verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Ç’është për t’u çuditur në fotografinë e Boris Trajkovskit dhe Vlladimir Putinit? Asgjë!

on 15 - 04 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

trajkovski-putin-09876-0987-crop-resize

 

[Recension: FOTO: Ç’është për t’u çuditur në fotografinë e Boris Trajkovskit dhe Vlladimir Putinit?]

 

Kur do të lexohet një tekst i këtillë, në moment të parë mbeteni pa gojë për shkak se nuk e dini si të reagoni. Se është budallallëk, shihet nga aeroplani, e poashtu nuk ka fjalë më adekuate për një tekst të këtillë. Nëse nisemi, ta recensojmë atë sipas metodologjisë së “Shërbimit për verifikimin e fakteve”, përsëri do të kapemi në kurth. Ky tekst është jashtë të gjitha standardeve dhe nuk mund të recensohet sipas metodologjisë. Nga kjo mund të përfundohet se kjo gjë, që nuk mund të quhet tekst, nuk ka guxuar të publikohet në media.

trajkovski-putinLinku deri te artikulli origjinal: Ç’është për t’u çuditur në fotografinë e Boris Trajkovskit dhe Vlladimir Putinit?

Data dhe koha e publikimit: 10.04.2015, 11:59

Data e recensionit: 14.04.2015

Recensues: Vllado Gjorçev

 

ÇFARË MENDJE E KA MENDUAR KËTË TEKST?

Teksti ka një fotografi ku rastësisht janë kapur dy kryetarët me pozë pothuajse identike të duarve. Dhe nga kjo fotografi është zhvilluar një teori e konspiracionit e cila shkon kah morbiditeti. Që artikulli të jetë madje edhe i neveritshëm, është kujdesur edhe teza “ja, se çka i gjeti dy kryetarët”. Domethënë, njëri vdiq, e tjetri kaloi më lehtë, dhe vetëm është shkurrorëzuar.

Çfarë mendje e ka menduar këtë, tani për tani është e panjohur.

Mediat nuk shërbejnë vetëm për rritjen e lexueshmërisë. Ky ka qenë qëllimi i këtij teksit, dhe kjo shihet nga titulli, i cili, gjoja, duhet të intrigojë që të klikohet linku dhe të hapet ai. Prandaj, mund të përfundohet se kjo është gjithçka, vetëm se jo gazetari. A harruam se gazetari duhet të informojë, edhe atë me saktësi, në mënyre objektive, reale dhe përmbajtësore? A i përmban këto gjëra ky tekst? Jo!

Madje edhe sikur të ishte shaka e një prillit, nuk do të mund ta lante këtë turp. Ndoshta edhe teksti është publikuar vetëm që të defokusohet publiku nga çështjet e rëndësishme politike, mirëpo kjo nuk është arsyetim.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

:

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk mund të konstatohet

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, është theksuar burimi me link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohuni për lajmet më të reja