verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Dy anët japin tërësinë

on 2 - 09 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Kur hapen debate mbi çështje të caktuara, gazetari gjatë përcjelljes së qëndrimeve duhet t’i paraqesë të gjitha palët me qëllim që produkti gazetaresk që plason të jetë më i qartë për lexuesin.

almakosssLinku deri te artikulli origjinal: BDI-ja e vërtetë” merr në mbrojtje Rafiz Alitin nga sulmet e DUI-t!

Data dhe koha e publikimit: 31.08.2015

Data e recensionit: 01.09.2015

Recensent: Xhenis Sulimani

 

Lajmi që po e recensojmë ka të bëj me qëndrimin e kryetarit të degës së BDI-së në Radushë, Muhamed Ramadani. Lajmi raporton se Ramadani nëpërmjet rrjetit social “Facebook” ka reaguar mbi disa akuza që janë drejtuar në adresë të nënkryetarit të parlamentit, Rafis Aliti, i cili vjen nga fshati Radushë.

“BDI-ja e vërtetë e ka marrë në mbrojtje Rafiz Alitin – Komandant Mësuesin nga akuzat që po i bëhen prej “Gjithmonë DUI (BDI-ja fantome)” që shkruan me porosi e porositës, kështu pretendon për mediet të paktën kryetari i degës së BDI-së, Muhamed Ramadani nga Radusha, raporton Almakos”.

Lajmi raporton qëndrimin e Ramadanit, por nuk jep qëndrimin e palës tjetër që ka akuzuar Rafis Alitin. Duke raportuar edhe qëndrimin e palës që ka akuzuar lexuesi fiton një pasqyrë më të pastër mbi realitetin, apo konkretisht temën e diskutimit.

Paraqitja vetëm e njërës palë lajmin e bën të njëanshëm dhe krijon hapësirë dyshimi se informacioni diçka po fshehë. Lexuesi kërkon lajme të verifikuara dhe të balancuara.

Për faktin se në akuza është i përfshirë edhe emri i Rafi Alitit, do të ishte e udhës që gazetari të merrte prononcim nga Nënkryetari i parlamentit mbi akuzat e ngritura kundër tij.

Me përfshirjen e gjitha palëve në tekst lajmi do të ishte i plotë dhe i balancuar për lexuesin.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja