verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Cak i lehtë për padi

on 1 - 09 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Пулс-24-СЕ-РАЗВЕДУВА-Фрчковски-ја-малтретирал-и-втората-жена-crop-resize

[Recension: SHKURORËZOHET: Fërçkovski e ka maltretuar edhe gruan e dytë?!]

Ky tekst ka për qëllim vetëm ta diskreditojë dhe ta etiketojë profesorin Ljubomir Fërçkovski. Autori shfrytëzon burime të paverifikuara dhe në tekst nuk është përfshirë pala e dytë, e për këto arsye artikulli nuk e plotëson nivelin minimal të gjithëpërfshirjes.

Пулс 24   СЕ РАЗВЕДУВА  Фрчковски ја малтретирал и втората женаLinku deri te artikulli origjinal: SHKURORËZOHET: Fërçkovski e ka maltretuar edhe gruan e dytë?!

Data dhe koha e publikimit: 25.08.2015

Data e recensionit: 31.08.2015

Recensuese: Аna Anastasovska

Теksti fillon me titull bombastik se Fërçkovski do të shkurëzohet dhe se e ka maltretuar edhe gruan e dytë. Edhe përkundër asaj se në titulli edhe vetë autori pyetet se a është kjo e vërtetë, më poshtë në artikull humbjet ndjenja e tillë. Në vend që të mbetet dilema, autori atë e ka shndërruar në fakt të pamohueshëm, e madhe u bën thirrje organizatave joqeveritare që të reagojnë.

Në tekst, fillimisht thuhet se profesori Fërçkovski në të kaluarën ka qenë i njohur për atë se i ka rrahur gratë, dhe e gjithë kjo shfrytëzohet që të lidhet me kohën e tashme dhe thuhet se Fërçkovski e ka rrahur edhe gruan aktuale.
Ajo që bie në sy është burimi i kësaj informate.

Sot, në faqen e Milenko Nedellkovskit doli edhe informata se Fërçkoja e ka rrahur edhe gruan e re, dhe se pason edhe një shkurorëzim!

Burimi është Milenko Nedellkovski, gjegjësisht publikimi i tij në rrjetin social Facebook. Në Facebook mund të shkruajë çdokush edhe atë çka të dojë dhe si të dojë. Mirëpo, kjo nuk do të thotë automatikisht se është e vërtetë. E para, nuk dihet se prej ku e ka informatën Nedellkovski, se ai personalisht ka qenë dëshmitar i zënkave ndërmjet Fërçkovskit dhe gruas së tij, a e ka marrë këtë informatë nga ndonjë i afërt i çiftit ose bëhet fjalë për diçka të tretë. E dyta, autori nuk ka bërë asnjë përpjekje që ta kontaktojë Fërçkovskin dhe të kërkojë deklaratë prej tij, qoftë edhe sikur të mos donte ta komentonte këtë, ose të përpiqet ta kontaktojë bashkëshorten e tij. Është detyrë e gazetarit të paraqitet dhe të përcjellë qëndrimin e palës tjetër.

Edhe pse e gjithë kjo mungon në tekst, autori në fund u bën thirrje organizatave joqeveritare për të drejtat e grave që të reagojnë. Për çka të reagojnë? Për diçka që nuk është verifikuar si informatë?

Ky është një tekst absolutisht joprofesional që ka një qëllim të vetëm, e ajo është diskreditimi i profesorit dhe etiketimi i tij si “rrahës i grave”. Për akuza të këtilla, pa asnjë bazë, shumë lehtë fitohen padi.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

kopje të pjesshme

është theksuar burimi me link

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja