verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

“Dhunë” e fryrë

on 23 - 01 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Screenshot from 2017-01-21 12:33:40

[Recension: Kaos në SHBA: Mercenarë të Sorosit e sulmuan policinë në inaugurimin e Trampit]

Pothuajse në çdo fjali të kësaj përmbajtjeje mediatike ka probleme. Mirëpo, a bëhet fjalë për gabime, do të konstatojmë në fund të këtij recensioni. Prandaj, shkojmë me radhë.

Nga teksti i publikuar në këtë portal, si dhe nga video-materiali, i cili qartazi ëstë burimi për krijimin e këtij produkti “gazetaresk”, nuk ka asnjë element deklaratë ose çfarëdo shenjë, simbol, e madje as indikacion, në bazë të të cilave protestat për të cilat shkruhet do të mund të identifikoheshin si aktivitet i “mercenarëve të Sorosit”. Madje edhe sikur ta marrim këtë term, “mercenarë të Sorosit”, si real, edhe pse ai abolutisht nuk ka asnjë lidhje reale me realitetin dhe me faktet, për shkak se “mercenarë të Sorosit” është produkt i një pjese të caktuar të medieve dhe strukturave qeveritare në Republikën e Maqedonisë.

Kjo përmbajtje mediatike i referohet “dhunës” në këto protesta, të cilat paskan qenë identike me ato të “Revolucionit laraman” te ne, edhe pse, siç mund ta shohim padyshim nga video-inçizimi – dhunë fare nuk ka. Ka shtyrje me policinë, mirëpo kjo vështirë mund të quhet dhunë.

Shkruan se ka pasur bomba tymi, mirëpo në inçizim nuk ka një gjë të tillë, përveç nëse fishkezjarri në minutën 1:15 mund të quhet bombë. Tymi.

01202017-Pres24-Trump-ProteLinku deri te artikulli origjinal: Kaos në SHBA: Mercenarë të Sorosit e sulmuan policinë në inaugurimin e Trampit

Data dhe koha e publikimit: 20.01.2017 – 11:14

Data e recensionit: 20.01.2017

Recensues: Zoran Bojravoski

Dhe kjo nuk është e tëra. Shkruan se kanë keqpërdorur fëmijë, mirëpo një gjë e tillë nuk mund të shihet as në video-inçizim, e as në ndonjë link tjetër, përveç në raportin e ritreguar mediatik. A është aq e vështirë të vendoset linku deri te burimi? Ky veprim do të mjaftonte që të tregohej profesionalizëm dhe vërtetësi. Në vend të kësaj, mbetet përshtypja se regjstrojmë edhe një veprim që flet për një seri manipulimesh në këtë përmbajtje mediatike.

Dhe në fund, mirëpo jo më pak e rëndësishme, e gjithë kjo storje ndërtohet mbi një burim të vetëm: video-inçizim nga një medie e cila është jashtëzakonisht raciste dhe tepër e djathtë. Ja, të jemi korrektë dhe të themi se kjo është e drejtë për ta zgjedhur burimin, mirëpo kur është zgjedhur një burim i tillë, medie e pozicionuar jashtëzakonisht në të djathtë, do të ishte e logjikshme që të ofrohet edhe një burim që storja të jetë e balancuar.

Dhe në fund, titulli! “Kaos në SHBA: Mercenarë të Sorosit e sulmuan policinë në inaugurimin e Trampit” është absolutisht joprorpocional dhe joadekuat për ngjarjen për të cilën shkruan teksti. Vështirë se dyqind-treqind demonstrues mjaftojnë për “Kaos në SHBA…”. Kjo është vetëm që të fryhet baloni deri në fund.

Nga e gjithë ajo që u tha më lartë, recensuesi i kësaj përmbajtjeje mediatike ua le juve, lexues të respektuar të “Shërbimit për verifikimin e fakteve në medie”, vetë të nxirrni përfundim se a bëhet fjalë për gabime apo për manipulim.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim politik

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja