verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Interpretimet nga gazetari nuk janë pjesë e profesionalizmit

on 21 - 12 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: “Bashkëpunëtori i Thaçit i frikësohet Mijallkovit”]

Interpretimet nuk janë pjesë e profesionalizmit në gazetari. Në momentin që gazetari i jep të drejtën vetes të interpretojë një deklaratë të caktuar ai del jashtë kornizave të profesionit të gazetarisë.

download (1)Linku deri te artikulli origjinal: Bashkëpunëtori i Thaçit i frikësohet Mijallkovit

Data dhe koha e publikimit: 04.12.2015

Data e recensionit: 18.12.2015

Recensues: Xhenis Sulimani

 

Teksti që po e recensojmë përmban komente dhe interpretime sipas dëshirës së gazetarit. Teksti përmban titull tërheqës për klikim por është tendencioz. Gazetari para se të raportojë për qëndrimin e deputetit të PDSH-së, Ernad Fejzullahu, në Komisionin Anketues për përgjimet jep vlerësim personal mbi qëndrimin e deputetit.

“Fejzullahu friksohet që në listën e PDSH-së të kërkojë llogari nga Sasho Mijallkov, Nikolla Gruevski dhe Gordana Jankullovska”.

Qasja e këtillë e gazetarit tekstin e bën të njëanshëm, ndërkaq alternativa e gazetarit është paanshmëria. Ai në opinion jep përshtypjen se qëllimi i tekstit është manipulimi dhe jo informimi i drejtë.

Në mënyrë të pazakontë për standardet gazetareske, gazetari thotë se qëndrimi i deputetit është ndryshe nga interpretimet e tij (si gazetar). D.m.th. burimi thotë diçka tjetër por meqë gazetari mendon ndryshe (dhe kjo pa fakte ose burime të tjera) ashtu u dashka të jetë e vërteta. “Frika” për të cilën flet gazetari, nuk mbështetet nga të dhënat në tekst.

“Deputeti Fejzullahu këtë e dëshmon edhe publikisht në komisionin e mbajtur mbrëmë në Parlament, por këtë taktizim të PDSH-së  ai e arsyeton ndryshe. “PDSH-ja nuk është shkaktare e krizës dhe nuk u beson institucione shtetërore. PDSH-ja nuk e ka dorëzuar listën për të marrë në pyetje dëshmitarët apo ata që janë të involvuar. Janë dy arsye, e para ne jemi parti opzitare për dallim nga 3 parti tjera që janë këtu PDSH-ja nuk ka të bëjë asgjë jo vetëm me këtë krizë por as me skandalin e përgjimeve, apo hartimin e dosjeve””.

Në Kodin Etik të gazetarëve të Maqedonisë thuhet qartë se mendimet e gazetarit nuk mund të jenë fakte:

Çdoherë duhet të përpiqet të ruhet konteksti origjinal i të gjitha deklaratave ose pjesëve të veçuara. Raportimi gazetaresk nuk guxon ta ndryshojë kuptimin e fjalisë ose deklaratës.

Gazetarët kanë të drejtë për të pasur mendimin, qëndrimin dhe vlerësimin e tij, por nuk guzojnë që mendimet e tij t’i kamuflojnë sikur të jenë fakte.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

nuk ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

është i njëanshëm

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja