verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Vladimir Petreski

Recension: Mizo: Eksporti në korrik arriti vlerën 100 milionë euro

на 20. 08. 2014 | | mk
Problem kryesor i këtij teksti është titulli. Ai është rezultat i mendimit të paktë dhe dëshirës së madhe për anshmëri. Pjesa tjetër e tekstit/kontributit nuk është problem. Përkundrazi, ai na njofton me atë se deri ku janë investimet e reja të huaja që u paralajmëruan edhe atë më shumë seç duhet dhe seç do të pritej nga lajmet e mbrëmjes, duke i përshkruar në detaje investimet e veçanta, e madje edhe duke i dhënë edhe datat e takimeve të pritura me udhëheqësitë e investitorëve të huaj, por kjo mund të interpretohet si politikë redaktuese. Titulli, nga ana tjetër, është tregim në vete. Linku deri te artikulli origjinal: Mizo: Eksporti në korrik arriti vlerën 100 milionë euro Data dhe koha e

Recension: Karvani humanitar rus hyri në Ukrainë

на 18. 08. 2014 | | mk
Ky lajm është në kundërshtim me vetëveten. Më saktë mbititulli është në kundërshtim me titullin, ndërsa titulli është në kundërshtim me tekstin e lajmit. Thënë thjesht, ai është kontradiktor. Linku deri te artikulli origjinal:  Karvani humanitar rus hyri në Ukrainë Data dhe koha e publikimit: 15.08 2014, 07:53 Data e recensionit: 15.08.2014 Recensues: Vlladimir Petreski Problemi i këtij lajmi është titulli. Lëre që nuk është i saktë, por tregon diçka krejtësisht tjetër nga ajo që e tregon brendia e tekstit. Në momentin e publikimit të lajmit, karvani humanitar nga Rusia as që kishte hyrë në Ukrainë. Jo vetëm që nuk kishte hyrë, por edhe 4 orë pas publikimit të lajmit (kur është shkruar ky recension) pritej që të vijnë inspektorët

Recension: Rritet interesi për të blerë drurë nga NP “Pyjet e Maqedonisë”

на 11. 08. 2014 | | mk
Lajm i zakonshëm me rëndësi lokale i publikuar në një portal nacional, i shfrytëzuar për qëllime propaganduese nëpërmjet një spini të ulët, por edhe lajm i cili ka problem me logjikën interne dhe shtron një sërë pyetjesh sa i përket pretendimeve të ofruara, në vend që të japë përgjigje, me çka vihet në pikëpyetje vërtetësia e tij. Linku deri te artikulli origjinal: Rritet interesi për të blerë drurë nga NP “Pyjet e Maqedonisë” Data dhe koha e publikimit: 05.08. 2014, 15:23 Data e recensionit: 05.08.2014 Recensues: Vlladimi Petreski Propaganda njihet nga detajet, gjegjësisht ose për nga mungesa ose për nga përdorimi jologjik i tyre. Këtu kemi problem pikërisht me detajet. Thuhet se: “Pas zvogëlimit të çmimit të drurëve për ngorhje

Recension: Për pesë pije në Shkup do të paguani sa për një pije në Oslo

на 1. 07. 2014 | | mk
Problemi me këtë artikull është titullli. Do të ishte shumë mirë sikur të dhënat statisitikore të mund të interpretohen kaq lehtë dhe nga të gjitha kategoritë e çmimeve të mund të nxirren çmime komparative të “pijeve”, siç thuhet në titull, mirëpo nuk është ashtu. Problem tjetër është ngarkesa tepër e madhe e tekstit me numra. Linku deri te artikulli origjinal: Për pesë pije në Shkup do të paguani sa për një pije në Oslo Data dhe koha e publikimit: 24.06.2014 Data e recensionit: 25.06.2014 Recensues: Vlladimir Petreski Përveç në titull, artikulli nuk ka problem me vërtetësinë, e as me burimet e informatave. Bëhet fjalë për njoftim të Eurostatit për lëvizjen e çmimeve në vendet evropiane. Një nga problemet e këtij

