verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

E vërteta në gazetari nuk përmban njëanshmëri

on 2 - 10 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

[Recension: “Kalemxhinjtë” e “Besës” u mashtruan rëndë me “Unitetin”]

 Teksti i cili është objekt i recensimit tonë ka të bëjë me shtrembërim apo fshehje informate nga opinioni. I tërë lajmi i cili fillon me shumë konfuzitet, flet për disa “mediume të Lëvizjes Besa” të cilat gjoja kanë keq-informuar për formimin e një fraksioni nga radhët e anëtarëve të pakënaqur të BDI-së.

“Kalemxhinjtë” e “Besës” u mashtruan rëndë me “Unitetin”    AKTUALE.MKLinku deri te artikulli origjinal: “Kalemxhinjtë” e “Besës” u mashtruan rëndë me “Unitetin”

Data dhe koha e publikimit: 21/09/2015

Data e recensionit: 30/09/2015

Recensues: Benjamin Arifi

Pa dëshmuar pronësinë e mediave për të cilat flet, ose lidhshmërinë e tyre me Lëvizjen Besa, kualifikimi i tillë mbetet thjesht shpifje, që nuk duhet të zëjë vend në një tekst gazetaresk.

 “Foren si duket e hëngrën më së miri, portalet e “Besës” së vogël, të cilët të ngazëllyer nga “mashtrimi” u ngutën të nxjerrin lajmin se gjithçka na qenka gati të formohet një parti e re politike, “tek e cila do të transferohen të gjithë të pakënaqurit nga politikat e deritanishme e BDI-së…Ata thonë se subjekti i ri politik do të quhet “Uniteti”, ndërsa “Uniteti” na doli krejt diçka tjetër, emri i bashkimit të OJQ-ve me iniciativë të shoqatës “Illyricum Libertas” –Tetovë. Dhe sharra hasi në baski…!”

 Teksti jo vetëm që përmban shpifje dhe ofendime ndaj kolegëve, por edhe thelbin për të cilin kritikon e ofendon e ka gabim. Në fakt u dëshmua se “kalemnxhinjtë” e portaleve kishin pasur të drejtë kur raportonin për formimin e Unitetit, si shkëputje nga BDI-ja.

 Përfundimet e autorit se lajmi ka qenë “insinuatë, trillim apo shpifje që vijnë kryekëput nga “kalemxhinjtë” e një Lëvizjeje të re”, nuk mbanë ujë. Gazetari e ka për borxh moral dhe profesional që ta  informojë publikun me fakte dhe maksimumin e së vërtetës që mund ta nxjerrë nga një lajm, e jo të zhvillojë axhendë politike, duke përdorur profesionin e gazetarisë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

nuk ka burime të evidentuara

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

kreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja