verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Informatë e mbështjellë me letër laramane shkëlqyese

on 3 - 02 - 2017       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

 istok press 1

[Recension: Deputetë të VMRO-DPMNE-së e lusin Zaevin të bëjë qeveri!]

Integriteti i gazetarit është gjëja më e shenjtë që duhet ta ruajë dhe ta kultivojë profesionisti mediatik. Në këtë kuptim, që ta ruajë atë, nevojiten vetëm disa rregulla, praktikimi i të cilave nuk do të lejojë që gazetari i përgjegjshëm ta rrezikojë nderin profesional.

Sprova ka shumë.

Njëra nga rregullat më të rëndësishme është autenticiteti dhe vërtetësia e burimeve të cilave u referohet autori i përmbajtjeve mediatike. Në qoftë se dikush bën kompromis rreth këtij parimi, e sjell veten e tij në situatë që seriozisht të dëmtohet autoriteti i tij. Ka një thënie në botën e gazetarisë, e cila thotë: “Nëse nëna të thotë se të don, verifikoje!”. Ky ilustrim “ekstrem” dëshiron të na tregojë se profesionistët mediatikë gjithmonë duhet të jenë skeptikë kur dikush u servon informata të mbështjellura me letër laramane shkëlqyese.

02032017-Istok-ZaevLinku deri te artikulli origjinal: Deputetë të VMRO-DPMNE-së e lusin Zaevin të bëjë qeveri!

Data dhe koha e publikimit: 30.01.2017

Data e recensionit: 03.02.2017

Recensues: Zoran Bojarovski

“INFORMATË – SHEQERKË”

Gazetarëve gjithmonë u vijnë “informata-sheqerka” të mbështjella me ambalazh shkëlqyes. Rregulli është se ato nuk bën të gëlltiten menjëherë, e aq më pak t’i ofrohen publikut. Për shkak se në atë rast edhe gazetari merr pjesë në shpërndarjen e informatave të rrejshme.

“Deputetë të VMRO-DPMNE-së e lusin Zaevin të bëjë qeveri!” është një sheqerkë e tillë. Ajo që është dashur të bëhet para se t’u ofrohet lexuesve, është të verifikohet burimi. Besueshmëria e tij. Në rastin e tekstit gazetaresk që e recensojmë, formulimi “Në publik, i cili është i njoftuar me shkresën…”, si identifikim i burimit, aspak nuk është i mjaftueshëm. E as, argumentim përkatës për besueshmërinë e burimit, e me këtë edhe të qëllimit kryesor të këtij teksti, se ka shkresë deri te lideri i LSDM-së, ku një grup deputetësh të VMRO-DPMNE-së kërkojnë prej tij të formojë qeveri dhe se, si deputetë, ia ofrojnë mbështetjen e plotë.

Për këtë informatë “të ëmbël” nuk ka asnjë element që do ta vërtetonte autenticitetin e saj. Rekomandimet për gazetarët thonë se kur transmetojnë ndonjë informatë nga ndonjë burim anonim, insistojmë ta përcaktojmë sa më afër burimin e informatave.

Përcaktimi i gabuar i burimit ose trillimi i burimit që të prezantohen informata të pasakta, jo të plota, dhe të paverifikuara konsiderohet shkelje e rëndë i standardeve të gazetaris (Doracaku për etikë në gazetari).

Gazetari gjithmonë duhet të jetë kritik ndaj burimit dhe t’i verifikojë informatat që i janë dhënë. Kjo duhet të jetë e dukshme në tekstin e publikuar gazetaresk. Kur përdoren burime anonime ose kur gazetarit i ofrohen informata ekskluzive, duhet të analizohen me kujdes motivet e dorëzuesit të informatave, veçanërisht kur bëhet fjalë për tema nga politika.

Nëse nuk bëhet kjo, atëherë edhe gazetari, ndoshta pa e ditur, bëhet bashkëpjesëmarrës në plasimin e këtyre informatave dhe ndeshet me nenin 14 të Kodit të gazetarëve, i cili insiston se raportimi për proceset politike, veçanërisht zgjedhjet, duhet të jetë i paanshëm dhe i balancuar, me distancë të detyrueshme profesionale prej subjekteve politike.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

pjesërisht

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare, anonime

relevante, jorelevante

nuk mund të përcaktohet

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk ka elemente multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja