verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Fshehja e të dhënave për një të vërtetë tjetër

on 22 - 12 - 2015       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

Збор-како-ѓон-Заев-не-си-го-испочитува-своето-ветување-за-предавање-на-материјалите-Kurir.mk_ 1

[Recension: Fjalë e pavlerë, Zaevi nuk e përmbushi premtimin e tij për dorëzimin e materialeve]

Теksti është i njëanshëm dhe komentues. Në të prezantohen informata bajate, kurse në interes të shtrembërimit të situatës reale anashkalohen të dhënat më të reja për ngjarjen, të cilat, janë kyçe që lexuesi të formojë një pasqyrë të plotë. Artikulli me të dhënat e formuluara në këtë mënyrë, përpiqet ta promovojë qëndrimin e partisë në pushtet.

Збор-како-ѓон-Заев-не-си-го-испочитува-своето-ветување-за-предавање-на-материјалите-Kurir.mk_Linku deri te artikulli origjinal: Fjalë e pavlerë, Zaevi nuk e përmbushi premtimin e tij për dorëzimin e materialeve

Data dhe koha e publikimit: 18.12.2015, 13:41

Data e recensionit: 18.12.2015

Recensues: Dimitar Tanurov

HESHTJA

“Lideri i LSDM-së, Zoran Zaev, për të kushedi satën herë e shkeli fjalën e dhënë,  e poashtu nuk e respektoi as ligjin. Periudhën e kaluar, Zaevi vazhdimisht e demanton vetëveten dhe vetë kapet në gënjeshtrat e vete. Mu për këtë arsye, në deklaratat e Zaevit rrallë kush beson, për shkak se njeriu i cioi pretendon të bëhet kryeministër nuk i respekton premtimet e veta.”

Teksti fokusohet në dorëzimin e materialeve të përgjuara dhe në afatet. Në të është futur një fragment nga deklarata e Zaevit, e dhënë në fillim të shtatorit, për zgjedhjen e prokurores speciale dhe për dorëzimin e materialeve. Megjithatë, në tekst nuk theksohet deklarata e djeshme e zëdhënësit të LSDM-së, Petre Shilegov, i cili njoftoi se:

“materialet nga ndjekja e paligjshme e komunikimeve janë të natyrës jashtëzakonisht të ndjeshme dhe të besueshme dhe me qëllim që të sigurohet mbrojtja e tyre maksimale, nuk do ta bëjmë dorëzimin e tyre derisa të mos sigurohen kushte që materialet të sigurohen në mënyrë adekuate dhe maksimale.”

Artikulli nuk ofron informata të reja, e as për nga struktura e tij nuk paraqet lajm që duhet t’i informojë lexuesit. Ai, nëpërmjet komentimit dhe anashkalimit të të dhënave, shërben për shtrembërimin e të vërtetës, diskreditimin dhe atakimin e liderit të partisë opozitare.

Transmetimi i këtillë i pjesshëm i të dhënave është në kundërshtim me standardet gazetareske, sipas të cilave, gazetari është i obliguar që lexuesit t’ia prezantojë të gjitha faktet dhe informatat në mënyrë të paanshme, pa mbajtur anën e ndonjërës palë. Pastaj, lexuesi vetë duhet ta vlerësojë situatën nga të gjitha informatat që i ka në dispozicion.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGIARISM

nuk mund të përcaktohet

nuk është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

josenzancionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja