verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Fatlume Dervishi

Paniku pa dëshmi është propagandë e jo gazetari

на 12. 05. 2016 | | mk
[Recension: “Panik tek “Besa” pas përçarjes në AKP të Turqisë?!”] Paniku është gjendje emocionale që në media mund të përçohet përmes fjalëve, përmes përshkrimit të gjendjes, përshtypjes etj. Kush më mirë mund ta bëjë këtë, përveç personit që e ndjen atë panik?! Madje, nëse do ta dëshmosh këtë, s’ka mënyrë tjetër për ta bërë, përveç që të shfrytëzosh burimet, ato “të prekurat nga paniku”. Linku deri te artikulli origjinal: “Panik

Pastro oborrin tënd, para se të pastrosh oborrin e tjetrit

на 9. 05. 2016 | |
Aktuale - Gazetws maqedonase Vest i pengon shitja e radhzave nga shqiptaret
[Recension: “Gazetës maqedonase “Vest” i pengon shitja e dredhzave nga shqiptarët”] Rasti i këtij artikulli është shembull i mirë kur autori ka një qëllim të caktuar, për të cilin mund të thuhet se është i qëlluar, por nuk është munduar që të njëjtin ta trajtojë në mënyrën e duhur, me burime kompetente dhe të patjetërsueshme për lajmin. Në vend të kësaj, autori thjeshtë ka komentuar dhe e ka “shitur” produktin

Tendenca dhe nxitja e frikës nuk takojnë në lajm

на 3. 05. 2016 | | mk
Lajmpress - Nje grup prej 40 kosovaresh
[Recension: “Një grup prej 40 kosovarëve të armatosur gjendet afër fshatit Tanushë”] Pavarësisht se i futur në thonjëza, ky titull është mjaftë alarmues dhe ka tendencë për të nxitur frikë. Ajo që thuhet në titull detajisht sqarohet më vonë, por fuqia goditëse e tij fillimisht lë hapësirë të përcaktohet ndryshe. Linku deri te artikulli origjinal: “Një grup prej 40 kosovarëve të armatosur gjendet afër fshatit Tanushë”] Data dhe koha e

Ironi pa kripë

на 26. 04. 2016 | | mk
Zhurnal - Menduh Thaci si Stojan Andov 1
[Recension: “Menduh Thaçi si Stojan Andovi, do të “vdes” në Parlament!”] Kritika “pa kripë” nuk i shkon përshtat profesionit të gazetarisë. Gjithçka që një artikull duhet të ketë për bazë janë argumentet dhe të trajtohet me gjuhën e duhur. Autori nuk guxon të prejudikojë, të vlerësojë dhe të gjykojë sipas pikëpamjeve të tija personale. Linku deri te artikulli origjinal: “Menduh Thaçi si Stojan Andovi, do të “vdes” në Parlament!” Data

Një lajm pa lajm

на 21. 04. 2016 | | mk
Ina - Kryq gjigant ne dalje te Shkupit
[Recension: “Kryq gjigant në dalje të Shkupit”] Titujt senzacionalë dhe bombastikë janë praktikë joprofesionale për shkak të mospërputhjes së tyre me realitetin. Përveç një titulli manipulues, ky lajm ka edhe qëllim tjetër përveç informimit. Linku deri te artikulli origjinal: “Kryq gjigant në dalje të Shkupit” Data dhe koha e publikimit: 17.04.2016 Data dhe koha e recensionit: 18.04.2016 Recensues: Fatlume Dervishi Titulli manipulon me vetë faktin se nuk synon informimin objektiv

Gazetar apo parashikues?

на 15. 04. 2016 | |
Zhurnal - Komandant Sokoli dhe kosovaret tjere do tw kalben ne burgjet e Maqedonise
[Recension: “Komandant Sokoli dhe kosovarët tjerë do të kalben në burgjet maqedonase, s’ka burrë shqiptar që do ti shpëtoj?”] Është kompetencë e gazetarit të informojë, por gjithmonë me një ton të përmbajtur dhe të paanshëm. Kjo mbase është më e vështira gjatë të shkruarit të një lajmi. Është e nevojshme që të lihen anësh emocionet dhe të shkruash si një i huaj për ngjarjen, pavarësisht nëse një gjë e tillë

Tre gabime në një titull

на 12. 04. 2016 | |
Zhurnal - Thaci behet burre, nuk shkon ne zgjedhjet e 5 qershorit te cilet tenton ti falsifikon Gruevski
[Recension: “Thaçi bëhet burrë, nuk shkon në zgjedhjet e 5 qershorit të cilët tenton ti falsifikon Gruevski?!”] Me një retorikë populiste dhe patriotike, tentohet që më lehtë të arrihet te lexuesi. Përderisa nuk respektohen standardet, kjo nuk është e këshillueshme për lajme, sepse, tek e fundit, kjo formë e të shprehurit është tejet subjektive. Linku deri te artikulli origjinal: “Thaçi bëhet burrë, nuk shkon në zgjedhjet e 5 qershorit të

Mediat shqipe për ngjarjet e fundit në rajonin e Kumanovës: Të vërtetat paralele

на 10. 04. 2016 | | mk
Teoricienët e medias, janë dakord se një ngjarje e rëndësishme, zhvillohet paralelisht në dy rrafshe. Njëra është ngjarja që ndodh vërtetë dhe tjetra është mënyra se si transmetohet ajo në media. Mes këtyre të dyjave, dallimi ndonjëherë është shumë i madh. Një ndër dijetarët e studimit të konstruktit të lajmit, Fishman, thotë se: “… Lajmi nuk është as reflektim dhe as shtrembërim i realitetit, sepse secili nga këto karakterizime nënkupton

Nxitja e urrejtjes është joetike!

на 1. 04. 2016 | | mk
Zhurnal Kryeprokurori Zvrlevski thote se do te luftoje kunder shqiptareve se ata jane terrorist
[Recension: Kryeprokurori Zvërlevski thotë se do të luftoj kundër shqiptarëve se ata janë “terrorist”] Përpara shkrimit të një artikulli gazetaresk, autori duhet të ketë parasysh të gjithë standardet etike të profesionit. Autori duhet të dijë se i drejtohet një publiku apo mase që ka emocione, kulturë të caktuar, histori të caktuar dhe bindje të caktuara, të cilat janë të ndryshme te grupe të ndryshme. Gjendja aktuale në vend tregon se

Ngadalë gazetar se këtu ka standarde!

на 22. 03. 2016 | |
Radio Vala Kadal hasem se ketu ka burra me insistimin e Ali Ahmetit lirohet Gafurr Dugolli
[Recension:  “Kadal hasëm së këtu ka burra! Me insistimin e Ali Ahmetit lirohet Gafurr Dugolli”] Emocionet mund të shkatërrojnë një artikull gazetaresk dhe te lexuesit të krijojnë përshtypjen e njëanshmërisë dhe joobjektivitetit. Është primare në gazetari që, përpara se të ulesh të shkruash artikullin, të çlirohesh nga emocionet e momentit, nga bindjet personale. Kjo ndoshta s’është një gjë e lehtë, por nëse gjithmonë ke parasysh rregullat e raportimit dhe i

Abonohuni për lajmet më të reja