verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Benjamin Arifi

Të pavërtetat zyrtarisht nuk e kanë vendin në gazetari

на 16. 05. 2016 | |
Obligim dhe imperativ i gazetarit është që opinionit t’i servojë informacione të sakta. Çdo informacion duhet konfirmuar nga sa më shumë burime. Teksti që është objekt recensioni dëshiron të bindë opinionin lidhur me një numër të protestuesve që kanë qenë më 9 maj, mirëpo pohimet e tij gazetari nuk i mbështet në asnjë fakt. Linku deri te artikulli origjinal: Zyrtare: Vetëm 3.500 protestues në protestën e 9 majit Data dhe

Kur përzihen humori, komenti dhe lajmi, alivanoset gazetaria

на 29. 04. 2016 | |
[Recension: LAJM I FUNDIT: Alivanoset njëri ministër i ri i BDI-së – FOTO] Nëse kjo përmbajtje do të kishte qenë e vendosur në ndonjë rubrikë humori ose satire, atëherë nuk do të kishte qenë fare objekt recensioni. Mirëpo, i gjetur në rubrikën e lajmeve, ky tekst përmban elemente që e bëjnë të jetë larg një lajmi profesional dhe larg standardeve gazetareske. Linku deri te artikulli origjinal: LAJM I FUNDIT: Alivanoset

Porositë pa dëshmi nuk e kanë vendin në gazetari

на 28. 04. 2016 | | mk
[Recension: “Zaevi me porosi BESËS” Ju jeni “ton”t” dhe mos dilni në protesta?!] Artikulli që po e recensojmë vërehet se është tendencioz dhe i krijuar në mënyrë që të diskreditojë një parti politike, në këtë rast Lëvizjen BESA. Gazetari ka të drejtë të thirret në burime anonime, mirëpo në këtë tekst, vërehet se thirrja në burimin anonim është vetëm një pretekst për të akuzuar, ngase i tërë teksti më pas

Respekti ndaj autorësisë, një prej shtyllave të gazetarisë

на 31. 03. 2016 | |
[Recension: Pse Prokuroria Publike nuk u mor me Mijallkovin? Përgjigjet Zvërlevski] Plagjiatura për fat të keq po merr hov të madh në gazetarinë e vendit tonë. Ka shumë media që fare nuk e respektojnë mundin e kolegëve dhe përvetësojnë lajmet sikurse të jenë të tyre. I tillë është rasti me lajmin që po recensojmë. Teksti është produkt i një portali (portalb.mk), ndërsa në asnjë rast nga media, përmbajtjen e së

Mediat që nuk konfirmojnë pohimet mbeten shembull i keq në histori

на 31. 03. 2016 | | mk
[Recension: Rufi Osmani merrë timonin që ta udhëheq Këshillin Opozitar, Kim Mehmeti mbetet në histori!?] Zhvillimet e fundit në  Rilindjen Demokratike Kombëtare ngjallën interesimin e opinionit për të parë se çfarë po bëhet në këtë parti, me liderin e saj dhe se si do të rrjedhin gjërat më tutje. Natyrisht se në kërkim të klikimeve, portalet po orientohen drejt krijimit të lajmeve të cilët thirren në burime anonime, e që

‘Skenar sulmi’ pa dëshmi

на 30. 03. 2016 | | mk
[Recension: Janeva friksësohet të vjen në mbledhje, grupi parlamentar i VMRO-DPMNE-së i ka pregaditur skenar sulmi?!] Titulli i tekstit është provokues dhe shihet se ka për qëllim tërheqjen e sa më shumë klikimeve. Me të hyrë brenda në lajm, shohim se në brendi nuk ka asgjë nga paralajmërimi që është bërë në titull. Lajmi nuk shpjegon se çfarë sulmi dhe skenari kanë përgatitur deputetët e VMRO DPMNE-së ndaj Prokurores Speciale

Spekulimet nuk blejnë dot lexues

на 29. 02. 2016 | |
[Recension: “VMRO-DPMNE e gatshme për 1000 e 2000 denarë të blejë vota të shqiptarëve”] Gazetarit, për të ngritur një dilemë në opinion, i duhen fakte. Titulli i tekstit që është objekt recensioni shkruan se VMRO-DPMNE është e gatshme të blej votat e shqiptarëve për 1000-2000 denarë dhe këtë e mbështet në disa komente të bëra nga aktivist të kësaj partie e që nuk mjaftojnë që lajmi të jetë i besueshëm.

Supozimet rrisin dyshimet për profesionalizëm

на 27. 02. 2016 | |
[Recension: LSDM po përgatit “bomba” të reja, pushteti punësime partiake] Burimet anonime brendapartiake të mediave çdo ditë nxjerrin në dritë informacione të reja por shpesh edhe shumë të dyshimta. Gjatë raportimit të tyre nuk duhet të nënvlerësohet fakti se janë të dyshimta dhe kur është nevoja, ky fakt edhe të përmendet. Përveç asaj, nuk është në rregull që të mbushën të gjithë lajmet me burime anonime sepse do të rritet

Lajmet e pasakta e çojnë medien në izolim

на 26. 02. 2016 | | mk
[Recension: “Përçarje në LSDM: Zaev e çoi partinë në izolim”] Ata që ndjekin rregullisht mediat në vend, shumë thjeshtë dinë të bëjnë dallimin mes informacionit objektiv dhe atij të dyshimtë, shpesh pa lexuar përmbajtjen por vetëm duke parë median që e transmeton. Edhe gazetarët e njohin mirë punën e njëri tjetrit dhe njohin tonet tendencioze të kolegëve. Kështu që kur vendosim të transmetojmë një punë tendencioze të kolegëve të medias

Teksti – krah i njëanshmërisë

на 25. 02. 2016 | |
[Recension: Kryetari i zgjedhur i FR të “Besës” – krahu i Zejdit?!] Teksti që po recensohet është tejet tendencioz dhe shkel me dy këmbë rregullat bazë të gazetarisë. Është tentuar që nga një lajm i rëndomtë i zgjedhjes së kryetarit të forumit rinor të një partie, të krijohet përshtypje përçarjeje, pa bazë konkrete. Autori raporton për “përçarje”, por nuk sjell informacione ose fakte për përçarje të tillë, përveç pohimit (të

Abonohuni për lajmet më të reja