verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Edhe prokuror edhe gjykatës

on 2 - 02 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

http___kurir.mk_makedonija_politik 11

[VIDEO: Patologjia e mashtrimit të liderit opozitar]

Artikull komentues që ka për qëllim ta diskreditojë partinë më të madhe opozitare dhe lideirn e saj. Në të nuk ofrohen të dhëna të reja, e as nuk përcillet qëndrimi i partisë për kritikat që janë bërë në adresë të saj.

ВИДЕО Патологија на лажење на опозицискиот лидер Kurir.mkLinku deri te artikulli origjinal: VIDEO: Patologjia e mashtrimit të liderit opozitar

Data dhe koha e publikimit: 26.01.2016, 12:57

Data e recensionit: 29.01.2016

Recensues: Dimitar Tanurov

TON OFENDUES

“Se LSDM-ja është parti e cila shërbehet me gënjeshtra dhe manipulime të llojit të më ulët nuk është asgjë e re për qytetarët e Maqedonisë. Ata këtë e dëshmojnë në çdo proces zgjedhor  duke i treguar opozitës se me gënjeshtra nuk vihet në pushtet.”

Artikulli gazetaresk fillon me koment, i cili nuk është i mbështetur me fakte, e as që jepen informata të reja. Në kuadër të tekstit është publikuar një video-inçizim me deklaratë të liderit të opozitës, për skandalin me pasaportat e falsifikuara, mirëpo njëkohësisht janë dhënë edhe fotografi të personave që janë të dyshuar në këtë aferë. Teksti, në kombinim me video-inçizimin e këtillë, ka për qëllim ta inkriminojë liderin politik, duke aluduar se ai dhe partia e tij qëndrojnë pas kësaj afere. Nga ana tjetër, vetë titulli, është ofendues dhe i jep një ton të tillë gjithë materialit.

Lideri i LSDM-së, Zoran Zaev, në disa paraqitje televizive nuk mohoi se ka pasur kontakte me të dyshuarit. Në një intervistë televizive, në mes tjerash, ai tha se dhe ish-kryeministri dhe lideri i VMRO-DPMNE-së “Nikolla Gruevski është person i dyshuar, kriminel, mirëpo u ula në një tavolinë me të”.

Afrea me pasaportat e falsifikuara, akoma nuk ka ardhur deri te instancat gjyqësore, gjegjësisht akoma nuk janë përcaktuar të gjithë të dyshuarit. Teksti është nxitës dhe në momente duket sikur është ndonjë deklaratë e prokurorisë, e cila përpiqet ta bindë “porotën”, në këtë rast lexuesit, se Zaevi dhe LSDM-ja janë fajtorë. Mënyra e këtillë e informimit është në kundërshtim me standardet gazetareske dhe njëkohësisht paraqet mosrespektim të parimit të supozimit të pafajësisë, gjegjësisht se personi konsiderohet i pafajshëm deri sa gjykata ta dëshmojë të kundërtën.

Tekstet që nuk bazohen në fakte dhe që komentojnë, në vend që të informojnë, kanë për qëllim ta hutojnë lexuesin dhe t’ia imponojnë qëndrimin e tyre, i cili në rastin konkret përputhet me qëndrimin e pushtetit.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

pjesërisht

pohime të sakta

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

nuk ka

infoVistinitostHATE SPEECH

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja