verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Shërbim për verifikim të fakteve në media

Projekt i USAID-it për forcimin e mediumeve në Maqedoni
USAID Logo

Fjalor rruge i pashembullt as për para “koperativës”

on 1 - 06 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

aaaaaa-098765-098090-crop-resize

 

[Recension: Pse “i daluri” nga Murtinoja, i dyshuari Z.Z. filloi të fshehet nga hetimi për rastin Puç?]

 

Se nuk ka fund në trendin rënës të kulturës elementare në një pjesë të mediave të vendit dëshmohet edhe me këtë material. Nëpërmjet një fjalori të rrugës, të pashembullt as për muhabet para “koperativës”, plasohet një informatë për një ngjarje serioze. Është e paqartë se cili ka qenë shkaku për qasjen e tillë. Ndoshta vetëm të nënçmohet lideri i opozitës.

aaaaaaLinku deri te artikulli origjinal: Pse “i daluri” nga Murtinoja, i dyshuari Z.Z. filloi të fshehet nga hetimi për rastin Puç?

Data dhe koha e publikimit: 27.05.2015

Data e recensionit: 29.05.2015

Recensues: Vlladimir Mirçeski

Përshtypja që fitohet pas leximit të këtij teksti është se qëllimi primar ka qenë të ofendohet kryetari i LSDM-së, e jo të informohet opinioni në mënyrë korrekte dhe profesionale për ngjarjen në të cilën i është i përfshirë në mënyrë të drejtpërdrejtë. Domethënë, në vend që brenda dhjetë rreshtave të plasohet lajmi i thjehstë se Z.Z. nuk është paraqitur në prokurori që të japë deklaratë për rastin “Puç”, kemi një tekst të shkurtër me fjalor të pahijshëm, i cili, gjithsesi, në një shtet normal, as që do të publikohej në ndonjë medie, e jo më të paraqesë artikull legjitim gazetaresk. Në rregull, lideri i opozitës nuk është paraqitur para prokurorit. Mirëpo, veprimi i tij i tillë, për të cilin në material nuk ka përgjigje pse është ndërmarrë, a meriton një kanonadë diskualifikimesh dhe nënçmimesh personale? Аbsolutisht jo. Me asgjë nuk mund të arsyetohen formulimet: “Pse “i daluri” nga Murtinoja, i dyshuari Z.Z. filloi të fshehet nga hetimi për rastin Puç?“. Ju lutem kolegë, të ruajmë një nivel të komunikimit në media. Nëse asgjë tjetër, për këtë na obligon Kodi i gazetarëve:

Gazetari duhet ta kultivojë gjuhën e mirëkuptimit dhe të etikës. Komunikimi i pashembullt me opinionin është i papranueshëm për profesionin e gazetarit – neni 15

Gazetari do ta ruajë reputacionin dhe dinjitetin e profesionit të tij, do ta nxisë solidaritetin e ndërsjellë dhe pluralizmin e mendimeve dhe nuk do ta përdorë medien e tij për t’i qëruar hesaspet me individë… – neni 16.

Konstruksioni i titullit jo vetëm që është i papranueshëm nga këndvështrimi “stitlistik”, nëse fare mund të flitet për stil në këtë rast, por edhe nga aspekti esencial – lexuesve u plasohet një pyetje, e jo përgjigje. Pse? Sepse kemi zero аngazhim në artikull, i cili vetëm është marrë dhe “plotësuar” me fraza të ulëta, të cilat, me sa duket, i inicoi një person i njohur, poashtu, me fjalorin e tij të pashembullt, dhe me dashurinë e pafshehur ndaj garniturës në pushtet.

Për fund, vetëm do të thoja se bëhet fjalë për një artikull pështyrës të cilin nuk do ta rekomandoja as për еntrée të menysë së mëhallës për debat politik.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e deklaratave

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje me mjete të veta stilistike të të shprehurit

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

shprehje të u rrejtjes

nuk ka shprehje të urrejtjes

nuk nxit dhunë

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonohuni për lajmet më të reja