verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Gazetarët dhe ndjenja për momentin politik

on 27 - 07 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

dnevnik 

[Recension: Gjykata Kushtetuese mori leje të vendosë për Katica Janeva]

Ka një moment në tekstin që e recensojmë që tregon se ai është joparimor kur bëhet fjalë për mbrojtjen e argumentuar të tezës së tij kryesore, e ajo është – të kontestohet baza ligjore e vendimit nga marrëveshja e fundit politike që duhet ta lirojë procesin që ka ngecur të inicuar me Marrëveshjen e Përzhinës të vitit kaluar. Ja ku është ky moment, për ne joparimor:

“Në fakt, nuk është njësoj se a bëhet fjalë për ligj me të cilin rregullohet ndonjë problem urbanistik apo për ligj në bazë të të cilit mund të ndërmerret ndjekje penale me masë të paraburgimit që caktohet gjatë hetimit dhe me mundësi për dënim me burg për vepra të rënda penale”.

Kur bëhet fjalë për funksionimin e shtetit juridik, nuk ka dhe nuk duhet të ketë dallim për veprat që kanë të bëjnë me problemet urbanistike dhe për veprat që janë bërë duke e keqpërdorur fuqinë dhe pozitën politike, të cilat në pjesën e cituar janë përshkruar si ndjekje penale me mundësi për dënim me burg për vepra të rënda penale.

Këtë moment nga përmbajtje mediatike që e kemi parash nesh e veçojmë për shkak se ky qëndrim tregon se ka edhe qëndrim joparimor profesional gazetaresk sa i përket gjenezës dhe formave të krizës politike në vend, e cila në masë të madhe e dëmtoi pikërisht sundimin e të drejtës dhe shtetin juridik. Mu për këtë, zgjidhja për një krizë të këtillë të thellë, institucionale politike, duhet të bëhet vetëm me vullnet politik për kompromis dhe me zgjidhje politike që duhet ta restaurojnë sundimin e të drejtës dhe shtetin juridik.

Kjo është diçka që duhet ta kuptojë çdo profesionist i medieve. Nëse është në funksion më të lartë, edhe më tepër.

0724206 Dnevnik SJOLinku deri te artikulli origjinal: Gjykata Kushtetuese mori leje të vendosë për Katica Janeva

Data dhe koha e publikimit: 21.07.2016, 18:23

Data e recensionit: 24.07.2016

Recensues: Zoran Bojarovski

PA NDJENJË PËR MATURI

Në rastin e tekstit që e kemi para nesh ballafaqohemi me një situatë të kundërt. Në fakt, ky produkt gazetaresk nuk mund ta fshehë anshmërinë politike dhe mosbalancimin dhe mungesën e maturisë në një moment kritik.

Këtu dikush mundet menjëherë ta përmend çështjen e lirisë dhe zgjedhjes së qëndrimeve të gazetarëve për çështje të caktuara të ndërlikuara politike. Kjo nuk është kontestuese, mirëpo në rastet e tilla bëhet fjalë për tekste që bëjnë pjesë në kategorinë e kolumnave ose të mendimeve dhe si të tilla, sipas standardeve profesionale, edhe duhet të shënohen.

Preambula e Kodit të gazetarëve e garanton të drejtën e gazetarëve që t’i shprehin mendimet e tyre dhe të komentojnë:

Roli i gazetarëve është shpërndarja e informatave, ideve dhe mendimeve dhe e drejta për të komentuar. 

Mirëpo, gjysma e dytë e këtij qëndrimi të preambulës së “kushtetutës së gazetarëve”, kërkon prej tyre t’i respektojnë vlerat etike dhe standardet profesionale gjatë transmetimit të informatave dhe të jenë të ndershëm, objektivë dhe të saktë.

Kjo veçanërisht vlen për temën që e trajton ky tekst, si shqyrtim i një krize serioze politike dhe shoqërore. Ngjarjet e tilla nuk janë gjithëpërfshirëse në qoftë se “zgjidhen” në mënyrë “gazetareske” duke shprehur mendime dhe komente, për shkak se bëhet fjalë për procese të ndërlikuara politike që duhet të sqarohen nga këndi i palëve profesionale, të prekura nga problemi dhe ai i ekspertëve, të cilët në mënyrë racionale dhe me ndjeshmëri do të sqarojnë se a është vënë në pikëpyetje perspektiva juridike e zgjidhjes së krizës politike.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk ka informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja