verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Fotomontazh dhe teori e konspiracionit

on 17 - 02 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Зоран Заев најави, а Јанева денес наст_ - http___kurir.mk_video_katitsa-jane 11

[Recension: Zoran Zaev paralajmëroi, kuese Janeva sot u paraqit me konferencë politike për shtyp]

Тeksti është i njanshëm dhe më tepër komenton se sa që prezanton informata. Ndërsa faktet të cilat i prezanton pjesërisht janë përdorur për të bërë spin dhe për ta njollosur profesionalizmin e prokurores publike dhe ekipit të saj. I shkruar në këtë mënyrë, artikulli paraqet një fotografi krejtësisht të shtrembëruar para publikut. Përndryshe, ky publikim gjendet në një kategori krejtësisht joadekuate (video), edhe pse në të nuk ka përmbajtje audiovizuale.

Зоран Заев најави а Јанева денес настапи со политичка прес конференција Kurir.mkLinku deri te artikulli origjinal: Zoran Zaev paralajmëroi, kuese Janeva sot u paraqit me konferencë politike për shtyp

Data dhe koha e publikimit: 12.02. 2016,12:21

Data e recensionit: 14.12.2015

Recensues: Dimitar Tanurov

FOTOGRAFI E SHTREMBËRUAR

Jo vetëm titulli, por edhe kreu i tekstit paralajmëron se artikulli më tepër do të komentojë, se sa që do të prezantojë fakte dhe informata edhe pse nuk bëhet fjalë për kolumnë ose koment. Fjalia e parë, e cila njëkohësisht është edhe nëntitull, është komentuese dhe në të, kalimthi, përmendet se për çka ka qenë konferenca për shtyp:

“Konferencë politike dhe përplot me anshmëri mbajti sot prokurorja speciale publike, Katica Janeva, ku e paralajmëroi aksionin e parë nën emrin “Titanik”, për, siç tha ajo, vepra që lidhen me zgjedhjet.”

Menjëherë pas kësaj radhiten kualifikimet për paraqitjen e prokurores speciale:

“Në një paraqitje të pasigurt që rrallë shihet, që nuk i ngjan organit të hetuesisë, Janeva nuk arriti ta lexojë në mënyrë të saktë as atë që e kishte të shkruar…“

Теksti shumë më tepër i ngjan prezantimit të një teorie konspiracioni në formë të blogut, se sa transmetimit të informatave për këtë ngjarje. Në artikull aludohet se konferenca për shtyp e PSP-së është përpjekje të shpëtohet autoriteti i liderit të LSDM-së, Zoran Zaev, pas intervistës në “Sitel”. Bëhet përpjekje, duke i prezantuar deklaratat e Janevës dhe të Zaevit, të diskreditohet prokurorja speciale publike, duke e prezantuar atë se anon politikisht dhe se është person partiak, që interesat partiake i vëndon mbi ato profesionale.

FSHEHJA E TË DHËNAVE

Që të përforcohet përshtypja e tillë, si ilustrim i tekstit (edhe atë në dy vende) është përdorur fotomontazh i posterit të filmit “Titanik”, ku janë paraqitur fytyrat e Zaevit dhe të Janevës, si dhe shenja e LSDM-së.

Tek në fund të tekstit, duke e kritikuar raportimin e një medieje tjetër, zbulohet se PSP-ja ka bërë kërkesë për hetim për një person të dyshuar për parregullsi ligjore. Në asnjë pjesë të artikullit nuk tregohet se bëhet fjalë për tetë persona të dyshuar, e as që përmenden funksionet që i kanë ushtruar ata. Shkaku për këtë fshehje arsyetohet me parimin e supozimit të pafajësisë, gjegjësisht se çdo njeri është i pafajshëm deri sa të dëshmohet e kundërta.

Teksti i konceptuar në këtë mënyrë, duke fshehur të dhëna dhe duke komentuar informata të paverifikuara, e dezinformon publikun. Në të qartë dallohet qëllimi të rënohet kredibiliteti i PSP-së dhe i njeriut të parë të këtij institucioni.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pohime të sakta

deklarata të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

gjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

plotësisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk aplikohet

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

kopje të plotë

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

kreativ

senzacionalist

adekuat

i qartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja