verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Fokus i zhvendosur

on 11 - 03 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

fantomi

[Recension: Për LSDM-në, të gjitha adresat kontestuese tashmë janë votues-fantomë]

Njëri nga veprimet klasike të propagandës është zhvendosja e fokusit. Ambienti më i përshtatshëm për këtë veprim janë mediet. Ato munden që vëmendjen e pulikut ta kthejnë në drejtim tjetër, ta defokusojnë nga pika kryesore e problemit në drejtim të ndonjë gjëje tjetër. Diçka që u shkon për shtati atyre që porosisin veprime të këtilla në media.

Disa elemente të përmbajtjes mediatike që e recensojmë tregojnë se edhe në të vërejmë një veprim të tillë.

Në fakt, teza kryesore e këtij teksti është se opozita duhet ta dëshmojë realitetin e votuesve fantomë, që është zhvendosje klasike e fokusit. Numri masovik i votuesve fantomë që këto ditë doli në sipërfaqe, pasi u publikua aplikacioni për kontrollimin e listës zgjedhore, bëri me dije për ekzistimin e dukurisë e cila seriozisht e vë në sprovë procesin e pastrimit të listës zgjedhore.

Të jemi realë, to ishte e pakuptimtë që opozita ta lëshojë një mundësi të tillë – që politikisht t’i komentojë mijëra fantomët që ekzistojnë në listën zgjedhore. E tillë është lufta politike.

03102016-Dnevnik-FantomiLinku deri te artikulli origjinal: Për LSDM-në, të gjitha adresat kontestuese tashmë janë votues-fantomë

Data dhe koha e publikimit: 08.03.2016, 23:29

Data e recensionit: 10.03.2016

Recensues: Zoran Bojarovski

PSE OPOZITA T’I DËSHMOJË “FANTOMËT”?

Ky tekst e dënon stilin e luftës politike të opozitës dhe kërkon prej saj që , duke e treguar si njëfarë virtyti të nevojshëm, të ofrojë dëshmi për mijëra fantomët që gjenden në listë.

Gazetarët mund të shkruajnë për stilin e luftës politike të ndonjë partie politike dhe për këtë të kërkojnë mendim nga njohësit e rrethanave, ekspertët. Mirëpo, nuk mund të akuzojnë për jokonsekuencë të një partie për shkak se nuk paska ofruar dëshmi, për shkak se ajo këtë është e thënë ta bëjë.

Në diskursin politik mjafton të përmenden paregullsitë, dhe më pas në skenë duhet të dalin institucionet.

Ky është fokusi drejt të cilit duhet të jetëi orientuar tregimi gazetaresk. Në rastin e kësaj përmbajtjeje mediatike, këtë nuk e kemi. Dëshmi për fantomët në listën zgjedhore duhet të ofrojë Komisioni shtetëror zgjedhor (KSHZ) në bashkëpunim me institucionet tjera. Më së shumti me MPB-në.

Lista e kryetarëve të deritanishëm të KSHZ-së aspak nuk është garanci se kontrollimi ka mundur të bëhet nëse institucionet tjera nuk kanë bashkëpunuar (më së shumti , MPB-ja).


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare, jozyrtare

relevante, jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja