verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Fotografi e shtrembëruar

on 21 - 01 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

 11112 11

[Recension: Negociata të pasuksesshme: Zaevi e lëshoi mbledhjen në panik, Han garanton zgjedhje demokratike]

Recensojmë një tekst spinues ku është shtrembëruar krejtësisht situata reale. Në të ka të pavërtetë, spin, anshmëri, gjuhë ofenduese, ndërsa në një pjesë e vërteta është zëvendësuar me koment.

 1111Linku deri te artikulli origjinal: Negociata të pasuksesshme: Zaevi e lëshoi mbledhjen në panik, Han garanton zgjedhje demokratike

Data dhe koha e publikimit: 16.01.2016, 17:58

Data e recensionit: 19.01.2016

Recensues: Vlladimir Mirçeski

E PAVËRTETË, SPIN, ANSHMËRI…

Të shkojmë me radhë.

  1. E pavërtetë!

“Pasi partia në pushte përmbushi GJITHÇKA PËR TË CILËN ISHTE ARRITUR MARRËVESHJE…”

Dëshmia:

“Marrëveshja e Përzhinos edhe më tutje është në funksion dhe duhet të realizohet në tërësi. Për fat të keq, gjatë kësaj, akoma ka shtyrje të konsiderueshme në shumë fusha”, thuhet në komunikatën e Аmbasadës së RF të Gjermanisë.

“Duhet të kryhet edhe shumë punë për zgjedhje të drejta, veçanërisht sa i përket listës zgjedhore, mbulimit të balancuar mediatik dhe qasjes së barabartë në media”, thuhet në reagimin e ambasadës britanike në Shkup.

Spini!

“…GJITHÇKA që duhej ishte që LSDM-ja të pajtohet për zgjedhje, mirëpo kundërshtimi i opozitës, negociatat e fundit i çoi në qorsokak…”

Dëshmia:

LSDM-ja tha se nuk ka problem me zgjedhjet nëse përmbushet gjithçka që u dakordua në Përzhinë, garantues të së cilës, në mes të tjerëve, janë BE-ja dhe SHBA-të. Domethënë, shtrembërohet situata dhe imponohet mendimi se opozita është kundër zgjedhjeve.

Anshmëria!

“Kryeministri Gruevski konfirmoi se Zaevi nuk ka dashur të negociojë për asgjë tjetër përveç se për shtyrjen e zgjedhjeve dhe se të gjitha përpjekjet kanë qenë të pasuksesshme dhe se Zaevi gjatë gjithë kohës është lutur që ato të shtyhen.”

Dëshmia:

Në esencë, mungon pala e dytë në këtë tekst. Mungon qëndrimi i LSDM-së, gjegjësisht pozita se pse dështoi rundi i fundit i negociatave. Është vënë vetëm pjesa e deklaratës së liderit të opozitës se negociatat kanë dështuar… E pse dhe si kanë dështuar, kjo nuk është me rëndësi?!

Komenti!

“I kotë optimizmi i Hanit, negociatat në rezidencën e BE-së përfunduan pa sukses pasi lideri i LSDM-së, Zoran Zaevi, nën presionin e faktorit ndërkombëtar, në panik e lëshoi mbledhjen e cila zgjati më shumë se tetë orë.”

Dëshmia:

Përgjegjësia për mossukesin t’i hidhet vetëm njërës palë dhe të ashtuquajturit inat të saj. Mirëpo, a është ashtu? Reagimet e një pjese të publikut (edhe atë jo vetëm atij politik), si dhe pozitat e disa nga vendet-anëtare më me ndikim të BE-së (i përmendëm më lartë) flasin për atë se përgjegjësia duhet të kërkohet edhe te pala tjetër.

Gjuhë e pahijshme!

“Lideri i LSDM-së gjatë lëshimit të negociatave nuk arriti që fshehë pamjen e fytyrës, e cila tregonte një depresion të thellë dhe nervozë të fortë për shkak të qëndrimit të Brukselit dhe të tre pjesëmarrësve të tjerë në negociata…”

Mënyra se si përshkruhet pamja e jashtme e Zaevit kufizohet me vullgaritet dhe i jep një ton ofendues gjithë materialit.

Rezultati i qasjes së këtillë është një artikull i përgatitur në mënyrë jokorrekte dhe joprofesionale, që krijon një pasqyrë krejtësisht të gabuar për ngjarjen – takimin e fundit të liderëve (15 janar 2016), mirëpo edhe në përgjithësi për gjendjen politike në vend. Në të janë shkelur disa amandamente të Kodit të gazetarëve, duke e përfshirë edhe preambulën, ku në mënyrë të qartë thuhet:

Detyra themelore e gazetarëve është respektimi i të vërtetës dhe të drejtës së opinionit të jetë i informuar, në përputhje me nenin 16 të Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare, anonime

1 burim

më tepër palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

josenzancionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.