verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

All posts by Aurora Karameti

Vetëm korrier; asnjë pyetje, asnjë mendim!

на 11. 11. 2013 | | mk

Publiku i sotëm nuk ka më nevojë për lajme që mund t’i gjejë edhe në faqet e internetit por edhe për lajme që nuk i thonë asgjë më hapur e më drejt se zyrtarët qeveritarë, do ndihet i trajtuar nga media ashtu sikurse ndihet nga qeveria.

    Shkruan: Аurora Karametidoktore e shkencave të informatikës dhe të komunikimit   Profesioni i gazetarit dhe vetë mediat informative jo vetëm që nuk do të zhduken por ato do transformohen për të marrë forma edhe më të sofistikuara dhe për ti shërbyer më mirë informimit të thellë, sepse atë të cektin, kalimtarin, audienca e sotme e realizon vetë nëpërmjet internetit ku tashmë gjenden të gjitha mediat relevante dhe pothuajse gjithë institucionet

Bota do ish e shëmtuar në bardhë-e-zi

на 24. 10. 2013 | | mk
5342223262_8fd2671ae1_z

“Rihapen shkollat maqedonase nga nipërit shqiptarë, interesimi për martesë fillon të bie” është titulli i një lajmi shfaqur në një nga mediat në linjë i cili mbart mbi supe barrën e rëndë të gjykimit dhe përbuzjes për individë që kanë zgjidhur jetën private duke “injoruar gjeopolitikën kombëtare”.  

 
Shkruan: Аurora Karameti, doktore e shkencave të informacionit dhe të komunikimit
  Foto: auddess “Rihapen shkollat maqedonase nga nipërit shqiptarë, interesimi për

Titulli vret si gur, e lajmi i zbrazët si pus i shpuar

на 9. 10. 2013 | | mk
Kolaz 004 1024dpi

Nisur nga lajmërimi i titullit, që tingëllon ogurzi për një vend shumëtnik, lexuesi pret që në tekst të lexojë çfarë ka ndodhur konkretisht, pret të mësojë se kush e kush u rrah (të cilave klasa ishin këta nxënës “shqiptarë” dhe “maqedonas”, sa syresh ishin etj.), cilat ishin motivet që i shtynë të arrijnë deri në këtë akt, cilat ishin pasojat e kësaj përplasjeje fizike dhe çfarë pritet të

Në anën e kujt pritet të jetë media?

на 2. 10. 2013 | | mk
Kolaz0002

Si raportuan mediat në gjuhën shqipe për rezultatet e anketës së rejtingut të partive politike, që u realizua nga agjencia “Rejting”?

  Shkruan: Аurora Karameti, doktore e shkencave të informacionit dhe të komunikimit                           Më datë 20 shtator 2013, televizioni Alsat-M u bë burim informacioni për pothuajse gjithë mediat shqiptare me rezultatet e anketës së bërë nga javorja

Artikujt “pa autor”: Ngopin lexuesin me lugë zbrazur, lënë të uritur median

на 5. 06. 2013 | | mk
napisi-bez-avtor-go-zasituvaat-chitatelot-so-prazna-lazhica-gi-ostavaat-mediumite-gladni
Lajme të gatshme, pa grintë, pa vazhdimësi, por me qëllim, serviren shpesh dhe me lehtësi nga media. Lajme ku nuk problematizohet ngjarja apo fenomeni, ku nuk ngrihen pyetje dhe nuk kërkohet llogari, ku nuk shprehet shqetësim në emër të publikut shtojnë numrin e lajmeve, por ngjajnë shumë me “lajmërime” mallrash e shërbimesh dhe pak me “lajme gazetash”. Ky konstatim mbështetet në disa shembuj të pikasur vetëm brenda një dite, më