verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Мирјана Најчевска

Floskula “qytetarët” si arsyetim për propagandë mediatike

на 12. 06. 2015 | | mk
Kur mediat pa ide fshehen pas “qytetarëve” pa fytyrë, rezultati është propagandë. Foto: Flickr, kolazhi: SHVFM  

Kur mediat fshehen prapa “qytetarëve”, duke u përpjekur që të flasin në emrin e tyre pa i pyetur fare po ata qytetarë, gjasat janë të mëdha se bëhet fjalë për manipulim dhe propagandë në emrin e qendrave të fuqisë

  Shkruan: Prof. Mirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut   Mungesa e

Kuvendi – i humbur edhe në krizë edhe në injorimin mediatik

на 4. 06. 2015 | | mk
Takime protokollare dhe aktivitete ndërkombëtare në kohë të krizës serioze politike – sa të duash. Ballafaqim me problemet më të rëndësishme nuk ka as për ilaç. Foto: Kuvendi i RM-së. Kolazhi: SHVFM  

Fakti që te mediat nuk ka asnjë interes për punën e Kuvendit edhe atë në kohë të krizës së rëndë politike, vetëm se e tregon padobishmërinë e tij momentale. E kur organi më i lartë ligjdhënës dhe

Prej protestës qytetare deri te tubimi partiak

на 29. 05. 2015 | | mk
Vëreje dallimin. Foto: ВVMRO-DPMNE (lartë), FOSIM (poshtë)  

Cilat ishin dallimet ndërmjet protestës së 17 majit dhe tubimit të 18 majit dhe a u vërejtën ato nga mediat?

  Shkruan: Prof. Мirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut   Informimi mediatik për ngjarjet siç janë protestat (për shmebull, protesta me emrin “Qytetarët për Maqedoninë” të mbajtur më 17 maj 2015 në Shkup) dhe tubimet (për shmebull tubimi me emrin “Për Maqedoni të fuqishme”, të mbajtur më 18 maj 2015 në Shkup), ku manifestohen kërkesa, interesa porosi të ndryshme nga një numër i madh njerëzish, është aktivitet i ndërlikuar që duhet të përfshijë më tepër lloje të informatave. Dominimi dhe dallimet në perceptime, interpretime dhe qëllime të mediave që kanë

Ngjarjet në Kumanovë, protestat dhe të drejtat e njeriut

на 20. 05. 2015 | | mk
Çdokush ka të drejtë të supozimit të pafajësisë sipas ligjit. Foto: Screenshot nga videoklipi i MPB-së, 2015  

Linja e të drejtave dhe lirive të njeriut mund të jetë parim udhëheqës nëpër malin e ngjarjeve dhe parametër vlerësues me të cilin do të matet çdo aktivitet i organeve të pushtetit

  Shkruan: Prof. dr. Mirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut   Në vendin e parë në mesin e

Kontraverzat rreth punësimeve të reja të 3.000 personave në administratë

на 9. 03. 2015 | | mk
“E urrej këtë punë”. Eja në Maqedoni, do të angazhohesh pak vullnetarisht, pastaj do të të punësojmë në administratën shtetërore. Foto: Yasser Alghofily, 2009  

Është shumë vështirë të analizohet dhe të kontrollohet ndonjë masë, e cila në shikim të parë duket shumë humane dhe pozitive për një numër të madh qytetarësh. Mirëpo pikërisht analiza mund t’i largojë shtresat e humanizmit të rrejshëm dhe ta zbulojë diskriminimin, manipulimin dhe manipulimin

Çka mund të bëjë ose çka nuk mund të bëjë Avokati i popullit

на 23. 02. 2015 | | mk
Ixhet Memeti (i dyti nga e majta), Avokаt i popullit i RM-së – Punëtoria për bashkëpunim me mediat. Foto: ombudsman.mk, 2014  

Politikanët, funksionarët e lartë në pushtet, përfaqësuesit e institucioneve shtetërore duan të japin deklarata. Deklarata paraqet një përmbledhje informatash të përgatitura paraprakisht, të cilat dëshiron t’i japë ai që e jep deklaratën, të cilat janë përpiluar në një mënyrë të caktuar dhe japin një porosi të caktuar.

Konfuzionet në rastin “Puçi” si mjet për manipulimin e publikut

на 16. 02. 2015 | | mk
Erë dhe mjegull – të mrekullueshme për krijimin e konfuzionit, nga i cili pastaj nuk mund të shihet esenca. Foto: Jordan Woods, 2012
 

Është shumë e vështirë që në kushte të konfuzionit, të krijuar nga ana e pushtetit, mediat ta trajtojnë çdo informatë, gjysmëinformatë ose informatë të rrejshme. Mirëpo, ato kanë në dispozicion një vegël të fuqishme: të parashtrojnë pyetje dhe të kërkojnë redukimin e përgjigjeve deri në një

Profesioni – ekspert

на 12. 01. 2015 | | mk
Edhe një mendim “ekspert”. Foto: Daniel F. Benavides, 2008  

Mendimet e ekspertëve janë pjesë e rëndësishme e raportimit të mediave. Manipulimi me këto mendime e dezavuon kredibilitetin e ekspertëve të vërtetë dhe e zvogëlon besimin e qytetarëve në raportimin e mediave.

  Shkruan: prof. dr. Mirjana Najçevskа, eksperte për të drejtat e njeriut   Në procesin e informimit dhe në analizat e tyre, mediat prezantojnë fakte (numra, vende, emra,

Për domethënien e protestave dhe rolin e mediave

на 6. 01. 2015 | | mk
Protestë e këtillë nuk bëhet për ndryshime të vogla dhe të parëndësishme: protesta e honoraristëve më 22 dhjetor 2014. Foto: Vanço Xhambaski, CC BY-NC-SA.
 

Reagimi i qytetarëve qartë tregon se nuk bëhet fjalë as për ndryshime të vogla, e as për ndryshime të parëndësishme, që do të thotë se deputetët kanë bërë gabim në vlerësim ose janë mashtruar, mirëpo, sido që të jetë, edhe atë gabim duhet ta përmirësojnë,

Ivanovi në Kuvendin e RM-së: Çka tha, çka nuk tha dhe pse?

на 23. 12. 2014 | | mk
Foto: ueb-uaqja e Kryetarit të RM-së, 2014  

Fjalimi i Kryetarit duhet të analizohet nga ana e mediave. Detajisht dhe në shumë nivele. Ai nuk është lajm me interes të njëhershëm. por burim i njohurive për lëvizjet thelbësore në shoqëri dhe për funksionimin e institucioneve demokratike.

  Shkruan: prof. dr. Mirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut   Мediat raportuan për fjalimin e Kryetarit të shtetit të mbajtur para

Abonohuni për lajmet më të reja