verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Do të paguhet për të hyrë në BE, mirëpo nga viti 2021

on 22 - 11 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

zurnal

[Recension: BRUKSELI VENDOSI: Për hyrje në BE do të paguajmë pesë euro]

Теksti që i nënshtrohet këtij recensioni ka titull sensenzacionalist, mirëpo informatat që i ofron nuk janë të sqaruara në mënyrë precize, prandaj shkaktojnë huti te publiku.

brisel-odluchi-za-vlez-vo-eu-kje-plakjame-pet-evra-zurnal-netLinku deri te artikulli origjinalBRUKSELI VENDOSI: Për hyrje në BE do të paguajmë pesë euro

Data dhe koha e publikimit: 16.11.2016

Data e recensionit: 18.11.2016

Recensues: Аna Anastasovska

JO “VENDOSI”, POR “DO TË VENDOSË” MË VONË

Në titull dhe në tekst thuhet se Brukseli ka vendosur se për të hyrë në BE duhet të paguhen pesë euro.

“Për të hyrë në vendet e zonës së Shengenit, qytetarët e Maqedonisë do të paguajnë pesë euro. Komisioni Evropian vendosi se vendet që nuk janë pjesë e BE-së, e të cilat kanë regjim pa viza me BE-në, duhet të paguajnë për të hyrë në BE. Leja do të vlejë për më tepër hyrje në periudhë prej pesë vitesh. Personat më të rinj se 18 vjet nuk do të paguajnë”.

Mirëpo, informata nuk është sqaruar mirë. Si e para, Brukseli akoma nuk ka marrë vendim përfundimtar për këtë masë, por ky është propozim i Komisionit Evropian për të cilin do të vendoset se a do të miratohet ose jo. Si e dyta, propozimi i këtillë, në qoftë se miratohet, do të vlejë nga viti 2021. Kjo në tekst nuk është theksuar, dhe për këtë arsye është e paqartë se prej kur qytetarët e vendeve që nuk janë anëtare të BE-së do të paguajnë për të hyrë në BE.

“Leja do të lëshohet në vendkalimet kufitare dhe procedura do të zgjasë vetëm disa ditë, theksojnë nga Bashkimi Evropian, Kjo më së shumti bëhet për të pasur kontroll më të madh pas valës së madhe të emirgantëve dhe rrezikut për hyrje të terroristëve”.

Edhe kjo pjesë është e paqartë. Nuk ka burim se prej ku është marrë ky pohim i Bashkimit Evropian, e poashtu nuk është sqaruar mirë as procedura për aplikim për leje. Në fakt, siç publikuan disa medie të tjera, në përputhje me propozimin e KE-së, udhëtarët do të duhet të dorëzojnë aplikacion për të hyrë në vendet e zonës së Shengenit në një ueb-faqe të veçantë ose nëpërmjet aplikacionit për celular.

Lajmi në këtë artikull nuk është gjithëpërfshirës dhe nuk ofron përgjigje të sakta. Sipas kësaj, nuk është plotësuar rregulli themelor i gazetarisë, se një informatë duhet të verifikohet mirë, nga sa më tepër palë, që publiku të fitojë pasqyrë të qartë për atë që informohet.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

i paqartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja