verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Etiketa të kaltërta për Janevën

on 18 - 02 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

http___kurir.mk_makedonija_vesti_k 11

[Recension: Katica Janeva në aksion për shpëtimin e Zaevit]

Në tekstin që e recensojmë prej fillimit deri në fund dominton qëllimi që të spinohet dhe të politizohet paraqitja e Prokurorisë speciale publike (PSP), madje edhe me çmim të diskreditimit të vet profesional. Duke filluar nga titulli senzacionalist dhe tendencioz: “Katica Janeva në aksion për shpëtimin e Zaevit”, e deri te fotografia që është fotomontazh i pahijshëm dhe pjesa hyrëse që u referohet thashethemeve, kemi një përmbajtje me qëllim politik që është plasuar për ta shtrembëruar realitetin dhe për të manipuluar me qytetarët.

http___kurir.mk_makedonija_vesti_kLinku deri te artikulli origjinal: Katica Janeva në aksion për shpëtimin e Zaevit

Data dhe koha e publikimit: 12.02.2016 14:04

Data e recensionit: 16.02.2016

Recensues: Аleksandar Pisarev

TË NJOLLOSET PSP-ja

Në fakt, kemi shembull klasik të spinimit.

Me kërkesën për tërheqjen e rastit “Mita”, ditën e njëjtë kur PSP-ja dhe Janeva në konferencën për shtyp treguan një anshmëri të paparë deri tani dhe e paralajmëruan aksionin e parë nën emrin “Titanik”, është krejtësisht e qartë se Janeva vendoset plotësisht në dispozicion të Zaevit, në përpjekjen për ta pastruar liderin e LSDM-së nga kontratat korruptive për të cilat është i dyshuar, e për të cilat ka dëshmi të pakontestueshme.

Kjo përmbajtje nuk ka asnjë lidhje me gazetarinë objektive, faktet, burimet, të vërtetën… Qëllimi i sah është ta kthejë vëmendjen e publikut në drejtimin që i përgjigjet intereseve të partisë në pushtet. Si dhe ta diskreditojë PSP-në dhe prokuroren publike Katica Janeva, duke i ngjitur etiketa të kaltërta (opozitare).

PANIK MORAL

Me një prezantim krejtësisht joobjektiv të ngjarjes që përshkruhet, pa argumente krijohet njëfarë paniku ndërmjet qytetarëve se me paraqitjet e PSP-së, gjoja, janë rrezikuar disa institucione shtetërore (Këshilli i prokurorëve publikë)

…PSP-ja u paraqit me kualifikime politike dhe e sulmoi Këshillin e prokurorëve publikë, organ i cili është i obliguar ta kontrollojë punën e saj (Janevës, v.j.). Me këtë, Katica Janeva, tregoi mosrespektim klasik të Kushtetutës dhe ligjeve të Republikës së Maqedonisë, duke u vendosur mbi to dhe vetes i dha të drejta të cilat nuk i ka askush në këtë vend.

Ky është edhe një tekst që është vënë në fuknsion të një fushate të orkestruar mediatike që zhvillohet kundër Janevës dhe institucionit të PSP-së, e që kа për qëllim realizimin e interesave të caktuara politike të partisë në pushtet. Artikujt e këtillë nuk kanë lidhje me gazetarinë profesionale dhe e komprometojnë rolin e saj në shoqëri. Parimet themelore të gazetarisë së drejtë еtike kërkojnë që faktet të jenë të pakontestueshme, ndërsa obligim i gazetarit është që ato t’i vendosë në kontekst të drejtë dhe të transmetojë informatë të saktë dhe precize, e jo ta shtrembërojë të vërtetën. Ashtu siç është bërë në këtë publikim mediatik.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja