verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Светлана Велјановска

Problem janë zgjedhjet apo mediet – pyetje pa përgjigje

на 1. 09. 2016 | | mk
Mediet dhe politika: Kush e forcon, e kush qëndron në dërrasën që qëndron mbi ambis. Foto: pixabay

Është e pakuptueshme se sa lehtë punëtorët mediatikë heqin dorë nga parimet themelore të punës së profesionit të tyre, gjegjësisht nga fakti se liria e medieve është e drejtë e pacenueshme jo vetëm për ta si të punësuar, por edhe e drejtë kushtetuese për të gjithë ne si qytetarë, që duan të jenë të informuar nga medie të pavaruara dhe të paanshme

Shkruan: Svetllana Veljanovska, doc. dr. e të drejtës ndërkombëtare Roli i medieve në zgjedhjet e ardhshme në Republikën e Maqedonisë, sikur është më i madh dhe më i rëndësishëm se sa vetë partitë politike, të cilat në aspekt formal-juridik janë

Sa është i përfaqësuar në medie informimi për qeverisjen e mirë

на 13. 04. 2016 | | mk, en
Mural në Bibliotekën e Kongresit në SHBA, ku janë paraqitur rregullat kryesore të qeverisjes së mirë në SHBA. Foto: Cavalier92, 2007

Nga aspekti i qeverisjes së mirë dhe i kontributit të medieve për të pasur qytetarë të informuar për këtë sferë, duhet të kërkohen përgjigje në pyetjet e llojit: cilat janë shkaqet që në vend nuk është evidentuar komunë e cila i plotëson të gjitha kushtet për t’u shpallur komunë ku ka “qeverisje të mirë”, a kanë ngritur autoritetet lokale iniciativë për t’i dëgjuar qytetarët për nevojat e tyre dhe për shpenzimin e parave nga buxheti i komunës, kush e ka për detyrë ta kontrolloojë qeverisjen transparente dhe të mirë, dhe të tjera

Shkruan: Svetllana Veljanovska, doc. dr. e

Qytetari i informuar – shoqëri demokratike

на 7. 04. 2016 | | mk
1300 subjekte janë të obliguara të publikojnë informata me karakter publik. Foto: Wikipedia

Меdiet mund të ndihmojnë dhe të bëhen shërbim i qytetarëve në sigurimin dhe plasimin e informatave të cilat do të shkaktonin interesim te një grup më i madh i synuar, mirëpo edhe nëpërmjet interesimit të vazhdueshëm për transparencë dhe llogaridhënie, institucioneve t’u tregojnë se edhe kjo është fushëveprimin e punës së tyre dhe se Ligji për qasje deri te informatat me karakter publik nuk është vetëm formalitet, por ka edhe rëndësi esenciale.

Shkruan: Svetllana Veljanovska, doc. dr. e të drejtës ndërkombëtare Informimi i publikut është njëri nga obligimet kryesore të medieve dhe zakonisht ato relativisht lehtë  (në konferenca për shtyp, brifinje ose nga burimet e veta)

Si informojnë mediet për shpenzimin e parave publike

на 28. 03. 2016 | | mk
Si “thehet” arka me të ardhurat faktike – pyetja themelore mediatike. Foto: Images Money, 2011

Shteti duhet fillimisht t’i ketë të hyrat e mjeteve ose, në variantin më të mirë dytësor, të jetë i sigurtë në dinamikën e mbledhjes së mjeteve, që të mund ta planifikojë shpenzimin. Kjo është njëra nga pyetjet escenciale që mediet duhet ta ofrojnë si përgjigje për publikun e tyre, gjegjësisht t’i pyesin organet kompetente dhe të marrin përgjigje për shikuesit, dëgjuesit dhe lexuesit e tyre.

Shkruan: Svetlana Veljanovska, doc.dr. e të drejtës ndërkombëtare Аplikacioni që e publikoi ASHAM-i në ueb-faqen e saj ku nëpërmjet një numëruesi, në mënyrë ilustruese e paraqiste borxhin publik dhe rritjen e tij në kohë reale dhe pa marrë parasysh

Betejë për respektimin e ligjeve ose për hise nga reklamat?

на 20. 01. 2015 | | mk
“Borë”në televizor LCD. Foto: Bernie Dodge, 2008

Është e vërtetë se shikueshmëria e kanaleve duhet të jetë reper për popullaritetin, mirëpo assesi nuk guxojmë ta kufizojmë nevojën për shikim (për shkak të informimit) vetëm të kanaleve të vendit, ose vetëm atyre të huaja, të cilat ofrohen nga operatorët kabllovikë.

  Shkruan: Svetllana Veljanovska, docent-doktore e të drejtës ndërkombëtare   Debat interesant zhvillohet këto ditë, e që ka të bëjë me

“Alo doktor” – projekt i mediave apo i Ministrisë së Shëndetësisë?

на 18. 11. 2014 | | mk
 

Nuk është e qartë se pse mediat u futën në këtë projekt në këtë mënyrë dhe e pranuan rolin e “tabelës për shpallje” të Ministrisë për shëndetësi.

  Shkruan: Doc. dr. Svetllana Veljanovska, doktore e të drejtës ndërkombëtare   Ligji për mediat i Republikës së Maqedonisë në nenin 22 të mënyrë shumë eksplicite sqaron se roli i mediave si mjete për informim publik është: publikimi ditor ose periodik i

Mediat në mbrojtje të fëmijëve dhe të respektimit të simboleve shtetërore

на 14. 10. 2014 | | mk
 

Një risi e cila u paraqit në mënyrë selektive, vetëm tek nxënësit në shkollat ​​fillore në komunën e Aerodromit (nga 123 komuna në vend) në fillim të vitit shkollor ka tërhequr interesin e disa medieve, por asnjëra prej tyre nuk e ka hetuar plotësisht situatën.

 

Shkruan: Doc. Dr. Svetlana Veljanovska,  doktore e të drejtës ndërkombëtare

  Çështjet që mediumet duhet trajtojnë me kujdes dhe ndjeshmëri janë ato që lidhen me të drejtat e fëmijëve në të gjitha fushat ku ata jetojnë dhe qëndrojnë gjatë gjithë ditës. Qëndrimi në shkollën fillore është pjesë integrale e këtyre të drejtave dhe përgjegjësive të fëmijëve të moshës shkollore apo sipas Ligjit tonë për arsimin fillor deri në moshën 16 vjeç (neni 58

Trajtimi i Marrëveshjes kornizë të Ohrit në media (2)

на 16. 09. 2014 | | mk
 

Potencimi në titujt, por edhe në përmbajtjet e teksteve se nënshkruesit nga blloku politik maqedonas nuk do të marrin pjesë në shënimin e Marrëveshjes kornizë të Ohrit dhe përputhja e pushimit vjetor të liderit të VMRO-DPMNE-së me këtë ngjarje (edhe atë jo vetëm këtë vit) jo rastësisht e shtyn lexuesin të mendojë se blloku etnik maqedonas (edhe pozita edhe opozita) nuk është e kënaqur me mënyrën se si praktikohet

Trajtimi i Marrëveshjes kornizë të Ohrit në media

на 8. 09. 2014 | | mk

Si ka mundësi që dy parti që janë në pushtet dhe që kanë strategji të përbashkët shtetërore të mos arrijnë t’i harmonizojnë qëndrimet dhe t’i praktikojnë “aspektet e mira” të MKO-së. Ndoshta, mu mediat duheshte ta parashtrojnë këtë pyetje dhe të kërkojnë përgjigje në të nga përfaqësuesit e dy subjekteve politike që janë në pushtet, në përvjetorin e nënshkrimit të saj.

  Shkruan: Doc. dr. Svetllana Veljanovska, doktore e të

Abonohuni për lajmet më të reja