verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Çfarë lidhje ka ndërrimi i kryeshefit të policisë me goditjen e indit kombëtar?

on 5 - 04 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

http___kurir.mk_makedonija_politik

[Recension: Spasovski vazhdon të bëjë pazar me interesat kombëtare maqedonase]

Ky publikim nuk ka asnjë lidhje me tekstin gazetaresk. Ka titull senzacionalist dhe përmban informatë që është përdorur për bindur lexuesin në një gjë që nuk ka asnjë lidhje me realitetin dhe me faktet, ajo që është më e rëndësishme në një produkt gazetaresk.

Спасовски продолжува да се пазари со македонските национални интереси Kurir.mkLinku deri te artikulli origjinal: Spasovski vazhdon të bëjë pazar me interesat kombëtare maqedonase

Data dhe koha e publikimit: 31.03.2016

Data e recensionit: 04.04.2016

Recensues: Аna Anastasovska

AKUZA PAUSHALLE

Ministri teknik për punë të brendshme, Oliver Spasovski nga LSDM-ja vazhdon të bëjë pazar me interesat nacionale maqedonase.

Në fillim të tekstit, sikurse edhe në vetë titullin, lexuesit i imponohet teza se ministri për punë të brendshme ka bërë paza me interesat nacionale. Kjo është një akuzë e rëndë për të cilën duhet të ekzistojnë fakte dhe dëshmi të forta.

Me sugjerimin e tij, në këshillin e komunës së Dibrës është ndëruar kryeshefi i deritanishëm i SP Dibër, Rashit Ismajloski.

Kjo është informata e vetem që e përmban ky artikull, edhe pse mbetet pezull në ajër, se a është bërë kjo me sugjerimin e tij. Nuk ka deklaratë nga Spasovski, ndërsa informatanuk është konfirmuar nga asnjëra palë, për shembull komuna e Dibrës.

Maqedonasit, ortodoksë dhe myslimanë, këtë veprim të Spasovskit e interpretojnë si edhe një goditje mbi indin nacional dhe humbje edhe të një pozite të rëndësishme në rajon.

Kush janë ata maqedonas, ortodoksë dhe myslimanë, ku janë deklaratat e tyre dhe në çfarë mënyre ata këtë veprim të Spasovskit, e lidhin me goditjen e radhës ndaj indit nacional? Çfarë lidhje ka ndërrimi i kryeshefit të PS – Dibër me ndonjë farë pozite të rëndësishme në rajon. Asgjë nuk është sqaruar. Me rëndësi është se ka akuza edhe atë të pabaza dhe jologjike. Është e qartë se bëhet fjalë për sulm mbi Spasovskin me çdo kusht, pa zgjedhur me këtë rast mënyra dhe mjete, dhe ajo që është më e rëndësishme në punën e gazetarit, pa fakte dhe pa dëshmi. Prandaj, mund të konstatohet se ky tekst është një manipulim i madh dhe interpretim paushall.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja