Analiza

Për marrëdhëniet maqedono-shqiptare: Marrëveshje për fqinjësi të mirë edhe me Shqipërinë? (2)

на 5. 03. 2014 | | mk

Nëse propozimi dhe insistimi bullgar (të cilat i shqyrtuam në kuadër të marrëdhënieve maqedono – bullgare) u mbuluan në mënyrë shumë serioze nga mediat tona, si duket nuk ndodh e njëjta me iniciativën e tillë për marrëdhëniet me Shqipërinë. Ata që insistojnë të bëhet krahasim, këtu me gjasë do të insistonin të marrin përgjigje në pyetjen se pse bëhet një dallim i këtillë dhe nuk do të kënaqeshin me atë

Zgjedhje presidenciale: çfarë mësuam nga mediumet për ato dhe çfarë jo

на 3. 03. 2014 | | mk
 

·         Asnjë medium nuk ju ka ofruar qytetarëve analizë, ose prezantim e cilat janë  Kompetencat e Presidentit të shtetit.

·         Në asnjë nga mediumet nuk është analizuar zgjedhja e presidentit në frymën e situatës aktuale politike në Republikën e Maqedonisë, konteksti ndërkombëtar në të cilin presidenti i ardhshëm duhet të veproj dhe/ose sfidat themelore me të cilat duhet të ballafaqohet.

·         Elementi i tretë që mediumet duhet ta adresojnë përvojat nga të aktivitetet e presidentëve të deritanishëm. (…) Vetëm me analizën e gabimeve të bëra dhe mësimet e nxjerra, mund të përparohet dhe të mos përsëriten lëshimet.

  Shkruan: Prof. Dr. Mirjana Najçevska, ekspert për të drejtat e njeriut

Ivanov sot duhet të dorëzojë kandidaturën e tij për kryetar.

Për marrëdhëniet maqedono-shqiptare: ç’është problemi ose “problemi” me Fushën e Llukovës

на 18. 02. 2014 | | mk

Kur Maqedonia mund të jetë subjekt i padisë ndërkombëtare sa i përket fushës së Llukovës, dhe a mund të bëhet një gjë e tillë? Si mundet që “ministra të Qeverisë së Maqedonisë” të thonë se nuk  do të lejojnë ky projekt të realizohet, edhe pse më parë, po ata “ministra të Qeverisë së Maqedonisë”, disa herë e kanë promovuar idenë e këtij projekti? Për një periudhë shumë të shkurtër ky

Ku janë qëndrimet e mediumeve kur me të vërtetë janë të nevojshme

на 4. 02. 2014 | | mk

Fuqia e mediumeve në krijimin e opinionit publik është shpatë me dy tehe. Cila është më e mirë – të jesh i rezervuar ose i ekspozuar?

 

Përveç transmetimit të mendimit të ekspertëve dhe t; politikanëve, mediumet duhet të marrin qëndrim për çështje të rëndësishme me interes publik. Një qëndrim i tillë do të ndikojë mbi publikun dhe  politikanët në vend, por edhe mbi komisionerët evropianë të fuqisë.

 

Kush e tha se janë kriminelë?

на 18. 11. 2013 | | mk

Në diskursin që bën autori i tekstit të lajmit, lexuesi e ka të vështirë të kuptoje a bëhet fjalë për tre të dyshuar si plaçkitës, me ose pa precedentë, apo për kriminelë të organizuar në banda kriminale.

  Shkruan: Аurora Karametidoktore e shkencave të informacionit dhe të komunikimit   “Kriminelët shkupjan plaçkitën 76 banesa në Selanik” njofton një e përditshme e Shkupit për një lajm që i referohet shtypit grek, më saktë gazetës javore Proto Thema. Një lajm bombastik me një tekst jo voluminoz, por që në trupin e tij të vogël mbart probleme të mëdha të kuadratimit dhe shkrimit profesional të lajmeve. Etiketimi dhe shkelja e së drejtës për supozim të pafajësisë janë dy çështjet më të

Dritë e kuqe për etnocentrizmin

на 18. 11. 2013 | | mk
Kur ka etnocentrizëm, bashkësia të cilës i takon konsiderohet si qendër e çdo gjëje (gjuhës, zakonet, historia, sjellja, religjioni…) dhe çdo gjë vlerësohet duke e krahasuar me atë. Bashkësia të cilës i takon konsiderohet si më e rëndësishmja dhe disa (ose të gjitha) aspekte të saj konsiderohen si superiore në krahasim me të tjerët (cilët do qofshin të tjerët). Shkruan: Prof. d-r Мirjana Najçevska, eksperte e të drejtave të njeriut

Vetëm korrier; asnjë pyetje, asnjë mendim!

на 11. 11. 2013 | | mk

Publiku i sotëm nuk ka më nevojë për lajme që mund t’i gjejë edhe në faqet e internetit por edhe për lajme që nuk i thonë asgjë më hapur e më drejt se zyrtarët qeveritarë, do ndihet i trajtuar nga media ashtu sikurse ndihet nga qeveria.

    Shkruan: Аurora Karametidoktore e shkencave të informatikës dhe të komunikimit   Profesioni i gazetarit dhe vetë mediat informative jo vetëm që nuk do të zhduken por ato do transformohen për të marrë forma edhe më të sofistikuara dhe për ti shërbyer më mirë informimit të thellë, sepse atë të cektin, kalimtarin, audienca e sotme e realizon vetë nëpërmjet internetit ku tashmë gjenden të gjitha mediat relevante dhe pothuajse gjithë institucionet

Bota do ish e shëmtuar në bardhë-e-zi

на 24. 10. 2013 | | mk

“Rihapen shkollat maqedonase nga nipërit shqiptarë, interesimi për martesë fillon të bie” është titulli i një lajmi shfaqur në një nga mediat në linjë i cili mbart mbi supe barrën e rëndë të gjykimit dhe përbuzjes për individë që kanë zgjidhur jetën private duke “injoruar gjeopolitikën kombëtare”.  

 
Shkruan: Аurora Karameti, doktore e shkencave të informacionit dhe të komunikimit
  Foto: auddess “Rihapen shkollat maqedonase nga nipërit shqiptarë, interesimi për

Mediat duhet ta njohin profilimin

на 14. 10. 2013 | | mk
Profilimi racor, gjinor, etnik ,fetar ose i ndonjë lloji tjetër, që rrënjët i ka në ndonjërën nga bazat e mundshme për diksriminim, paraqet praktikë që mund të jetë shumë e rrezikshme për praktikimin e barabartë dhe mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të njeriut.     Shkruan: prof. dr. Mirjana Najçevska, еksperte për të drejtat e njeriut   Sipas definicionit, profilimi do të thotë përdorim i disa karakteristikave ose formave të

Titulli vret si gur, e lajmi i zbrazët si pus i shpuar

на 9. 10. 2013 | | mk

Nisur nga lajmërimi i titullit, që tingëllon ogurzi për një vend shumëtnik, lexuesi pret që në tekst të lexojë çfarë ka ndodhur konkretisht, pret të mësojë se kush e kush u rrah (të cilave klasa ishin këta nxënës “shqiptarë” dhe “maqedonas”, sa syresh ishin etj.), cilat ishin motivet që i shtynë të arrijnë deri në këtë akt, cilat ishin pasojat e kësaj përplasjeje fizike dhe çfarë pritet të