verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Elena Stojanovska

Vija e kuqe e privatësisë dhe interesi publik

на 12. 12. 2016 | | mk
Të dhëna për të miturit që janë viktima të sulmit seksual nuk duhet të publikohen madje edhe kur ka pëlqim të supozuar nga prindërit e tyre. Foto: www.gettyimages.com, Printscreen

Edhe pse në rregullativën ndërkombëtare për mbrojtjen e privatësisë është futur parimi i “të drejtës që të na harrojnë në internet”, largimi i të dhënave që janë pjesë e lajmeve dhe e kronikave të mediave praktikisht është i pamundur. Prandaj, duhet të merret parasysh fakti nëse viktima e mitur kur do të rritet a do të konsiderojë se informacionet dhe të dhënat e publikuara në emër të interesit publik e shkelin privatësinë e saj dhe ndikojnë në jetën e saj.

Shkruan: Еlena Stojanovska Publikimi i emrit dhe i mbiemrit, fotografisë, lidhjeve

Vlera e shtuar e privatësisë së shkelur

на 5. 12. 2016 | | mk
As mediet nuk guxojnë të publikojnë një seri të plotë të të dhënave personale. Foto: See-ming Lee

Mënyra e publikimit të këtij “lajmi” le hapësirë për supozim se qëllimi i vetëm i publikimit ka qenë dëmtimi i autoritetit, linçi publik i personave të dhënat e të cilëve janë publikuar dhe frikësim i pjesëmarrësve të tjerë në protestë

Shkruan: Еlena STOJANOVA “DIHEN IDENTIETET E TË ARRESTUARVE: Ka ardhur nga Struga që të thejë në Shkup me porosi të Zaevit – qan pse e kanë arrestuar!”. Ky është titulli i cili në shikim të parë ndoshta premton tekst interesant “informativ”, mirëpo nën titull, tekst praktikisht nuk ka. Gjithçka që mund të lexohet nën titullin janë të dhënat personale të personave që janë

Përdorimi i fotografive nga protestat publike – më i rëndësishëm është konteksti

на 2. 12. 2016 | | mk
Fotografi nga protestat publike – konteksti është më i rëndësishëm. Foto: Vanço Xhambaski/flickr

Si duhet të veprohet gjatë fotografimit të tubimeve publike dhe si duhet të përdoren fotografitë nga tubimet publike nga burime të ndryshme nga këndvështrimi i mbrojtjes së privatësisë

Shkruan: Еlena Stojanovska Raportimet për protesta nëpërmjet fotografi, të cilat i ndjekim për çdo ditë, hapin edhe një çështje që i prek të gjithë ata që marrin pjesë në këto tubime publike – a mund të publikohen nga mediet fotografitë që janë bërë gjatë ndonjë tubimi publik, dhe ajo që është edhe më me rëndësi, në cilin kontekst mund të publikohen ato.

FOTOGRAFITË E BËRA NGA FOTORAPORTUESIT

Kur bëhet fjalë për fotografim nga ana e fotoraportuesve, që bëhet gjatë

Marrja e informatave nga Facebook-u pa leje për publikim është e paligjshme

на 2. 12. 2016 | | mk
Thikë në fytyrë – marrja e informatave nga “Facebook”-u. Foto: mkhmarketing, 2013 Komente dhe mendime të shumta shkaktoi një lajm, publikimi i fotografisë së vajzës së Zoran Zaevit dhe i lokacionit ku është bbërë ajo. Kuptohet, konteksti në të cilin janë publikuar këto informata është politik dhe shkon në dobi të “qërimit të hesapeve” se kush në cilën plazhë ka shkua dhe sa kushton kjo. Mirëpo, sa në fakt kushton, publikimi i fotografive dhe i lokacionit? Publicitet dhe ekskluzivitet të madh apo ndërhyrje në privatësinë e dikujt? Shkruan: Еlena Stojanovska, magjistre e komunikimeve Duke e analizuar sjelljen konkrete të medieve që e publikuan dhe e shpërndanë këtë lajm nga aspekti i parimeve për respektimin e privatësisë, ajo duhet patjetër të

Nga burime të afërta me “Facebook”-un…., në televizionin kombëtar

на 24. 08. 2016 | | mk
Statuse nga rrjetet sociale në televizionet kombëtare. Foto: “Google”. Kolazhi: SHVFM

Rrjetet sociale plotësisht e ndryshuan mënyrën e komunikimit dhe i dhanë një dimension krejtësisht të ri komunikimit, raportimit dhe transmetimit të informatave, e me këtë e ndryshuan edhe qëndrimin e medieve ndaj raportimit. Përzgjedhja e informatave të publikuara në rrjetet sociale si burim prioritar i informatave është gjithnjë e më i shpeshtë te mediet, gjë që krejtësisht e ndryshon raportin e publikut dhe të medies, me ç’rast publiku bëhet pjesë e procesit të informimit.

Shkruan: Еlena Stojanovska Nëse merret parasysh fakti se gazetarët gjithnjë e më shumë i shfrytëzojnë rrjetet sociale si burim i informatave dhe faktin se përdoruesit e “Facebook”-ut deklarohen se ky rrjet social është njëri nga

Abonohuni për lajmet më të reja