Еrdogani e ndaloi Twitter-in, por në Turqi, megjithatë, tweet-ojnë #TwitterIsBlockedInTurkey

на 24. 03. 2014 | | mk
Kryeministri turk Rexhep Taip Erdogan, e ndaloi Twitter-in në vend, pasi i publikuan linke me inçizime të bisedave që e konfirmojnë korrupsionin gjatë zgjedhjeve.  
  • Përkraheni protestën kundër ndalesës së Twitter-it në Turqi dhe ndihmoni që të hiqet bllokada duke e shfrytëzuar hashtag-un #TwitterIsBlockedInTurkey.
  Bashkimi Evropian e dënoi bllokimin e platformës ndërkombëtare për mikroblogim, e cila ka rreth 650 milionë shfrytëzues anembanë botës, duke e quajtur atë si “të pabazë dhe qyqare“. Mirëpo, autoritetet turke thonë se ndalesa është bërë në mënyrë ligjore, me ndihmën e gjykatës e cila ka vendosur se rrjeti duhet të bllokohet si “masë sigurie”. Nëpër mediat botërore rrotullohet deklarata e njohur e Erdoganit, i cili thotë: “Nuk më intereson se çka do të thotë

Leksion gazetaresk: Si të krijoni shpejtë infografikone efektive dhe dinamike me Infogr.am

на 28. 01. 2014 | | mk

Nuk është Microsoft Excel, kështu që nuk ka shumë opcione, por është i lehtë për t’u mësuar dhe shumë i shpejtë për ta përfunduar punën. Mirë se vini në Infogr.am, një ueb aplikacion shumë i dobishëm dhe i shpejtë, kur doni të postoni të dhëna të dizajnuara bukur grafikisht dhe shpejtë t’i ndani në internet me qëllim që t’i shohin të gjithë.

  Shkruan: Vlladimir Petreski    Infogr.am është

Recension: Kështu do të dukej kartëmonedha e re prej 200 denarëve

на 24. 01. 2014 | | mk
Në gazetari gjithnjë ndodhë të publikohen demante, plotësime, sqarime, kërkim të faljes, reagime dhe të ngjashme. Thjeshtë kjo është pjesë e profesionit dhe këtu nuk ka asgjë  të çuditshme. Javorja e njohur londineze Economist, për shembull, ka botime në të cilën çdo duzinë të faqeve, në skajet e poshtme të faqeve të jashtme kanë këto vërejtje të shkurtra, të shtypura me shkronja të llojit më të vogël dhe faqja e krijuar për letrat e lexuesit, gjithashtu përfshijnë materiale të tilla. Diçka e zakontë. Ekonomisti shtypet nga 128-160 faqe çdo javë, përmban mijëra e informata dhe vazhdimisht kanë diçka që ka nevojë për tu korrigjuar, shpjeguar ose plotësuar. Megjithatë ajo çka nuk ndodhë, në gazetari, është kur një medium apo

Lajmet më të popullarizuara në internetin e Maqedonisë -17.09.2013

на 17. 09. 2013 | | mk
.   (SHILM Mediasense, 17.09.2013) – Këto janë pesë lajmet më të popullarizuara në internetin e Maqedonisë gjatë 72 orëve të kaluara sipas numrit të aktiviteteve që i kanë gjeneruar në Facebook.   А.) Kjo listë përfshin lajme të përgjithshme nga të gjitha rubrikat (pa rubrikat Zbavitje dhe Sport), dhe janë përfshirë lajme nga 120 portale të proviniencave të ndryshme:   1. Јоhani dhe Sonja u martuan në Shën Jovan Bigorski 573 pëlqime (like) – 16 përbashkime (share) – 17 komente – 16.09.2013 – Kurir 2. Përgatitja e ajvarit para ndërtesës nuk është e dënueshme vetëm me shporet elektrik 259 pëlqime – 47 përbashkime – 99 komente – 16.09.2013 – Pres 24 3. Мega arrestim në Shkup: Ra njeriu i parë

Abonohuni për lajmet më të reja

Sorry. No data so far.