Kolumna

Propaganda kundrejt gazetarisë – “Kanal 5”: Vetëvrasje në minutën e nëntë!

на 13. 01. 2016 | | mk
Edhe këtë e pamë: një lider opozitar në “Kanal 5” – pas kush e di sa vitesh. Foto: screenchot  

Kush e di se pse, kryeredaktorja e padisponuar e “Kanal 5”, Lidija Bogatinova, në mes të intervistës me Zoran Zaevin e disponuar vendosi të heqë dorë nga biseda dhe t’i përkushtohet asaj që përpiqet ta bëjë më mirë: propagandë në dobi të familjes. Ky vendim përfundoi me finale karnevali.

  Shkruan: Sasho Ordanoski Të martën në mbrëmje në Maqedoni ndodhi edhe një pjesë e vogël e historisë sonë të mjerrë mediatike, ajo që, sikur të kishte pak njerëzi, duhet të mbulohet nga turpi. Drama në një akt u luajt në televizionin nacional “Kanal 5”, pronari i të cilit, Stojmenov, ju kujtohet, në

Mungesa e Talk Show-ut dhe ftesa për miqasi me audiencat

на 13. 01. 2016 | | mk
Nëse bëhet një vëzhgim mbi peisazhin shqipptar mediatik në Maqedoni, mund të thuhet se kemi të bëjmë me një atmosferë relativisht të varfër, si për nga ana e investimeve, ashtu edhe nga ana e realizimeve televizive. Deri para tre-katër muajsh, përjashto këtu mediat lokale, numërimi i televizioneve shqiptare përfundonte me numrin 2, edhe atë Radiotelevizioni i Maqedonisë, programi në gjuhën shqipe dhe Televizioni kombëtar Alsat M. Për fatin tonë të

Respektimi i medieve është vlerë evropiane

на 31. 12. 2015 | | mk
Nëse liria e shprehjes dhe liria e mediave janë përcaktuesit kryesorë të nivelit të demokracisë në një vend, Maqedonia ka kohë që nuk do të duhej të llogaritet si shtet demokratik. Mbyllja e mediave, përndjekja e gazetarëve për fjalë të shkruar, shtypja ekonomike ndaj mediave deri në varshmëri nga reklamat qeveritare dhe presionet e ndryshme për pronarët dhe punonjësit medial kanë kontribuar që Maqedonia të regjistrojë rënie marramendëse në të

Kuadrot në gazetari – mes sasisë dhe cilësisë

на 31. 12. 2015 | | mk
Lajmi për hapjen e Universitetit të Shkupit, që sipas paralajmërimeve do të mundësojë studime edhe në gjuhën shqipe, nxiti reagime të ndryshme në opinion. Sikurse opinioni, ashtu edhe mediat ishin të ndara dhe raportonin në mënyra të ndryshme rreth formimit të Universitetit të ri. Derisa një pjesë e mediave lartësonin vendimin si një të arritur të pashoq, të tjerat transmetonin shqetësim për një tjetër truk politik parazgjedhor. Disa prej mediave

Mediat në 2015 – një tjetër vit për peripecie

на 28. 12. 2015 | | mk
Viti 2015 rezultoi të jetë një tjetër vit jo i lehtë për mediat në vend. Në përgjithësi, fjala e shkruar u ballafaqua me problemet e zakonshme të viteve të fundit, vështirësi të natyrave të ndryshme: ekonomike, politike e profesionale. Sidoqoftë, përkundër vështirësive, për mediat në gjuhën shqipe do të jetë vit për tu mbajtur mend. Në Maqedoni filluan me punë edhe 2 televizione të reja, TV 21 dhe TV Shenja,

Mbështetemi te ‘babagjyshi’ për zgjidhjen më të mirë

на 25. 12. 2015 | | mk
“Fshehtësia – streha më e mirë e të paaftëve – duhet të jetë në nivelin më të ulët në një shoqëri demokratike, për arsye se një publik i informuar për gjithçka përbën bazën e vetë-qeverisjes. Ata që janë zgjedhur ose janë përcaktuar në poste të larta qeveritare, duhet të pranojnë se qeveria, në një vend demokratik, nuk mund të jetë më e mençur se populli.” Komiteti i Brendshëm për Aktivitetin

Marshimi i zëshëm i grabitqarëve mediatikë partiakë

на 23. 12. 2015 | | mk
Foto: Screenshot. Foto efekti: funphotobox

Sipas konstituimit natyror fizik dhe paramendimit të urtë njerëzor, te përfaqësuesit e kësaj “gazetarie”, në vend të sistemit të arsyes, masës dhe dinjitetit, janë futur receptorë që pranojnë urdhëra për diskreditim. Madje edhe niveli i zërit dhe i paturpësisë udhëhiqen me telekomandë.

Shkruan: Zoran Bojarovski Sa më tepër që flitet për gjendjen në medie, sa më afër hapjes së çështjeve nga të cilat duhet nisur për t’i gjetur përgjigjet më të mira, aq më e keq është gazetari aktuale, e përditshme. Teksti që e provokoi kët kolumnë edhe një herë e vërteton ballafaqimin me situatën absurde e cila sugjeron se gjithmonë kur kemi menduar se e kemi prekur fundin, disa medie dhe “gazetarë” në Republikën

Piromanë në shtëpinë prej kashte

на 15. 12. 2015 | | mk
Ilustrimi: Foto: SHVFM

Çka u mbetet njerëzve realë, nga gjaku dhe mishi, me mendje dhe arsye, që janë shndërruar në kukulla prej kashte, drej të cilëve kanalizohet mllefi i të paditurve dhe i naivëve nga ana e dhunuesve politikë dhe ekspertë? Përveç që fizikish u është marrë e drejta dhe mundësia që të shprehen, ata me këtë magji mediatike, praktikisht edhe nuk ekzistojnë.

Shkruan: Zoran Bojarovski Në qoftë se jeni person me dinjitet, person me inteligjencë dhe me integritet dhe me parime të larta morale, atëherë gjithsesi jeni të vetëdijshëm se një pjesë e madhe e medieve në Maqedoni, u japin hapësirë shumë më të madhe se sa që u takon politikanëve dhe të ashtuquajturve ekspertë, të cilët shtrembërojnë fakte,

Të nderuar gazetarë, të mos e lodhim ministrin me pyetje!

на 27. 11. 2015 | |
Gjashtë muaj para zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, (para)fushata zgjedhore e partive politike veçmë ka filluar dhe mekanizmi i tyre vetëpromovues është vënë dukshëm në lëvizje. Kronikat për “bashkëpunimet e rëndësishme” ndërmjet vetë ministrave dhe për takimet e tyre me qytetarët mbushin rubrikat e lajmeve. Paradoksi është në atë që nuk vërehet në lajme, por që e vuajnë gazetarët. Sa më i afërt dhe transparent shihet të jetë ministri me popullin,

Mediet dhe politika në spiralen e heshtjes

на 18. 11. 2015 | | mk
Tirani di Social Media dan Spiral Kebisuan by Hilman Fajrian

Sipas teorisë së spirales së heshtjes, pakica e cila përfaqëson një qëndrim të caktuar, cili nuk është i pranuar gjerësisht nga shoqëria, nuk flet për këtë për shkak të frikës nga izolimi, represioni ose pasojaet e tjera. Intensiteti i spirales së heshtjes varet drejtpërdrejt nga shkalla e demokracisë dhe nga zhvillimi ekonomik i një vendi.

Shkruan: Zoran Bojarovski Tekstet gazetareske,