verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Fotografia e cila bën “nga miza bullicë”

on 15 - 12 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

plusinfo

[Recension: Zjarr në shkollën “J. H. Pestaloci”]

Fotografia e cila i është bashkangjitur tekstit me titull: “Zjarr në shkollën “J. H. Pestaloci”, nuk përkon me realitetin e kësaj ngjarjeje. Edhe pse informata është se është djegur vetëm konstruksioni i pullazit, fotografia tregon diçka krejtësisht tjetër, sikur digjet e gjithë shkolla. Për shkak se bëhet fjalë për informatë të ndjeshme, çdo shtrembërim i të vërtetës mund të shkaktojë panik dhe shqetësim te qytetarët, gjegjësisht te prindërit e fëmijëve që mësojnë në këtë shkollë.

pozhar-vo-uchilishteto-j-h-pestalociLinku deri te artikulli origjinal: Zjarr në shkollën “J. H. Pestaloci”

Data dhe koha e publikimit: 01.12.2016

Data e recensionit: 14.12.2016

Recensuese: Silvana Zhezhova

FOTOGRAFI E GABUAR

Sipas buletinit të MPB-së, ngjarja me të vërtetë ka ndodhur, mirëpo në lajm nuk ka burim të informacionit, i cili, megjithatë, duhet të theksohet. Përndryshe, ky lajm i shkurtër i përmban të gjitha informacionet e nevojshme sa i përket reagimit të institucioneve kompetente, si dhe atë që më së shumti i intereson qytetarët – se në këtë zjarr nuk ka të lënduar.

Mbrëmë në orën 16:30 në Shkup në Sh.F. “J.H. Pestaloci” ka shpërthyer zjarr në konstruksionin e pullazit. Pas intervenimit të shpejtë të zjarrfikësve, zjarri është lokalizuar, ndërsa të lënduar nuk ka. Është djegur vetëm një pjesë e konstruksionit të pullazit.

Në tekstin që i nënshtrohet këtij recensioni kontestuese janë fotografia dhe mospërmendja e burimit të informatave. Kur bëhet fjalë për informatë të ndjeshme, fotografia e tekstit, megjithatë, duhet të zgjidhet në mënyrë përkatëse që të jetë adekuate me realitetin. Në të kundërtën, nëse dikush nuk e lexon tekstin, do të fitojë përshtypje se shkolla “Pestaloci” është djegur, e jo se ka pasur zjarr vetëm në konstruksionin e pullazit, i cili është lokalizuar menjëherë.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

nuk ka burime të evidentuara

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

kreativ

josenzancionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja