verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Fatlume Dervishi

Komenti i gazetarit privon vlerësimin objektiv të lexuesit

на 17. 10. 2016 | | mk
[Recension: “Dikur “bashkë” e plane mjaft. Çfarë ndodhi përnjëherë?! (FOTO)”] Informimi i shoqëruar me komente e ngushton mundësinë që lexuesi të marrë informata për aspektet më të rëndësishme të një çështjeje, bazën, që më pas të ndërtojë perceptimin dhe vlerësimin e tij mbi të. Imponimi i vlerësimit të vetë gazetarit te lexuesi, me komente të drejtëpërdrejta, nuk është praktikë profesionale. Lexuesit duhet t’i ofrohet pasqyrë e gjithanshme mbi ngjarjen dhe

Konstatime të shpejtuara, rezultat i gabuar

на 10. 10. 2016 | | mk
[Recension: “Ekskluzive: Dështon Prokuroria Speciale Publike, përfaqësues të BDI-së dhe PDSH-së thirren në Ambasadën e SHBA-së”] Gabimet janë të pranueshme edhe në profesionin e gazetarisë, edhe pse përgjegjësia për to është shumë e lartë. Zakonisht mediat gabojnë për shkak të presionit të kohës, në pamundësi për të verifikuar informacionin, si dhe për shkak të rendjes për të siguruar përmbajtje ekskluzive që nuk i ka ndonjë medie tjetër. Mirëpo, lëshimet e

Lajm gjysmak, i njëanshëm dhe jo gjithpërfshirës

на 6. 10. 2016 | | mk
[Recension: “Kërçovë, studim për modernizimin e termocentralit të Osllomesë”] Prezantimi për modernizimin e Termocentralit të Osllomesë parasheh masat e uljes së ndotjes… Kjo është koka e një artikulli i cili ndotjen, si pjesë më me interes në këtë temë, e mbulon vetëm me këto fjalë. Nuk është marrë parasysh shqetësimi i të gjitha palëve të përfshira. Modernizimi dhe e funksionimi i termocentralit, janë kryefjala e artikullit, ndërsa ndërmarrja për të

Gazetari duhet të jetë sy kritik, e jo mjet propagandistik

на 4. 10. 2016 | |
[Recension: “Shkolla e Gajres me nxemje qendrore dhe dritare të reja (FOTO)”] Misioni i gazetarisë është të nxjerrë në dritë të pabërat, detyrimet e pakryera, keqpërdorimet. Të bërat janë obligim, e jo meritë e personave përgjegjës që duhet lajmëruar gjithandej. Gjithsesi që publiku duhet të informohet edhe për projektet e realizuara, sidomos kur janë në interes të tij, por vlera e tyre duhet të matet përmes fjalëve të qytetarëve, personave

Kur gazetari nuk informon, por betohet dhe mallkon

на 29. 09. 2016 | |
[Recension: “Kush e detyroi Xhezair Shaqirin të betohet se nuk dëshiron të bëhet deputet?!”] Gjithkush ka të drejtë të përgënjeshtrojë informacionet që në media e etiketojnë gabimisht apo e keqinterpretojnë. Media është e obliguar të marrë në konsideratë përgënjeshtrimin dhe nëse është e bindur që ka pasur të drejtë, të thellojë më tej hulumtimin, për ta vërtetuar atë. Natyrisht që pa fakte, asgjë nuk mund të vërtetohet ose të hidhet

Tekst në kategori të gabuar, me shumë komente e pa dëshmi

на 22. 09. 2016 | |
[Recension: “Panika e bën BDI – në qesharake, shpëtimin nga opozita e kërkon tek Imer Selmani?!”] Përveç që nuk kuptohet se cilës rubrike i takon, artikulli nuk respekton parimet bazë të asnjërit prej zhanreve. Teksti, edhe pse është i gjatë, është publikuar në rubrikën “Lajme Flash”, kurse në krye të tij qëndron etiketimi “Analizë: Sakte.net”. Përderisa në përbërjen e tij nuk është cituar as edhe një analist ose ekspert, ky

Tërmete mediatike gjatë raportimit për tërmetin

на 21. 09. 2016 | | mk
Shkruan: Fatlume Dervishi Një varg “tërmetesh” në media pasuan dridhjet e njëpasnjëshme të javës së kaluar në Shkup dhe rrethinë. Fjala është për mënyrën se si media shfrytëzoi rastin, shpeshherë jo për të informuar, por për të krijuar senzacion pa fund në favor të klikimeve dhe lexueshmërisë, sidomos nga masa e prekur ose masa që ndihej e rrezikuar. Pas leksionit që në pika të përgjithshme tregon se si raportohet në

Gazetari që lavdëron pushtetin dhe kritikon qytetarët

на 19. 09. 2016 | |
[Recension: “Shishe dhe mbeturina mbi varrezat myslimane në Tetovë (FOTO)”] Gazetari duhet të jetë i kënaqur kur ka një fotografi, si dëshmi dhe arsye për të thelluar më tej hulumtimin e tij, ose, thjeshtë, që të sqarojë më mirë ngjarjen. Natyrisht se ajo fotografi nuk mjafton për të krijuar një pasqyrë të qartë të asaj që do të përcjellë gazetari. Për një përmbajtje informative, jashtë zhanrit të foto-lajmit, duhet më

Nxitja nuk është punë e gazetarit!

на 9. 09. 2016 | |
Lajm - Cifti serb - shqiptaret deshen te na djegin ne Oher 1
Recension: “Çifti i serb: Shqiptarët deshën të na djegin në Ohër (Foto)” Gazetari nuk duhet të promovojë ose nxisë paragjykimet ndaj ndonjë grupi të njerëzve. Përkundrazi, ai duhet të përpiqet që t’i mënjanojë ato. Natyrisht që, nëse një ndodhi është e vërtetë, kësaj nuk mund t’i iket, por duhet të bësh ç’mos që ta verifikosh atë. Linku deri te artikulli origjinal: “Çifti i serb: Shqiptarët deshën të na djegin në

Gazetaria duhet t’u ikë shpifjeve

на 7. 09. 2016 | | mk
[Recension: “Ekskluzive: Zaev jep dorëheqje si kryetar i LSDM-së”] Kështu duket një artikull, në të cilin pretendohet për ekskluzivitet, por nuk ka as lajm. Ose, më mirë të themi, është nxjerrë diçka nga hiç-gjëja, është tollovitur sikur të ishte zbuluar diçka e madhe, e në fund është sqaruar se realisht bëhet fjalë për procedurë protokollare. Nuk është e habitshme që informacionet e këtilla përgënjeshtrohen në fund të ditës. Linku deri

Abonohuni për lajmet më të reja