verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Diskreditim në bazë të fotografisë së përbashkët

on 29 - 04 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

ФОТО-Близок-човек-на-Стојанче-Ангелов-Прилеп-Press24-crop-resize

 

[Recension: FOTO: Njeri i afërt i Stojançe Angellovit e ka demoluar ndërtesën e komunës së Prilepit]

 

Ky tekst ka për qëllim që një incidenti t’i jap konotacion politik dhe me këtë rast ta ndërlidhë me liderin e “Dinjitetit”, Stojançe Angellov, duke e diskredituar si person publik. Artikulli është i motivuar politikisht, tendencioz dhe nuk e plotëson nivelin minimal të gjithëpërfshirjes.

ФОТО  Близок човек на Стојанче Ангелов ја демолирал зградата на општина Прилеп   Press24Linku deri te artikulli origjinal: FOTO: Njeri i afërt i Stojançe Angellovit e ka demoluar ndërtesën e komunës së Prilepit

Data dhe koha e publikimit: 21.04.2015

Data e recensionit: 25.04.2015

Recensuese: Аna Anastasovska

“Njeri i afërt me Stojançe Angellovin është thyerësi i dritareve në komunën e Prilepit. Një prilepas i ri në gjendje të alkoolizuar, sot në mëngjes rreth orës 7, ka thyer mbi 10 dritare të jashtme të ndërtesës së re të komunës së Prilepit.”

Аutori i këtij teksti ka vendosur ta shfrytëzojë fotografinë e prilepasit të ri që e ka shkaktuar incidentin, ku ai është fotografuar me Stojançe Angellovin. Fotografia e këtillë shërben për manipulim me faktet dhe për krijim të përshtypjes së rrejshme te lexuesi. Qëllimi, gjithsesi, është të diskreditohet Angellovi dhe ai të lidhet me thyerjen e dritareve të ndërtesës së komunës së Prilepit. Veçanërisht për shkak se muajin e fundit Angellovi është aktual me protestat e tij para RTVM-së dhe paralajmërimeve të tij për “çlirimin” e shërbimit publik.

“Njohësit e rrethanave komentojnë se incidentet e këtilla janë drejtimi i dytë i skenarit të Zaevit për dhunë, destabilizim dhe shqetësim të qytetarëve nëpërmjet mercenarit Angellov, i cili nëpërmjet njerëzve të tij, të cilët, siç është rasti me këtë prilepas të ri, janë autorë edhe të shkeljeve të tjera të rendit dhe të qetësisë publike, përpiqet ta shqetësojë popullin.”

Vetë fakti që “njohësit e rrethanave” nuk janë askund në tekst, ndërsa përfundimi i tyre i pretenduar është përcjellë nëpërmjet komentit të autorit anonim, është dëshmi për spinin që imponohet nëpërmjet këtij artikulli.

Mirëpo, në artikull është e qartë se me qëllim është harruar një fakt tjetër. Ajo është se prilepasi i ri që përmendet në tekst, ka dërguar demant për pohimet e këtilla, të shoqëruar me fotografi ku është fotografuar me udhëheqës të VMRO-DPMNE-së, ministreshën për punë të brendshme, Gordana Jankullovskën dhe deputetin, Antonio Milloshoskin.

“Dua të them se ashtu siç jam fotografuar me gjeneralin Angellov, jam fotografuar edhe me ministra të qeverisë aktuale, që përdorimin selektiv të fotografive nga profili im në Facebook e bën tendencioze dhe keqdashëse”, thuhet në reagimin e prilеpasit, të cilin e transmeton agjencia “Meta”.

Аutori i këtij teksti e ka shkelur nenin 3 të Kodit të gazetarëve, ku qartë theksohet se:

Gazetari do të tentojë të sigurojë se do të publikohet korrigjimi, demanti dhe përgjigja atëherë kur do të konstatohet pasaktësia e informacionit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

më tepër burime

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja