verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

All posts by Ferikan Iljazi

Jo çdo tekst gjithmonë ia arrin të jetë lajm

на 22. 10. 2015 | |
Sela i mban Çadrën BDI së  Ditari.mk  Regjistri i lajmit
[Recension: Sela i mban çadrën BDI-së] Është e rëndësishme që publiku të dijë të bëjë dallimin mes një lajmi me peshë dhe një teksti që pretendon të jetë i tillë por nuk përmbush as standartet minimale për këtë. Më e lehtë për të dalluar një tekst që nuk ja vlen të merret si informacion me vlerë është që t’i kushtohet kujdes nëse ai përmban komente. Komentet e autorit, s’kanë asgjë

Senzacioni bosh irrition publikun

на 21. 10. 2015 | |
Ekskluzive Cili partner i BDI së u takua me Millosheviqin në vitin 1999  Foto – tetova1.com
Gazetaria ka një mision. Të informojë publikun drejtë dhe në kohë, e jo ti “dhurojnë” sensacione dhe ekskluzivitete të mbushura me komente nga vetë autori. Ky tekst është munduar të tërheqë klikime duke e lënë titullin me pyetje, gjë që  nuk preferohet në gazetari por më pas brendia e tekstit dëshpëron pasi që nuk përmbush pritjet e dhëna nga titulli. Titujt e tillë të lajmeve irritojnë lexuesin. Gazetari duhet që

Kur gazetaria ditore shndërrohet në shtab emergjencash të partive

на 20. 10. 2015 | |
“Novinari” Zekiri sërish i gjuhet Ahmetit dhe UÇK së  AKTUALE.MK
[Recenesion: “Novinari” Zekiri, sërish i gjuhet Ahmetit dhe UÇK-së] Ky lajm nuk ka asnjë element informimi përveç akuzimit dhe ofendimit të një personaliteti, gjë që nuk i ngjan gazetarit. Ky tekst ka pasur për qëllim të të kritikojë qasjen apo gjithë aktivitetin, si gazetarë në përgjithësi, të ish kryeredaktorit të televizionit Alsat-M, të cilin autori e akuzon se fshihet pas portaleve të ndryshme për të ofenduar dhe degraduar partinë në

Pa verifikim s’mund të ketë botim

на 19. 10. 2015 | | mk
Letra nga Çikago BDI larg duart nga diaspora shqiptare  Iliria News Agency
[Recension: “Letra nga Çikago: BDI larg duart nga diaspora shqiptare“] Teksti që transmetohet trajton një temë shumë të ndjeshme por me shumë pak elemente që do ta mbështetnin atë. Autori ka plasuar një tekst që supozohet të është një letër e dërguar nga veprimtarët e revoltuar shqiptarë që jetojnë në Çikago por nënshkrimi i këtyre veprimtarëve nuk qëndron askund. Kjo lë hapësirë dyshimi për lexuesin. Për më tepër teksti është

Burimet anonime e bëjnë edhe lajmin anonim

на 17. 10. 2015 | | mk
Kush do të jetë pasardhës i Ahmetit nëse dënohet për aferën “Telekom”  ALMAKOS
Në situata të brishta politike e shoqërore sikur situata aktuale në Maqedoni, çdo lajm për ndryshime kadrovike, tërheqje politikanësh apo krijim i subjekteve të reja zgjon interes të jashtëzakonshëm, sidomos në shoqëri të preokupuar aq shumë për ndodhitë politike. Por ky fakt nuk duhet shfrytëzuar për t’i hedhë më shumë hi zjarrit vetëm duke u nisur nga ato që thonë disa burime anonime, pohimet e të cilëve autori nuk arrin

Rendja pas senzancionit nuk sjell besim te lexuesit

на 15. 10. 2015 | |
LAJM  Skandal Qeveria nuk jep leje për transport falas të emigrantëve
Është një betejë ndër-mediatike tentativa për të bërë lajmet të pikasin në vëmendjen e publikut. Ndonjëherë, thjeshtë, duke shtuar një dozë senzacionalizmi të paarsyetuar nga informacionet që gjejmë brenda tekstit. Ky tekst që po recensojmë është i njëanshëm dhe me mungesë të disa informatave bazë që e përbëjnë një tekst gazetaresk. Çështja që është hapur është mjaft legjitime por i mungojnë shumë elemente për ta bërë një lajm të mirëfilltë

Burimet anonime s’mund të jenë burim i vetëm i informacionit

на 14. 10. 2015 | |
A po vdes organizata “Zgjohu”
[Recension: A po vdes organizata “Zgjohu”?!] Misioni i gazetarit është të trajtojë në mënyrë objektive çështjet që merr në shqyrtim. Disa çështje mjaftohen me një pasqyrim mendimesh dhe ballafaqim deklaratash nga palët e përfshira kurse të tjerat kërkojnë një hulumtim më të thellë. Kur raportohet për dyshime për ndikimin që mund të ketë politika në sektorin civil, që është një çështje serioze, nuk sillen konkluzione vetëm përmes dy “letrave” të

Motivet e komenteve personale duhen shmangur nga lajmet

на 14. 10. 2015 | |
Motivet e përçarjes së shqiptarëve në Maqedoni  Shqipmedia
Teksti që po recensojmë është një koment i renditur në rubrikën e lajmeve me autor anonim. Siç mund të lexohet, teksti ka tentuar të paraqesë analizë të situatës shoqërore-politike në Maqedoni por duke u bazuar vetëm në bindjet e gazetarit. Linku deri te artikulli origjinal: Motivet e përçarjes së shqiptarëve në Maqedoni Data dhe koha e publikimit: 08/10/2015 Data e recensionit: 09/10/2015 Recensues: Ferikan Iljazi Autori drejton akuza deri te

Ofendimet nuk bëjnë pjesë as në lajme e as komente

на 9. 10. 2015 | |
Baton Haxhiu një “vrasës me pagesë”
[Recension: “Baton Haxhiu, një “vrasës me pagesë” në gazetarinë shqipe!”] Teksti që analizojmë ka përmbajtje fyese, degraduese, dhe akuzuese dhe e gjithë kjo qëndron tek rubrika e lajmeve. Pa specifikuar se teksti është një koment për një personalitet publik, portali në fjalë përdorë “mashën” e quajtur lajm për të shpërndare komente politike të cilat i drejtohen një gazetari i cili e ka për detyrë të vejë në pikëpyetje çdo aktivitet

Dyishmet pa verifikime mbesin supozime

на 7. 10. 2015 | |
Tensione në Kumanovë Ahmeti bëhet gati të shkojë banorët nuk e duan  Video  Iliria News Agency
[Recension: “Tensione në Kumanovë, Ahmeti bëhet gati të shkojë, banorët nuk e duan!?”] Teksti që po recensohet përmban akuza dhe supozime të pabaza që nga titulli e deri tek fjalia e fundit. Autori edhe pse ka tentuar të bëjë lajm ose artikull gazetaresk, nga ky tekst ka arritur vetëm që të nxisë dyshime dhe habi për atë se kur ka vendosur lideri i BDI-së të vizitojë Kumanovën, kur qenkan revoltuar
СТРАНА 9 of 9« ПРВА...56789