verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Fatlume Dervishi

Si duket një titull që manipulon?

на 30. 08. 2016 | | mk
Lajm - Veljanovski humbi jeten ne aksident ne Oher
[Recension: “Veljanovski humbi jetën në aksident në Ohër”] Manipulimi me tituj sezacional nuk është gjë e rrallë në gazetari. Kjo bëhet për tërheqjen e vëmendjes dhe si nxitës që lexuesi të hapë lidhjen (linkun) që të dërgon deri te teksti, për të rritur numrin e klikimeve. “Truqe” të këtilla të dykuptimta, në bazë të standardeve, nuk llogariten si një akt profesional. Linku deri te artikulli origjinal: “Veljanovski humbi jetën në

Lajm i vjetër, pa asgjë të re

на 25. 08. 2016 | | mk
INA - 21 vjecari rom denohet me 13 vjet burg 1
[Recension: “21 vjeçari rom dënohet me 13 vjet burg për vjedhjen e 100 eurove”] Aktualizimi i problemeve të vazhdueshme është strategji e zakonshme e mediave, por me qëllim që në tekstet që riaktualizojnë një problem të ketë lajm apo risi, diçka të re që do të ishte me interes për publikun. Lajmet e vjetra nuk mund të aktualizohen në formën sikur të kenë ndodhur tani. Kjo është jashtë etikës profesionale.

Raportimi për katastrofat natyrore – si duhet?

на 22. 08. 2016 | | mk
Tashmë mbi dy javë, mediat raportojnë për dëmet dhe pasojat e vërshimeve në rrethinën e Shkupit, të cilat me intensitetin që kishin, nuk mbahen mend të kenë ndodhur më parë, e as nga gjeneratat më të moshuara të zonës. Duke komentuar nevojën për hulumtime mbi shkaqet e katastrofës që ndodhi në Shkup, në këtë fazë, kur akoma nuk ka asgjë më konkrete në këtë drejtim, asaj do t’i referohemi parimisht

“Cunami” në Tetovë apo “cunami” në tekst?

на 19. 08. 2016 | | mk
Shqipmedia - Alarm - Cunami filloi ne Tetove
[Recension: “ALARM: “Cunami” filloi në Tetovë”] Rastis shpesh që të haset në tituj që nuk përshtaten aspak me përmbajtjen. Diçka tjetër thotë titulli, e diçka tjetër dëshmon teksti, ose që gjendja, për të cilën alarmohet në titull është larg asaj që ndodh realisht. Por, kur titulli të alarmon deri në atë masë sa të mos ketë kuptim, të mos ketë informacion, kjo nuk është më vetëm jo profesionale, kjo është  

Titulli thotë një gjë, përmbajtja krejtësisht diçka tjetër

на 18. 08. 2016 | |
[Recension: “Hoxha bëhet pishman: Paskam gabuar me kritikat ndaj Ali Ahmetit!”] Titulli është imazhi i gjithë lajmit, është tregues i përmbajtjes. Ai patjetër duhet të jetë i përshtatur përmbajtjes që prezanton. Shpeshherë, nga mediat bëhen keqpërdorime me titullin, me qëllim të tërheqjes së vëmendjes së lexuesit, por kjo nuk është etike. Linku deri te artikulli origjinal: “Hoxha bëhet pishman: Paskam gabuar me kritikat ndaj Ali Ahmetit!” Data e publikimit: 16.08.2016

Krahasim pa dëshmi

на 16. 08. 2016 | |
Ina - Nje minister serb ne Kosove sa krejt ministrat e Ali Ahmetit
[Recension: “Një minister serb në Kosovë, sa krejtë ministrat e Ali Ahmetit”] Gazetari nuk ka peshore për të matur vlerën e gjërave ose për të bërë krahasim mes dy subjekteve apo dukurive. I vetmi mjet vlerësimi për të janë dëshmitë ‘pro’ dhe ‘kundër’ një fenomeni apo një fenomeni tjetër dhe dallimin mes tyre. E rëndësishme është të merren parasysh të gjithë rrethanat e gjërave që krahasohen, në rastin konkret, të

Gazetari kontraverse: “Mjerë shteti me të papunët”

на 12. 08. 2016 | | mk
[Recension: “Mbi 200 mijë “badihavxhi të papunë” nuk planifikojnë të punojnë në Hasanbeg?!”] Në raste kur nevojitet sensibilizim i masës për t’u ndërmarrë një iniciativë e caktuar, për ndihmë të caktuar, media mund të zgjedhë gjithfarë mënyrash motivuese. Pas vërshimeve të fundit në disa vendbanime të Shkupit, nevojitet punë e organizuar kolektive vullnetare, por, në këtë rast, në tekst nuk është zgjedhur motivimi por “qortimi” i qytetarëve që nuk ndihmojnë,

Gazetari e kidnapuar prej senzacionalizmit

на 10. 08. 2016 | | mk
Zhurnal - Kidnapohen dy femije ne Gostivar
[Recension: “Kidnapohen dy fëmijë në Gostivar! A po bëhet ky qytet i rezikshëm në Maqedoni?”] Artikulli që recensohet është tendencioz, konfuz dhe me mangësi, në aspektin e pasqyrimit të fakteve. Nuk ka nevojë për shumë analizë për të kuptuar se materiali i servuar eshtë i mbledhur nga tekste të ndryshme, me tema të ndryshme dhe të publikuara në kohë të ndryshme, vetëm për të nxjerrë përfundime, për të cilat autorit

Anshmëria nuk e ka vendin në gazetari

на 4. 08. 2016 | |
Tetova news - Ja cilet jane bashkepunetoret e Fetulla Gylenit nga Maqedonia (1)
[Recension: “Ja cilët janë bashkëpunëtorët e Fethullah Gülen-it nga Maqedonia”] Trajtimi i njëanshëm i temave është një gabim i madh profesional në gazetari, sidomos kur teksti përmban akuza dhe kritika. Në lajmin që është përzgjedhur, në mes tjerash janë përmendur disa organizata dhe biznese, për të cilat nuk është përmendur asnjë fakt dhe asnjë dëshmi, për akuzat apo pohimet që janë bërë në adresë të tyre. Linku deri te artikulli

Titull për mashtrim të lexuesve

на 1. 08. 2016 | | mk
Ina Online - Deputetet dhe ministrat e bdi-se leshojne kuvendin dhe qeverine
[Recension: “Deputetët dhe ministrat e BDI-së lëshojnë Kuvendin dhe Qeverinë”] Deri ku do të shkojnë mediat dhe gazetarët me titujt e tyre totalisht “out”, vetëm për të tërhequr lexuesit?! Patjetër që kjo pyetje na shkon ndërmend sa herë që hasim në një artikull të këtillë, me një titull të këtillë, që nuk përkon me realitetin të shpallur më poshtë në tekst. Efekti që ka kjo te lexuesit, është zhgënjimi dhe

Abonohuni për lajmet më të reja