verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Gjuha e urrejtjes s’ka të bëje me gazetarinë

on 15 - 04 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Shqiptarët thumbojnë politikanët shqiptarë: “Jetoni si Shqiptarë, vdisni për shka”]

Patjetër që duhet të përcillet zëri i popullit në media, por jo edhe në raste kur komentet janë të papërmbajtura dhe përhapin gjuhë të urrejtjes. Sepse, gazetaria nuk ka për mision që të përhapë armiqësi, por të kundërtën. Gjuha e urrejtjes është në kundërshtim me kodin etik gazetaresk.

download (1)Linku deri te artikulli origjinal: “Shqiptarët thumbojnë politikanët shqiptarë: “Jetoni si Shqiptarë, vdisni për shka

Data dhe koha e publikimit: 07.04.2016

Data e recensionit: 11.04.2016

Recensues: Xhenis Sulimani

Teksti që po e recensojmë nis me titullin: Shqiptarët thumbojnë poltikanët shqiptarë: “Jetoni si Shqiptarë, vdisni për shka”. Fjala “shka” është fjalë fyese për popujt me prejardhje sllave, andaj vlerësohet si gjuhë urrejtjeje dhe nuk duhej të gjejë vend në media. Media dhe gazetarët në asnjë moment nuk duhet të publikojnë produkte gazetareske me këso lloj përmbajtjesh.

“Gazetari nuk do të flasë me gjuhën e urrejtjes dhe nuk do të nxisë dhunë dhe diskriminim në asnjë bazë” (Neni 10 i Kodit të sjelljes).

Kujtojmë se me gjuhë të urrejtjes kuptojmë çdo gjuhë fyese që ka për qëllim të nxisë urrejtje ndaj një grupi të njerëzve.

Teksti përcjell koment nga fan pejxhi i agjencisë së lajmeve, sikur ai koment të ishte mendim i të gjithë shqiptarëve. Kjo tendencë me vetëdije për çorientim të opinionit është jashtë çdo standardi profesional. Zakonisht, për të dalë teksti më objektiv dhe për të përcjellur një informacion, përmbajtja duhet të përpilohet duke u mbështetur në më shumë zëra dhe vlerësime të popullit.

““Nëse kish qenë Isa Boletini gjallë nuk do ti lejonte politikanët të sillen në këtë mënyrë nënshtruese ndaj maqedonasve sepse do ti merrte dy kobure me vehte dhe do të hynte në institucionet shtetërore dhe do të thoshte MOS U NËNSHTRONI”, kështu ka shkruar një komentues në Fan Page të Agjencisë së Lajmeve Zhurnal”.

Element tjetër, që edhe më tepër forcon faktin se ky tekst është produkt shembull se si nuk duhet të duket një lajm, është përforcimi i komentit që është përcjellur me interpretimin e gazetarit.

“Si duket personi me këtë reagim ka qenë i indinjuar nga gjendja e përgjithshme politike në shtet që diskriminon shqiptarët në çdo aspekt.”

Gazetari me vetëdije nuk do të krijojë e as nuk do të përpunojë informacione që i cenojnë të drejtat dhe liritë e njeriut, nuk do të flasë me gjuhën e urrejtjes dhe nuk do të nxisë dhunë e diskriminim, mbi çfarë do qoftë baze, thuhet në doracakun për gazetari profesionale.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

jo

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

është i njëanshëm

anshmëri tjetër

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

diskriminon

diskriminim nacional

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja