verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Владо Ѓорчев

Pse të rinjtë nuk lexojnë lajme politike dhe ekonomike?

на 15. 03. 2017 | | mk
 

Modeli biznesor i shitjes së gazetave mbështetej në rrugën e tij lokale, çdo shtëpi, çdo familje të marrë vesh se çka ka të re në botë. E më vonë, gjatë kohës së drekës të debatohet. Ndërsa kur debatohet, dashkemi apo s’dashkemi, përveç prindërve këtë bisedë e dëgjojnë edhe fëmijët. Sot nuk ka debat, as në drekë. Madje parashtrohet pyetja nëse hanë bashkë familjet, e jo më të zhvillohet diskutim për ndonjë problem global.

  Shkruan: Vllado Gjorçev   Nëse u hidhni një sy rubrikave ekonomike nëpër medie, për vetëm pesë minuta do të hasni në shumë ekspertë që e parashikojnë vdekjen e sigurt të gazetarisë së shtypur. Dhe duket sikur vetëm pak njerëz (si unë) mendojnë se ende ka

Autorë të padukshëm: Tekste fantom për shkak të frikës, apo turpit?!

на 15. 03. 2017 | | mk
Zëri i kujt dëgjohet përmes teksteve anonime? Fotoо: HonestReporting.org, 2014  

Gazetari e ndërton emrin e vet si një „brend” nga i cili jeton. Por kjo nuk u nevojitet atyre gazetarëve, të cilët vullnetarisht kanë vendosur që të jenë „të padukshëm”.

  Shkruan: Vllade Gjorçev
  Si asnjëherë më parë, gjithnjë e më shumë po shënon rritje fenomeni i publikimit të teksteve pas të cilave nuk qëndron autori, por përgjegjësinë e merr rubrika ose redaksia. Kjo praktikë po praktikohet posaçërisht në raste kur duhet të sulmohet ndonjë institucion (Prokuroria Speciale Publike, për shembull) ose të ofendohet ose të nënçmohet ndonjë funksionar i lartë i ndonjë partie politike opozitare  

MUNGESË GUXIMI

Megjithatë, për tekstin është shumë me rëndësi që të

Si manipulohet me fotografi, posaçërisht në politikë

на 15. 03. 2017 | | mk
 

Politikanë me program të mirë politik mund të pësojnë mossukses të plotë për shkak të një fotografie të zgjedhur pa fat ose në mënyrë sipërfaqësore, e cila tregon një pasqyrë krejtësisht tjetër nga ajo që kandidati e ka, ose që dëshiron ta ketë.

  Shkruan: Vllado Gjorçev
  Deri tani me siguri e keni dëgjuar fjalën popullore „një fotografi vlen sa një mijë fjalë”. Edhe pse në të kaluarën këtë aksiomë e pranonin shumica e njerëzve, politikanët ishin disi skeptikë. Megjithatë, pas shumë vitesh partitë politike dhe kandidatët e kuptuan se përzgjedhja e fotografisë që do të paraqitet në materialin e tyre reklamues, ose nëpër medie, është me rëndësi primare. Por. me zhvillimin e teknologjisë dhe paraqitjen e televizionit

A e morën qendrat e fuqisë rolin e Komitetit Qendror?

на 1. 12. 2016 | | mk

U bë trend që gazetarët jo vetëm ta ritregojnë informatën e PR-it, por në emision, gazetë apo në portal t’i ftojnë edhe zëdhënësit që do ta plotësojnë fotografinë. Dhe kush fiton në këtë lojë? Kuptohet, politikanët.

Shkruan: Vllado Gjorçev Nga të gjitha fushat e komunikimit, më vështirë është të definohen marrëdhëniet me publikun. Instituti për marrëdhënie publike (The Institute of Public Relations) ato i definon kështu: “Marrëdhënie me publikun janë diciplinë që ka për qëllim ta ruajë dinjitetin, të vendosë mirëkuptim dhe të japë mbështetje për mendimin dhe sjelljen në publik. Marrëdhëniet me publikun janë aktivitete të planifikuara që japin rezultate, e posaçërisht veprojnë për të vendosur marrëdhënie të mira dhe mirëkuptim të ndërsjellë ndërmjet organizatës dhe publikut të saj.”

Material spekulues dhe ofendues

на 8. 11. 2016 | | mk

[ЕKSKLUZIVE: Gruevski ka dhënë  urdhër në parti, Dime Spasovi të mos i dalë para syve, përndryshe do ta shkelë me grushta dhe qotek!!!]

Bëhet fjalë për material tendencioz me shumë spekulime dhe me mungesë të burimeve të besueshme. Informatat e ofruara “të sigurta” për atë se lideri i VMRO-DPMNE-së, Nikolla Gruevski, gjoja, “ka dhënë  urdhër në parti, Dime Spasovi të mos i dalë para syve, përndryshe do ta shkelë me grushta dhe qotek!!!”, të cilat plasohen që në titull, nuk janë të mbështetura me fakte. Ndoshta, Gruevski me të vërtetë ka qenë i hidhëruar për shkak të incidentit të trafikut të Spasovit, mirëpo ky tekst i njëanshëm dhe ofendues nuk ofron dëshmi dhe burime precize të informatave, të munden lexuesit

Tekst i përpiluar me “copëza të ngjitura” që të njolloset një ministër

на 4. 11. 2016 | | mk

[Recension: (DETAJE TË REJA) SHOKU I TODOROVIT ËSHTË KAPUR EDHE ME KOKAIN PËRVEÇ MARIHUANËS]

  Ky është tekst jopërmbajtësor, gjë që shihet që në fillim. Lexuesi assesi nuk mund ta kuptojë se për çka bëhet fjalë për shkak se teksti nuk ka qasje gazetareske dhe nuk janë respektuar rregullat për përgatitjen e tekstit. Nëse ideja ka qenë të nënçmohet ndonjë ministër me gjysmë të vërteta ose të vërteta të plota, teksti do ta arrijë efektin e tij duke pasur parasysh se ato në rrjetet sociale kanë ndikim të madh, dhe për këtë arsye shpërndahen masovikisht. Ndërsa, nëse nga teksti kërkohet profesionalizëm, që nënkupton objektivitet dhe vërtetësi këtë nuk do ta gjejmë, ose më së paku, nuk mund ta dëshmojmë. Linku

Titulli jo i vërtetë është gazetari joetike dhe joprofesionale

на 28. 10. 2016 | | mk

[Recension: Pas dy mujash do të arrijnë 8.500 denarë në llogarinë e çdo të punësuari në Maqedoni]

Problemi me këtë tekst më shumë është te titulli. Duke mos pasur çka t’i ofrojnë publikut në përmbajtjen e produktit gazetaresk, gazetarët shpeshherë dijnë të përpiqen që lexuesin ta tërheqin me titullin, që është një lloj mashtrimit, për shkak se në brendi të tekstit nuk vërtetohet ajo që është thënë në titull. Ky është një veprim krejtësisht joprofesional dhe joetik në gazetari. Linku deri te artikulli origjinal: Pas dy mujash do të arrijnë 8.500 denarë në llogarinë e çdo të punësuari në Maqedoni Data dhe koha e publikimit: 26.10.2016, 12:09 Data e recensionit: 27.10.2016 Recensues: Vllado Gjorçev Produkti gazetaresk që e recensojmë fillon

Jo Janeva, por teksti ka kute të dyfishta

на 27. 10. 2016 | | mk
[Recension: Kutet e dyfishta të Janevës: Gënjen në mënyrë të turpshme se është kundër paraburgimit që ta arsyetojë Verushevskin, e insiston për paraburgimin e Talevskit] Këto ditë jemi dëshmitarë të spineve të shumta që kanë një qëllim të vetëm – të nënçmohet Prokuroria speciale publike dhe prokurorja Katica Janeva. I tillë është edhe ky tekst. Me pjesë të nxjerrë nga konteksti, siç është pjesa video-materialit, spinohet se gjoja Janeva ka kute të dyfishta. Mirëpo, kute të dyfishta ka vetëm në tekst. Linku deri te artikulli origjinal: Kutet e dyfishta të Janevës: Gënjen në mënyrë të turpshme se është kundër paraburgimit që ta arsyetojë Verushevskin, e insiston për paraburgimin e Talevskit Data dhe koha e publikimit: 22.10.2016, 10:38 Data e recensionit: 

Tekst që informon në mënyrë korrekte për interesin publik

на 26. 10. 2016 | | mk

[Recension: Frena për PSP-në: Тelekomi bën rezistencë, VIP dhe ONE bashkëpunojnë]

Mediet serioze gjithmonë mbajnë llogari për interesin publik dhe në bazë të kësaj i përcaktojnë temat. Prandaj edhe ky tekst, i cilinë bazë të të gjitha kritereve meriton recension pozitiv, kontribuon për krijimin e mendimit kritik në shoqëriа, nxit debat publik për çësjtje me interes publik dhe thjesht, është vetëdije e bashkësisë. Linku deri te artikulli origjinal: Frena për PSP-në: Тelekomi bën rezistencë, VIP dhe ONE bashkëpunojnë Data e publikimit: 20.10.2016, 14:49 Data e recensionit: 25.10.2016 Recensues: Vllado Gjorçev Është respektuar njëri nga parimet themelore të sjelljes së gazetarëve, që del nga Kodi i gazetarëve të Maqedonisë, e ajo është se duhet të respektohet e vërteta dhe se publiku

Teksti pa dy standardet kryesore mund të jetë vetëm “i verdhë”

на 7. 10. 2016 | | mk

Edhe pse standardi profesional për theksimin e burimit/eve në mediet e Maqedonisë është miratuar para shumë vitesh, akoma hasim artikuj pa asnjë burim të informatave dhe të tillë në të cilët burimet nuk emërtohen ose përcaktohen gabimisht që të mashtrohet lexuesi. Mirëpo, një problem tjetër serioz është edhe shfrytëzimi i një burimi ose burimeve të ngjashm, pa e respektuar obligimin etik që të dëgjohet edhe pala e dytë. I tillë është edhe ky artikull i njëanshëm me shumë pikëpyetje, e edhe më shumë pohime të paargumentuara dhe të paverifikuara dhe e gjithë kjo pa burime. Linku deri te artikulli origjinal: Ministri Cvetkov është nervozuar dhe ka ndaluar që t’i japin kafe zëvendësit të tij Nikollovski, për shkak se nuk e

Abonohuni për lajmet më të reja