verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Foto plot e argumente hiç

on 27 - 10 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Fillon bashkëpunimi BDI e PDSH?! Ahmeti e Thaçi të buzëqeshur (FOTO)]

Vjen edhe ai moment, kur tekstin që e recenson nuk e di se prej cilës komponentë t’ia kapësh fillin, për faktin se ka shumë indikatorë dhe elemente për të recensuar. E tillë është edhe kjo përmbajtje, shumë ‘e begatë’ me mangësi profesionale, që nga titulli e deri në fund.

ahmeti_thaci_usht2Linku deri te artikulli origjinal: Fillon bashkëpunimi BDI e PDSH?! Ahmeti e Thaçi të buzëqeshur (FOTO)

Data dhe koha e publikimit: 14.10.2016

Data e recensionit: 23.10.2016

Recensues: Xhenis Sulimani

Teksti nis me titull, i cili qysh në fragmentin e parë demantohet nga përmbajtja e tekstit. Lexuesi normalisht që informacionin në titull do ta kërkojë të argumentuar dhe verifikuar në përmbajtje. Megjithatë, me të lexuar përmbajtjen, vërehet se titulli s’ka të bëjë me atë që shkruhet në tekst dhe se Thaçi e Ahmeti nuk janë ulur bashkë si rezultat i bashkëpunimit, por me rastin e një solemniteti në USHT.

Gjatë kohë ishte e paparamendueshme, mirëpo në këto momente kryetari i BDI-së Ali Ahmeti dhe kryetari i PDSH-së, Menduh Thaçi janë duke marrë pjesë bashkë në solemnitetin e organizuar në USHT, ku presidenti i Kosovës Hashim Thaçi do të dekorohet me titullin “Doctor Honoris Causa”.

Veç kësaj, në tekst apostrofohet edhe presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi dhe lëvizjet e tij të mundshme në Maqedoni. Mirëpo, gjithçka mbetet në suaza të spekulimeve dhe tentimit për të manipuluar me vetëdije me opinionin, sepse në tekst nuk shtrohet asnjë argument i vetëm për të verifikuar atë që shkruhet.

Në fund, shkrimi kthehet te dezinformacioni që e kumtohet në titull dhe me anë të fotove vazhdon tentimin për manipulim me opinionin. Mungesa e prononcimeve të protagonistëve në foto, është “vula” për të vlerësuar se përmbajtja synon çorientim të opinionit nëpërmes “produktit gazetaresk”.

Dhe ne, për të satën herë, obligohemi që të përsërisim leksionet e etikës gazetareske:

Përgjegjësia morale për pasaktësinë e informacionit bie mbi gazetarin prandaj është e rëndësishme që ai vetë të ndikojë dhe të sigurojë publikimin e demantit, korrigjimit ose përgjigjes në median ku informacioni është publikuar, autori i të cilit është ai. Në këtë mënyrë gazetari mbron edhe integritetin e tij, por edhe integritetin e medias ku punon.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jorelevante

1 burim

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

jo

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja