verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Gazetari nuk duhet ti japë kahje të njëanshme informacionit

on 19 - 08 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: PPD tani po gjen arsyetim për MO-në!]

Nuk është pjesë e raportimit profesional interpretimi i deklaratave. Gazetari duhet të përmbahet nga komentet me qëllim që të mos t’i jep kahje të njëanshme informacionit që plason.

PPDLinku deri te artikulli origjinal: PPD tani po gjen arsyetim për MO-në!

Data dhe koha e publikimit: 13.08.2015

Data e recensionit: 16.08.2015

Recensent: Xhenis Sulimani

Teksti që po e recensojmë përmban titull që i jep kahje tjetër qëndrimit të PPD-së. Në titull thuhet se: “PPD tani po gjen arsyetim për MO-në!” Ndërkaq, në qëndrimin e PPD-së në lidhje me Marrëveshjen e Ohrit thuhet se Partia për Prosperitet Demokratik edhe njëherë e përkujton opinionin e gjerë se këtë dokument PPD nuk deshi ta parafojë më 8 gusht 2001 sepse nuk i plotësonte tërë kërkesat e parashtruara nga dokumenti bazë i PPD-së por këtë e bëri nën presionin e madh të ndërkombëtarëve dhe argumentin se dokumenti do të shërbejë për ndërprerjen e konfliktit të 2001.

“Deputetët e PPD-së në mbledhjen e Grupit parlamentar pranuan vendimin e kryetarit Imer Imeri për votimin e Preambulës pas presionit , që sipas kryetarit Imeri, ndaj deputetëve të PPD-së e bënë përfaqësues të komunitetit ndërkombëtar dhe liderët politikë të Kosovës dhe Shqipërisë.”

Nga deklarata kuptohet se PPD ka treguar detajet e mënyrës se si është sjell vendimi për nënshkrimin e MO-së, nga ana e partisë. Andaj, gazetari nuk duhet të gjykojë qëndrimin e partisë, por të raportojë atë në mënyrë origjinale.

Është lexuesi ai që do ta vlerësoj qëndrimin e partisë, pa pasur nevojë të lexojë kahjen që do t’ia jap gazetari nëpërmes titullit apo ndonjë komenti shtesë në tekst.

Është jo profesionale tendenca që nëpërmes titullit të orientohet lexuesi drejt një qëndrimi të caktuar. Nëse deklarata në fjalë nxit paqartësi atëherë gazetari duhej të kërkonte sqarime nga subjekti. Komentimi, ose interpretimi i deklaratës nuk përputhet me standardet e gazetarisë.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante,

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim politik

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja