verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Edhe krushku i Janevës në gjellën spinuese

on 22 - 04 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

katica

[Recension: Katica Janeva u bë kushëri me një funksionar të lartë të LSDM-së (FOTO)]

Artikulli është tendencioz dhe në formë dhelpërake e imponon qëndrimin se prokurorja speciale ka ngjyrim partiak, duke tentuar ta njollosë autoritetin e saj profesional. Ai është publikuar në një kategori joadekuate të lajmeve –  “Maqedoni”.

Катица Јанева се посвати со висок функционер на СДСМ ФОТО Република OnlineLinku deri te artikulli origjinal: Katica Janeva u bë kushëri me një funksionar të lartë të LSDM-së (FOTO) 

Data dhe koha e publikimit: 7.12. 2015, 15:26

Data e recensionit: 19.04.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

PRIVATËSI E SPINUAR

“Vajza e Katica Janevës u martuara për djalin e një funksionari të LSDM-së. Siç kupton TV NOVA, Emilija Janeva, vajza e prokurores speciale publike, para disa ditësh është martuar me Petar Pockovin, djalin e Sasho Pockovit, i cili nga shtatori i vitit 2013 është në funksionin e Kryetarit të Qarkut komunal të LSDM-së në Gjevgjeli, pasi paraprakisht ishte bartës i Listës së këshilltarëve të LSDM-së në zgjedhjet lokale në vitin 2009.”

Теksti transmeton informata nga jeta familjare e prokurores speicale Katica Janeva. Tekste të këtilla, nga manifestimet familjare të personave të njohur publikojnë edhe mediet dhe portalet e njohura botërore. Mirëpo, ato gjithmonë plasohen në kategorinë adekuate, siç është “jeta” ose “zbavitje”. Përveç kësaj, në tekstet e këtilla, tregimi fokusohet te çifti i ri që martohet, ndërsa prindërit e tyre janë në plan të dytë. Përkundër praktikës së këtillë gazetareske, ky tekst j vetëm që është publikuar në kategorinë “Maqedoni”, por ka edhe titull tendencioz, i cili theksin e vë te prokurorja publike, duke aluduar në, gjoja, afërsinë e saj me LSDM-në.

Artikulli merret e prejardhjen familjare të dhëndrit, duke e potencuar përkatësinë partiake dhe funksionet e krushkut të Janevës (babait të dhëndrit). Me potencimin e pozitës së tij në organizatën komunale të LSDM-së, si dhe të angazhimit të tij të mëparshëm në vetëqeverisjen lokale, aludohet qartë se prokurorja mund të jetë e anshme në punën e saj. Për angazhimin profesional të Janevës, është krejtësisht e parëndësishme se çka punon krushku i saj dhe çfarë përkatësie partiake ka ai!

Pas paraqitjes së biografisë partiake të babait të dhëndrit, radhiten fotografi nga dasma, duke potencuar se janë publikuar në albumin me titull “Nusja tani është pjesë e familjes sonë”, që tingëllon sikur nusja është bërë pjesë e familjes së LSDM-së.

SHihet se informata e përpunuar në mënyrë të këtillë ka për qëllim ta dëmtojë integritetin dhe dinjitetin e prokurores speciale, që është në kundërshtim me standardet еtike të gazetarisë, të cilat parashohin respektim të privatësisë. Rregullat e gazetarisë, poashtu, nuk lejojnë publikimin e fotografive pa leje dhe duke i shkelur të drejtat autoriale.

Gazetari do ta respektojë jetën private të personit, përveç në raste kur kjo bie në kundërshtim me interesin publik. (Kodi i gazetarëve, neni 7)

Artikulli është edhe një nga tekstet spinuese që u plasuan në periudhën e kaluar për diskreditimin e prokurores speciale publike.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori, nuk është theksuar burimi

infoVistinitostTITLE QUALITY

informon

jokreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja