Leksione Gazetareske

Destruktiviteti i „gazetarisë“ copy -paste

на 15. 03. 2017 | | mk

Bëhet fjalë për një virus i cili ka prekur gazetarinë në Maqedoni, që është më i rrezikshëm se çfarë do kontrolli restriktiv i cilit do pushteti ndaj lirisë së fjalës dhe medieve

Kopjimi dhe vjedhjet gjatë informimit nëpër mediet e informimit publik është problem që kur ekzistojnë mediet. Që nga fillimi i shekullit xx janë të shumtë shembujt e vjedhjeve të lajmeve ose teksteve prej zhanreve të tjera gazetareske, kur është informuar për ngjarje historike siç janë luftërat e mëdha, kryengritjet, konferencat e paqes ose katastrofat natyrore etj. Me avancimin e shkencës juridike kjo tendencë dalëngadalë është rregulluar me një numër ligjesh të veçanta në secilin shtet, gjë që nga ana tjetër na sjell deri tek disa konventa për mbrojtjen

Mediat shqiptare në Maqedoni me qasje objektive ndaj PSP-së

на 2. 03. 2017 | | mk
Tregim krejtësisht tjetër – stacionet televizive në gjuhën shqipe. Foto: screenshot

Fakti që madje 82,7 për qind e shqiptarëve të anketuar të Maqedonisë kanë qëndrim pozitiv ndaj prokurores speciale Janeva dhe ndaj ekipit të saj, është rezultat edhe i mungesës së fushatës negative në media që konsumohen nga ky segment i popullatës.

Shkruan: Ljubomir Kostovski Anketa të cilën e bëri para do kohësh televizioni “Telma” në bashkëpunim me Qendrën maqedonase për bashkëpunim ndërkombëtar, pa dyshim korrespondoi me shumë tema aktuale politike që na mundojnë të gjithëve. Njëra nga ato pyetje, gjithsesi, është se a do të ketë sukses Prokuroria speciale publike në misionin e saj, a e ka mbështetjen e publikut dhe a do të jenë nesër politikanët fajtorë që

Suficit analistësh, deficit i analizës politike!

на 29. 01. 2017 | | mk

Shkruan: Sefer TAHIRI “Pas përfundimit të mandatit si zëvendësministër i Punëve të Brendshme do të mund t’ju përdorim si analist politik”. Me këto fjalë një gazetar i TV NOVA-s proqeveritare të Sead Koçanit iu drejtua ish-zëvendësministrit të Brendshëm nga radhët e VMRO-DPMNE-së, Oliver Andonov. Por, a është Andonov analist politik? Sigurisht që jo, për shkak të përkatësisë së tij partiake dhe për shkak se nuk është analist politik që publikon

“Huazimi” i lajmeve në stil të “telefonit të prishur”

на 7. 01. 2017 | | mk, en
  Shkruan: Ferikan Iljazi Fenomeni i “huazimit” të lajmeve ose informatave ditore të portaleve mes veti, shpeshherë pa cituar fare origjinalin ose duke e cituar në mënyrë jo adekuate, është mëse i pranishëm në Maqedoni. Sa për fillim, mjafton që të shikosh titullin e parë që e lexon në agregatorët e lajmeve, e që e ke të përsëritur në të paktën 15 portale të ndryshme. Ndodh shpesh që lajmeve të

Saliu: 2016-ta, vit i vështirë për gazetarinë shqipe në Maqedoni

на 5. 01. 2017 | | mk
Intervistë me Isen Saliun, kryeredaktor i gazetës “Lajm”
Intervistoi: Benjamin Arifi Isen Saliu në gazetari ka filluar në vitin 2000, në gazetën e përditshme Fakti. Një periudhë të shkurtër ka punuar për Kohën Ditore, kurse te Gazeta Lajm është që nga viti 2005. Nga viti 2007 emërohet kryeredaktor në këtë gazetë, e cila për momentin është e përditshmja më e vjetër në gjuhën shqipe, që mbijeton në tregun mediatik në

Еkologji për gazetarët

на 31. 12. 2016 | | mk
Peeing statues in Kiev (From Wikimedia Commons, the free media repository)

Është shumë me rëndësi ta theksojmë lehtësinë e padurueshme me të cilën sillen disa medie kur është në pyetje llogaridhënia, standardet profesionla, përgjegjësia për të vërtetën, respekti ndaj publikut të vet dhe ndaj interesit publik.

Shkruan: Zoran Bojarovski Nëse dikush pyetet se a janë të rëndësishme qasja dhe sjellja korrekte në gazetari, atëherë duhet të përkujtohemi se në këtë profesion vlen rregulla se gazetarët gjithmonë duhet t’i rishtqyrtojnë motivet e tyyre që të jenë të sigurt se ndjenjat dhe përcaktimet e tyre personale nuk ndikojnë në zgjedhjen e burimeve, nuk përcaktojnë se cilat pjesë të storjes do të potencohen. Qasja dhe sjellja korrekte në gazetari nënkupton edhe distancim të

Koha kur bloguesit u bënë kolumnistë

на 30. 12. 2016 | | mk
  Për të shkruarit serioz – platforma e re e bllogut Medium, e përshtatur për desktop dhe pajisje celulare, e thjeshtë për të punuar me të, ofron mundësi që teksti i shkruar edhe të dëgjohet me shtypjen e vetëm një butoni. Foto: medium.com, screenshot

Nëse bllogerët, do të ishin revolucioni i ri i mendimit të lirë, ata tani sërish e krijojnë vendin e tyre, duke hyrë si komentues standard relativ në mejnstrim mediumet. Ky kalim përputhet me lëvizjet e reja shoqërore te ne, nëpërmjet kërkesave intensive për demokraci në shoqëri dhe me faktin se kemi një skenë jo të balancuar mediale, ku opozita të paktën e mban kryesisht më cilësore internet – skenën.

Shkruan: Ljubomir Kostovski Nëse i kërkojmë gjërat,

Gazetaria vasale

на 30. 12. 2016 | | mk
Goxha intervistë, goxha gazetari. Emisioni “Jadi burek”, 23.01.2015. Foto: videoklip – screenshot

A është e mundur që një gazetar, i cili kujdeset për renomenë dhe reputacionin e tij, në secilën fjalë të kryeministrit të thotë: “po, ashtu është”, “keni (ke) të drejt”, “shumë mirë e the këtë”

Shkruan: Оlivera Vojnovska Lajkatimi është një lloj legal i korrupsionit. Ligji nuk parasheh dënim për këtë Sharl Bodler Kjo thënie e Bodler-it, njërit nga poetët francez më të mëdhenj dhe më me ndikim në shekullin e XIX  (9 prill 1821 – 31 gusht 1867), më shkoi ndërmend, duke e parë emisionin “Jadi burek” (23.01. 2014), në të cilin udhëheqësi i emisionit me një servilizëm i drejtohej kryeministrit dhe liderit të

Përveç ndërgjegjes dhe përkushtimit për punë, gazetari duhet të posedojë edhe dije

на 28. 12. 2016 | | mk

Gazetaria kërkon arsimim të vazhdueshëm, kompletimin e kulturës së përgjithshme, e cila duhet të jetë më e gjerë nga ajo mesatarja, ndjekjen e trendëve botërore nga të gjitha fushat, profesionalizëm në fusha të caktuara dhe njohuri të përgjithshme për historinë, politikologji, drejtësi, ekonomi, sociologji, psikologji sociale, filozofi, logjikë, art, sport dhe teknologji bashkëkohore.  

Shkruan: Аleksandar Pisarev Që gazetari sa më mirë ta kryej profesionin e vet, përveç ndërgjegjes dhe punës, duhet patjetër të posedoj edhe dije. Kjo nënkupton deri-diku edhe dije enciklopedike, pastaj kulturë të përgjithshme në fushat që i ndjek. Për shkak të mungesës së njohurive elementare në shumë fusha, të cilat janë objekt i interesit publik është evidente mungesa e teksteve interesante dhe emisioneve që është njëra nga

E vërteta është ndryshe kur gazetari nuk është kureshtar

на 27. 12. 2016 | | mk
“Jugohromi” ose tregimet zgjedhore që përsëriten Shkruan: Ljubomir Kostovski Në spinimin e publikut marrin pjesë edhe gazetarët me shkrimet e tyre. Pozita e tillë servile e gazetarëve posaçërisht është e theksuar kur shkohet në ndonjë vizitë së bashku me përfaqësuesit e pushtetit dhe kur nuk parashtrojnë pyetje “të pakëndshme”, pa të cilat nuk mund të mendohet gazetaria profesionale.