verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

“Copy paste”, shkelje e kodit të gazetarëve

on 10 - 09 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Tahiri: Degradime në media, si nga politika ashtu edhe nga vetë profesioni]

Është e papranueshme që gazetari të botojë punën e të tjerëve si të veten. Është abuzim me të drejtën e autorit nëse botohet produkti gazetaresk pa referencë ku nuk potencohet autorësia. Kjo është edhe në kundërshtim me kodin e gazetarëve.

download (4)Linku deri te artikulli origjinal: Tahiri: Degradime në media, si nga politika ashtu edhe nga vetë profesioni

Data dhe koha e publikimit: 08.09.2015

Data e recensionit: 10.09.2015

Recensent: Xhenis Sulimani

 

Lajmi që po e recensojmë është shembull ku një medie nuk citon medien prej nga ka marr intervistën e botuar. Intervista është “copy paste” e marrë nga një medie tjetër.

“Ju sjellim intervistën me Sefer Tahirin, Doktor i shkencave të komunikimit, analist i medias dhe profesor në Fakultetin e Komunikimit në UEJL.” Kështu shkruan në pjesën hyrëse dhe vazhdon intervista.

Intervista është dhënë ekskluzivisht për “verifikimiifakteve.mk” por një gjë e tillë nuk është shënuar në tekstin që po e recensojmë. Mosrespektimi i të drejtave autoriale në gazetari cilësohet si shkelje e rëndë e rregullave të etikës.
Plagjiatura është e papranueshme. Gazetari është i obliguar të citojë medien që ka ekskluzivitetin e ndonjë informacioni të caktuar, por edhe të pyet autorin në rast se pëlqen që produkti i tij të botohet edhe në medie tjera.

Sipas nenit 12 të Kodit të gazetarëve të Maqedonisë: “Plagjiatura është e papranueshme. Citatet nuk guxon të shfrytëzohen pa mos e theksuar burimin ose autorin.”

Ironia më e madhe është se intervista flet pikërisht për kulturën në media “copy paste”, ku ajo dënohet, dhe kjo intervistë merret në të njëjtën mënyrë!

Intervista është përcjellë pjesërisht ose e plotë edhe nga media të tjera, por duke e atribuar atë gabimisht. Intervista është produkt i verifikimiifakteve.mk dhe jo portalb.mk.

Portalb.mk përcjell rregullisht tekstet e verifikimiifakteve.mk, dhe ngatërresa vjen mbase se ky portal nuk saktëson qartë se nuk janë tekste të redaksisë së saj.

Rasti me intervistën e Sefer Tahirit tregon mungesën e etikës dhe kolegjialitetit. Sigurisht që intervistat dhe pjesë të saj mund dhe duhet të përcillen edhe nga medie të tjera, aq më shumë kur ngjallin debat dhe interes. Kjo praktikë zbatohet edhe nga mediet më të njohura ndërkombëtare, por gjithnjë duke e atribuar saktë veprën origjinale.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

plotësisht e paraqet të vërtetën

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

kreativ

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja