verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Fatlume Dervishi

Gjithmonë gazetari distancohet nga qëndrimet e tij

на 20. 07. 2015 | |
[Recension : “PDSH dëshpëron anëtarët, nuk e marrin as në Qeveri teknike”]

Gazetari duhet të jetë objektiv në pasqyrimin e ngjarjes duke e treguar atë dhe duke ju shmangur gjithmonë subjektivitetit. Ai duhet të paraqesë me deklarata ose mendime opinionet e një individi ose grupi, të cilit i referohet.

Linku për te artikulli origjinal: “PDSH dëshpëron anëtarët, nuk e marrin as në Qeveri teknike”
Data e publikimit:  15.07.2015
Data e recensionit: 16.07.2015
Recensues: Fatlume Dervishi Që në fjalinë e parë “Marrëveshja e arritur mes liderëve politik të katër partive më të mëdhaja në Maqedoni për krizën politike siç duket e ka lënë “aut” në Qeverinë teknike  PDSH-në e Thaçit edhe pse PDSH-ja ishte pjesë e bisedimeve.”, gazetari përdor fjalën

Pa të gjitha palët, lajmi është i cunguar

на 16. 07. 2015 | |
[Recension: “Filloi “armiqësimi i koordinuar” mes BDI-së dhe VMRO-së?!”] Gazetari mund të niset të bëje hetim me të drejtë për supozime që kanë interes publik, por në to duhet të përfshihen të gjtha palët, që lajmi mos trajtohet i njëanshëm. Linku për te artikulli origjinal: “Filloi “armiqësimi i koordinuar” mes BDI-së dhe VMRO-së?!”
Data dhe koha e publikimit: 14.07.2015, 18:00
Data e recensionit: 16.07.2015
Recensues: Fatlume Dervishi Teksti nis hetimin për konstatimin e dhënë duke u bazuar në burimet nga “diplomatë të huaj në Shkup”. Media shpesh merr informacione nga burime që duan të mbesin anonime dhe nëse ato përbëjnë interes publik, si në rastin konkret ato i boton. Por teksti vijon pa marrë mendimin e të gjitha palëve

Titulli i lajmit duhet të korrespondojë me përmbajtjen

на 15. 07. 2015 | | mk
[Recension: “A e “bllagosllovi” Reisi në iftarin luksoz Lëvizjen Besa?”] Titujt në gazetari kanë si qëllim tërheqjen e lexuesit. Sa më interesant të jenë aq më shumë vëmendje iu kushtohet produkteve gazetareske. Por kjo gjithmonë duhet bërë bazuar në informacion e saktë. Sensacioni dhe fryrja nuk është në përputhje me standardet e gazetarisë.
Linku për te artikulli origjinal: “A e “bllagosllovi” Reisi në iftarin luksoz Lëvizjen Besa?”
Data e publikimit: 12.07.2015
Data e recensionit: 13.07.2015
Recensues: Fatlume Dervishi Titulli i shkrimit që recensojmë “A e “bllagosllovi” Reisi në iftarin luksoz Lëvizjen Besa?” (ku ka edhe një fjalë maqedonase (“bllagosllovi”) të futur në thonjëza që fare mirë mund të ishte shqip “bekoi”) shpreh qartë tendencë për partinë politike në

Anketimet dhe botimi i tyre

на 14. 07. 2015 | |
[Recension: “Përgjysmohet BDI-ja”] Anketimet  gjithmonë zgjojnë interes sepse përpiqen të japin përgjigje për çështjet që kanë rëndësi për njerëzit. Por kjo nuk do të thotë që media duhet të përdorë ose të keqpërdorë rezultatet e një ankete për të përcjëllë te publiku një mesazh të pakonfirmuar.
Linku për te artikulli origjinal: “Përgjysmohet BDI-ja”
Data dhe koha e publikimit: 09.07.2015, 16:32
Data e recensionit: 12.07.2015
Recensues: Fatlume Dervishi Shkrimi fillon me frazën “Sipas anketës, që dje u publikua nëpër disa portale, për rejtingun e partive politike në Maqedoni,…” dhe nuk jep detaje të tjera për kë anketë bëhet fjalë. Më pas shpalosen rezultatet e saj pa treguar burimet. Kur merren parasysh të dhënat e një ankete ose sondazhi për të ardhur

Shpifjet janë të patolerueshme në gazetari

на 11. 07. 2015 | | mk
[Recension: Disa media “shqiptare” me pronar maqedonas] Teksti i analizuar përmban në vete shpifje, paragjykime dhe supozime. Besueshmëria në këtë tekst zvogëlohet ende më tepër nga fakti që nuk dihet emri i autorit. Mandej në tekst nuk ka deklarata nga të gjithë palët e përfshira dhe si i tillë është i njëanshëm, tendencioz dhe subjektiv. Analizën do ta fillojmë nga titulli. Ai është çorientues dhe dezinformues, pasi i gjithë teksti më tej bazohet në supozimin e autorit se ekzistojnë media të tilla, pa dhënë fakte relevante për këtë gjykim.
Linku për te artikulli origjinal: Zhurnal – Disa media “shqiptare” me pronar maqedonas
Data dhe koha e publikimit: 10.07.2015
Data e recesionit: 11.07.2015
Recensues: Fatlume Dervishi Përpara se të bënte këtë

Pa autorsi, ska as besueshmëri

на 10. 07. 2015 | |
   
[Recension: “Struga, vendi ku duhet t’i kaloni pushimet!”] Në këtë kohë, kur mediat përballen me dinamikën e qarkullimit të informacionit, shpesh bëjnë gabimin e kopjimit të informacionit nga një media tjetër pa e cituar median dhe e plasojnë atë si produktin e tyre. Kjo cilësohet si plagjiaturë dhe shkelje e të drejtës së autorit. Teksti që recensojmë, është i përkthyer fjalë për fjalë nga maqedonishtja në shqip, duke mos e theksuar këtë gjë. Linku për te artikulli origjinal: “Struga, vendi ku duhet t’i kaloni pushimet!”
Data dhe koha e publikimit: 05.07.2015, 12:20
Data e recesionit: 07.07.2015
Recensues: Fatlume Dervishi Teksti është botuar fillimisht (04.07.2015 ora 21:02) në “Veçer” (Вечер) me titull “Në Strugë për tu kënaqur: kafeja 30

Për çdo çështje duhen dy anë në lajm

на 9. 07. 2015 | |
[Recension: “Jazhincë, autoritetet qendrore neglizhojnë kërkesën për ambulance”] Teksti gazetaresk ka për detyrë të ngrejë një shqetësim publik dhe shkrimi në fjalë me të drejtë shqyrton një çështje me rëndësi jetike për banorët e një zone të caktuar që i takon qytetit të Tetovës. Shqetësimi i banorëve në këtë rast është shumë i arsyeshëm dhe hapësira mediatike që i kushton media është shumë e rëndësishme. Por ajo që mungon është ana e dytë ose prononcimi i institucioneve shtetërore. Kjo është e nevojshme për informim të plotë. Lajmi është publikuar fillimisht në Alsat-M ku shoqërohet edhe me video. Më vonë është kopjuar nga portali Tetova 1 (tetov1.com) duke cituar burimin.
Linku për te artikulli origjinal: Jazhincë, autoritetet qendrore neglizhojnë kërkesën për

Recenzion: “Sa kushton telefoni i Nuran Izairit?”

на 8. 07. 2015 | | mk
Fluksi i madh i informacioneve ka bërë që mediat, sidomos ato online, të tentojnë që të rrisin lexueshmërinë duke vendosur tituj që terheqin vëmendje dhe nxisin kurreshtje që lexuesi të hapë lajmin. Ështe e këshillueshme që titulli të nxisë kurreshtje por jo duke u marrë me një çështje që nuk është me interes publik.
Linku për te artikulli origjinal: Sa kushton telefoni i Nuran Izairit? Data dhe koha e botimit: 03.07.2015 Data e recenzionit: 03.07.2015 Recenzent: Fatlume Dervishi Ajo që është vërtetë me interes publik në lajmin që recenzojmë është pjesa që përmendet shumë pak në fillim të tekstit se “… ministri i ambientit jetësor dhe planifikimit hapësinorë Nurhan Izairi bashkë me kryetaren e komunës së Tetovës Teuta Arifin dhe 

Recenzion: “Tetova “pushtohet” nga lypsarët!“

на 7. 07. 2015 | |

Ka disa karakteristika specifike të cilat dallojnë lajmin nga komenti dhe përbërësi kryesor i një lajmi duhet të jenë të dhënat dhe faktet. Përveç një fotografie ku vërehën disa lypësar tek qëndrojnë në një hapësirë publike të qytetit të Tetovës, faktet tjera që të mbështesin pohimet e autorit të këtij lajmi, se “Tetova është “pushtuar” nga lypësarët”, mungojnë. Linku deri te artikulli origjinal: “Tetova “pushtohet” nga lypsarët” Data e botimit: 02.07.2015 Data e recenzionit: 03.07.2015 Recenzent: Fatlume Dervishi Lajmi në fjalë flet për një fenomen të ndjeshëm social mbi të cilin, të gjithë, në momente të caktuara japim vlersimet dhe mendimet tona. Por kur kjo bëhet për efekt lajmi, duhet të mbështetet me fakte dhe shifra. Autori pohon se “Ardhja

Recenzion: “Ermira me Xhevatin bisedon, Talati Aco Shopovin lexon?”

на 6. 07. 2015 | |
Në gjuhën e medias, lajme të këtilla cilësohen si pseudolajme dhe i referohen një ngjarje që realisht nuk ka asnjë peshë por media i kushton rëndësi / hapësirë mediatike. Në rastin në fjalë, gazetari fillon duke komentuar fotografinë dhe vazhdon duke hamendësuar se me çfarë merret personi i tretë (Talat Xheferri) i cili duket shumë pak në fotografi. Hamendësimet janë pikëpamje personale të gazetarit të cilat nuk janë në interes të publikut andaj nuk duhen pasqyruar në lajm. Linku për te artikulli origjinal: “Ermira me Xhevatin bisedon, talati Aco Shopovin lexon?” Data dhe koha e botimit: 02.07.2015 Data e recenzionit: 03.07.2015 Recenzent: Fatlume Dervishi Skena që është kapur nga aparati fotografik dhe në këtë rast është përdorur si fotolajm, është

Abonohuni për lajmet më të reja