verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Adrian Kerimi

Qëndrimet e tyre gazetarët t’i shprehin në rubrikën “opinione”, e jo tek lajmet

на 7. 09. 2015 | |
[Recension: BDI do të jetë fitues absolut i zgjedhjeve në prill 2016] Teksti që po recensojmë, më shumë ngjason me një demant ose reagim partiak se sa një lajm që informon publikun saktë. Në tekst ka qëndrime që qartësisht interpretohen si personale të autorit ndërkohë mungojnë burimet. Një portal fantom botoi dje i pari një anketë të rrejshme të IRI e cila u demantua menjëherë nga organizata amerikane.  Por, më

Në tekst ka spekulime

на 3. 09. 2015 | |
[Recension: ‘Në Maqedoni ka ‘ISIS’?!] Hapja e një çështje kaq të rëndë për opinionin, nuk do të thotë se përcjell objektivitet profesional në gazetari. Gazetari duhet pasur kujdes se për cilat tema dhe në çfarë konotacioni raporton. Lajmi që po recensojmë duke lexuar titullin nxit panik edhe pse një pjesë e madhe e tekstit as që përmban atë që thuhet në titull. A rritet numri i pasuesve të islamit radikal

Gazetari është në anën e ligjit

на 1. 09. 2015 | |
[Recension: Të gjitha veturat ngrihen te Qendra “Mavrovasja” në Shkup] Teksti që po recensojmë nuk ka të gjitha detajet për të qenë i plotë si dhe në të nuk janë përfshirë të gjitha palët. Gjithashtu duket se teksti mbron shkelësit e ligjit.  Qendra “Mavrovasja” në Shkup për momentin goditet nga një intervenim i fuqishëm të cilin e ka ndërmarrë shërbimi i merimangës” Karotreci” informon ZHURNAL.     Linku deri te

Lajm i rënë në humnerë

на 31. 08. 2015 | | mk
[Recension: Vodno: Një burrë dhe një grua kanë rënë në humnerë (Foto)] Një lajm i saktë, për çfarë do ngjarje nuk e le lexuesin me pyetje dhe paqartësi të tjera. Lajmi që po recensojmë nuk përgjigjet në pyetjet bazike dhe si rrjedhojë publiku nuk e kupton të plotë ngjarjen. Linku deri te artikulli origjinal: Recension: Një burrë dhe një grua kanë rënë në humnerë Data dhe koha e publikimit: 26.08.2015

Nuk vendosen tituj provokues të cilat nuk përputhen me përmbajtjen

на 26. 08. 2015 | |
[Recension: Xhaferri nuk ka ditur çfarë t’i thotë ambasadorit shqiptar për Marrëveshjen e Ohrit] Kopjimi kryekëput i komunikatës për shtyp, me qëllim që e njëjta të bëhet lajm nuk përputhet gjithmonë me standardet profesionale. Komunikatat për shtyp janë vetëm njëra anë, dhe botohen të plota vetëm në raste të jashtëzakonshme ose emergjente. Një tekst profesional gazetaresk, komunikatën e përmbledh në disa rreshta dhe do të citonte vetëm disa pjesë të

Jo çdo qëndrim ka peshën e lajmit

на 25. 08. 2015 | |
[Recension: ‘Çfarë ka bërë ky njeri?!’] Teknologjia sot lejon që më me lehtësi materialet video të përpunohen dhe po me aq lehtësi të përhapen duke përdorur rrjetet sociale. Por një gjë e tillë nuk përbën lajm. Shndërrimi në lajm i një video materiali origjina apo dhe autori i së cilës nuk dihet, hyn në sfera propaganduese që s’ka për qëllim informimin e drejtë. Mungesa e shumë elementëve bazike të një

Prezenca e politikanëve nuk nënkupton normalitet

на 24. 08. 2015 | |
[Recension: Prania e BDI-së mes banorëve vazhdon] Teksti që po recensojmë ka shumë elemente që i mungojnë. Fillimisht ai nuk përputhet me asnjë strukturë profesionale dhe si rrjedhojë nuk arrin të informojë publikun dhe tjetra, vetëm disa rreshta tekst dhe fotografi më shumë ngjan në një tentativë reklame se sa një lajm gazetarest. Ka vazhduar prania në terren e zyrtarëve të lartë të BDI-së. Kjo shihet edhe nga prania e

Lajmi nuk guxon të përmbaj komente

на 21. 08. 2015 | | mk
[Recension: Çka kërkoi në Strugë Abdilaqim Ademi tek Aziz Pollozhani !?] Konstatimet dhe qëndrimet personale, sipas rregullave gazetareske janë rreptësisht të ndaluara në lajm. Përkatësisht komentimi, është zhanër në vete dhe si i tillë nëse integrohet në lajm, e bën atë jo profesional. Në lajmin e recensuar, ka shumë komente dhe qëndrime personale të autorit ose redaksisë. Ja njëri ndër ta:“Ky i fundit vite me radhë ka qenë një

Informacioni shtesë është i nevojshëm për lajmin

на 20. 08. 2015 | | mk
[Recension: Në Petrovec edhe një zonë industriale, ku mbeti ajo e Tetovës?] Një artikull profesional gazetaresk, përveç të dhënave aktuale që i përmban në vete, ai duhet të posedojë edhe informacionin shtesë, apo i njohur si “background” në gjuhën gazetareske. Teksti që po recensojmë, përveç se është i zbrazët në përmbajtje, në fund nuk e përkujton lexuesin rreth çështjes të cilën e parashtron në titull. Si i tillë, përbëhet vetëm

Artikujt tendencioz nuk bëjnë pjesë në gazetari

на 20. 08. 2015 | |
[Recension: Jahti si i Shekerinskës vlen më shumë se 100.000 dollarë] Tendencat vetëm për të ofenduar përmes shkrimeve të thirrura si gazetareske, nuk mund të quhen lajme dhe aq më pak të kryejnë misionin parësor: informimin e drejtë të publikut. Shpesh bëhet fjalë thjeshtë vetëm për shkrime të cilat kanë për qëllim njollosje dhe nënçmime. Publikimi i informacioneve rreth pasurive të personave publik dhe keqinterpretimet e tyre tendencioze me karakter

Abonohuni për lajmet më të reja