rëndë që dëmton më së shumti gazetarinë profesionale. Tentimi që përmes shkrimeve gazetareske të arrihet deri tek marketingu politik nuk përputhet me standardet profesionale. Në pamjet që ua ofron Aktuale.mk shihet sesi lideri i BDI-së Ali Ahmeti pritet nga një numër i madh i banorëve në komunën e Likovës ku mori pjesë në hapjen e sallës në këtë

Ndërthurja e raportimit me komente dëmton lajmin

на 17. 09. 2015 | |
[Recension: Ermira Mehmeti godet Mijallkovin, athu e ka me gjithë mend?] Rrjetet sociale janë një hapësirë nga ku gazetari mund të marrë një informacion por kur raporton mbi të duhet të verifikojë qëndrimet dhe aq më tepër të mos interpretojë këtë qëndrime. Deputetja Ermira Mehmeti ka ndërpre heshtjen e gjatë në rrjetet sociale, duke postuar një koment kritik lidhur me ekipet partiake që po zhvillojnë negociatat për Prokuorin special. “Protagonisti

Raportime vetëm mbi burime anonime mund të ngjallin dyshime

на 17. 09. 2015 | |
[Recension: Sherr në mbledhjen e sotshmë të BDI-së] Kur faktet flasin më shumë se rreshtat, atëherë kemi të bëjmë me gazetari.  Arsyeja pse e recensojmë këtë tekst është pikërisht fakti që, gazetari ka bërë lajmë në mungesë të fakteve dhe burimeve. Përveç kësaj, edhe pse disa persona janë përmendur në tekst, nuk është kërkuar qëndrim nga ato. Larg syve të mediumeve dhe të opinionit, për sot në ora 12 ishte

Titujt spekulativ dëmtojnë besimin

на 16. 09. 2015 | |
[Recension: Sot do të lirohen të dënuarit e “Monstrës”, gjashtë orë po zgjatë seanca gjyqësore?] Pretendimet dhe paralajmërimet duke mos u bazuar në fakte, janë shkelje e etikës gazetareske. Titulli, çdoherë duhet të informojë lexuesin për përmbajtjen e tekstit, por me titull nuk guxon të manipulohet. Teksti që po recensojmë, manipulon lexuesit duke i paralajmëruar rrejshëm ata. Mbi gjashtë orë është duke zgjatur seanca e sotme e Gjykatës së Apelit

Publiku nuk duhet privuar nga të dyja palët

на 14. 09. 2015 | | mk
[Recension: BESA ndërton urën në Kumanovë, që u harrua nga pushteti] Nëse gazetari informon për një iniciativë, lajmi nuk guxon të përfundojë vetëm me atë palë. Gjithmonë duhet kërkuar edhe qëndrimi zyrtar, pasi mund të krijohet përshtypja se mbështetet njëra palë. Lajmi që po recensojmë nuk paraqet të dyja palët. Pala tjetër nuk është e pranishme në tekst. Aktivistë të Lëvizjes Besa në Kumanovë kanë filluar punimet për ndërtimin e

Lajmet e pa plota, sado me interes, nuk informojnë publikun

на 11. 09. 2015 | |
[Recension: Shtypen paratë prej 100 denarësh me kryq dhe prift?] Që gazetari të artikulojë një lajm profesional, ai duhet njëherë “të gjendet në lëkurën e lexuesit”. Çfarë e bind atë dhe çfarë e bën atë që të besoj të artikullin tim? Tekstin që po recensojmë, ndonëse ka informacione mungon sqarimi më i detajuar. Monedha e re prej 100 denarëve që u lëshua në qarkullim për koleksion është skandaloze, shkruan Zhurnal. 

Spekulime që vetëm sjellin paqartësi

на 11. 09. 2015 | |
[Recension: Plas sherri midis Gruevskit dhe Mijallkovit!] Lloji i burimit është shumë i rëndësishëm për një lajm profesional. Edhe burimi i saktë, sa do vështirë të jetë, kërkohet nga gazetarët profesionist. Megjithatë, parimi bazë i gazetarisë profesionale është paanshmëria dhe prononcimi ose qëndrimi i patjetërsueshëm i palëve të përfshira në lajm. Lajmi që po recensojmë, nuk plotëson asnjë nga kriteret e lartpërmendura. Portali Centarnews duke u thirrur nga burime të

Raportime mbi baza thashethemesh, sjellin vetëm mosbesim ndaj profesionit

на 10. 09. 2015 | |
[Recension: E vërteta rreth përleshjes dhe përçarja brenda BDI-së] Gazetaria profesionale funksionon me rregulla strikte dhe të qarta. Secili, emri i të cilit përmendet në një artikull gazetareskt, duhet të ketë prononcimin e tij lidhur me temën që trajton teksti. Në këtë rast, kemi të bëjmë me një tekst, në të cilin përmenden shumë emra por që prej asnjërit nga këta nuk është kërkuar qëndrim. Posaçërisht nga më i përfoluri

Dilemat e drejta, pa argumentim mbesin të vakta

на 9. 09. 2015 | |
[Recension: Skandal: BDI mburret me projektet e VMRO- DPMNE-së!] Gazetari me të drejtë shpreh skepticizëm dhe kritikë, por gjithnjë kjo duhet të jetë nën kornizat e konstruktivitetit dhe të së vërtetës dhe gjithmonë për të mirën e qytetarëve. Teksti në fjalë ngre pyetje nëse BDI po promovon projekte të VMRO DPMNE-së? Por një dilemë e tillë mbetet pa përgjigje nga subjektet që përmenden në tekst. Pas inaugurimit të sallave sportive

Të flasin faktet

на 7. 09. 2015 | | mk
[Recension: Foli Lika!?] Lajmi për të qenë profesional, në përmbajtjen e tij duhet me çdo kusht të përfshijë të gjitha palët. Përfshirja e gjitha palëve është edhe më e rëndësishme kur në tekst theksohen emra dhe individë. Mos prononcimi i atyre në një artikull, emri i të cilëve përmendet, nënkupton njënashmëri. Kjo i vështirëson lexuesit të besojë lajmin. Deputeti dhe sekretari organizativ i BDI-së, Hazbi Lika ka përgënjeshtruar informacionin se

Abonohuni për lajmet më të reja