Analiza

A ka demokraci pa debate? (1)

на 10. 04. 2013 | | mk
“…liria e debatit politik është pjesë thelbësore e konceptit të një shoqërie demokratike…” (rasti gjyqësor Lingens kundër Austrisë) Fshehja e dhunës ndaj gazetarëve dhe deputetëve
Gazetari duhet “Ta verifikojë saktësinë e informatave nga çdo burim…” dhe “Me vëmendje t’i ndjekë dhe me guxim t’i ftojë në përgjegjësi njerëzit që janë në pushtet” – Kodi i gazetarëve të “Shoqatës së gazetarëve profesionalë” Më 5 prill, shumica e mediumeve raportuan për Kronologjinë

Mediumet dhe zgjedhjet: favorizimi dhe mosbalansimi në dobi të pushtetit

на 29. 03. 2013 | | mk
Gazetari duhet: “… të shprehet qartë dhe ta sqarojë mbulimin e lajmit, dhe të ftojë në dialog me opinionin në lidhje me sjelljen e gazetarëve. (Kodeksi i gazetarëve) Sjellja e mediumeve gjatë fushatës zgjedhore u kritikua ashpër nga ana e vëzhguesve ndërkombëtare të zgjedhjeve lokale. Raporti preliminar i misionit vëzhgues ishte një arsye e shkëlqyeshme që të niset një debat jo vetëm për raportimin joetik, por edhe për lirinë e

Deklaratat e politikanëve komentohen

на 27. 03. 2013 | | mk
Vazhdim i “Kur gazetarët nuk pyesin, rrena shumë shpejtë bëhet e vërtetë“. 1. Deklaratat e politikanëve mund të mos kenë pika të përbashkëta me realitetin
Shumë shpesh mediumet thjesht vetëm përcjellin deklarata të përfaqësuesve të pushtetit ose të partive politikke pa mos parashtruar pyetje që kanë të bëjnë me realitetin e asaj që deklarohet, ku bazohet deklarata dhe realizueshmëria e saj.
Për shembull në informatën me titull: “RDM: llogari më

A ka “njerëz që kanë varësi nga sëmundjet”?

на 22. 03. 2013 | | mk
Besoni ose jo, paradokohësh, shumë mediume publikuan një informatë se ”në Shtëpinë për njerëz me varësi në Kisella Vodë, personat që kanë varësi nga sëmundjet trajtohen me terapi me metadon” [referenca nga mediumet: NETpress, Dnevnik, MKD news, Komunikacija, Press 24, Veçer, Republika, Kurir, Мakfaks,Kajgana, Skopje info, Deneshen, Тоçka, Libertas, Маksim]. Informata për “personat që kanë varësi nga sëmundjet” është përcjellë edhe nga TVM-ja, dhe është marrë nga lajmi i MIA-s

Kur gazetarët nuk pyesin, rrena shumë shpejtë bëhet e vërtetë (1)

на 21. 03. 2013 | | mk
Njëra nga mënyrat se si bëhet kontrolli mbi pushtetin është parashtrimi i pyetjeve. Pyetjet u parashtrohen politikanëve që të qartësohen çështjet, që të merren informata më adekuate ose të zbulohet e pavërteta. Çdo pushtet dëshiron të paraqitet në dritën më të mirë, të japë informata që flasin mirë për të dhe t’i fshehë ato që flasin keq për të. Kjo është normale. Dhe e pritur. Mu për këtë arsye njerëzit

‘Perandoria’ propaganduese

на 15. 03. 2013 | | mk
“…fuqia e mediumeve, poashtu mund të përdoret gabimisht deri në atë masë sa që rrezikohet funksionimi i demokracisë. Disa kanale mediale shndërrohen në megafonë propagandues të atyre që janë në pushtet.” (Gazetaria etike dhe të drejtat e njeriut) Gazetaria etike është e papajtueshme me propagandën partiake. Shndërrimi i mediumeve në megafonë propagandues të partisë në pushtet është e papajtueshme me demokracinë dhe lirinë e shtypit. Njësimi i gazetarisë me propagandën

Mediet, zgjedhjet, shprehjet e urrejtjes dhe jotoleranca (2)

на 11. 03. 2013 | | mk, en
Sa është ora, të nderuar(a) gazetar(ë/e)? “Gazetari me vetëdije nuk do të krijojë e as nuk do të përpunojë informata që i rrezikojnë të drejtat dhe liritë e njeriut, nuk do të flasë me gjuhën e urrejtjes dhe nuk do të nxisë dhunë dhe diskriminim mbi çfarëdo lloj baze (nacionale, fetare, racore, gjinore, sociale, gjuhësore, të orientimit seksual, politik…).”
(Kodeksi i gazetarëve të Maqedonisë, SHGM) Vazhdim i: As mediet nuk

Mediumet dhe policia (1)

на 7. 03. 2013 | | mk
Shkruan: prof. dr. Мirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut Artikujt dhe raportimet që kanë të bëjnë me aktivitetet e policisë zakonisht shkaktojnë vëmendje të veçantë (posaçërisht kur bëhet fjalë për aksione më të mëdha policore, aksione ku sulmohet krimi i organizuar ose kur bëhet fjalë për përdorim të tepruar të forcës nga ana e policisë). Ky lloj i storjeve kanë rol jashtëzakonisht të madh në pasqyrimin e gjendjes

Mediat dhe zgjedhjet (1)

на 1. 03. 2013 | | mk, en

As mediumet nuk janë ato që ishin: A guxojnë ministrat të japin deklarata partiake në kohë të punës?

”As konservativët nuk janë ata që ishin: parlamenti britanik i miratoi martesat gej” – titull në një portal në internet Përcjellja e vëmendshme dhe kritike e proceseve politike gjatë zgjedhjeve dhe (keq)përdorimi i fuqisë politike është njëri nga obligimet kryesore etike dhe profesionale të gazetarëve. Gazetarët që raportojnë për proceset politike në