verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Informimi për zgjedhjet është akt serioz

on 11 - 04 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

Shilo 8 april 2016

[Recension: LSDM-ja feston nëpër rrugë për shkak se nuk do të ketë zgjedhje më 5 qershor]

Duhet të hapen katër sy kur raportohet, veçanërisht për çështje të rëndësishme dhe delikate në skenën politike të Maqedonisë, bile edhe atëherë kur bëhet fjalë për medie që i dedikohet bashkësisë maqedonase në Australi. Nuk është për t’u anashkaluar fakti se diaspora ka të drejtë vote dhe lajmet për zgjedhjt janë shumë të rëndësishme për ta dhe për informimin e tyre.

silo sdsm slavi izboriLinku deri te artikulli origjinal: LSDM-ja feston nëpër rrugë për shkak se nuk do të ketë zgjedhje më 5 qershor

Data dhe koha e publikimit: 07.04.2016, 00:25

Data e recensionit: 08.04.2016

Recensues: Vllado Gjorçev

INFORMATË E GABUAR

Menjëherë duhet të themi se titulli nuk është i vërtetë: “LSDM-ja feston nëpër rrugë për shkak se nuk do të ketë zgjedhje më 5 qershor”.

Në fakt, nuk është e vërtetë se nuk ka zgjedhje dhe se për këtë arsye LSDM-ja feston nëpër rrugë. E vërteta është se, siç qëndrojnë punët, zgjedhje do të ketë, mirëpo nuk do të marrë pjesë LSDM-a. Kështu deklaroi lideri i partisë opozitare, Zoran Zaev. Kjo ka shumë dallim nga ajo se nuk do të ketë fare zgjedhje më 5 qershor.

Teksti, nëse merret si tërësi, është korrekt, mirëpo nuk është përmbajtësor. Ka gjëra të shpërndara nëpër tekst, të cilat, thënë të vërtetën janë të sakt, mirëpo nuk ka përfshirje më të gjerë për momentin si rezultat i të cilit, gjendemi në situatën që përshkruhet. Gjithsesi, për shkak të fizionomisë së këtyre dy pjesëve kyçe të artikullit, mund të përfundohet se titulli, si krejtësisht i papërputhshëm me tekstin, është përpiluar që të tërheqë klikime nga shfrytëzuesit e rrjeteve sociale dhe disa agregatorëve të lajmeve.

Në fakt, nuk ka informatë se Kuvendi u shpërbë dhe në çfarë atmosfere u bë kjo, edhe pse ka link nga konferenca për shtyp e Zaevit.

Artikulli harron të përmendë se të njëjtën mbrëmje në rrugë dolën edhe anëtarët dhe simpatizuesit e VMRO-DPMNE-së. Në interes të së vërtetës, e pashtu edhe për shkak të korrektësisë, kjo është dashur të theksohet në tekst.

Përndryshe, artikulli duket sikur është bërë shpejt e shpejt, sa për të pasur diçka. Megjithatë, gazetaria, nuk pranon nxitim dhe ngathtësi. Që të mund të flasim për tekst profesional, informata duhet të verifikohet para se të publikohet. Këtë në fakt, e sugjeron edhe neni 1 i Kodit të gazetarëve.

Kështu, në vend të informatës, është plasuar dezinformatë, me të cilën gabimisht informohen maqedonasit që jetojnë Australi.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

pjesërisht

pjesërisht

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare, jozyrtare

relevante, jorelevante

2 burime

më tepër palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori, është theksuar burimi me link

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente solide multimediale

ka linke kontekstuale

pjesërisht i rregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja