verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Jupiteri është fajtor për tërmetet

on 19 - 09 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

fireshot-capture-32-konechno-stigna-logichno-objasnuvanje-za-_-http___press24-mk_konechno-stigna

Produkti gazetaresk që i nënshtrohet këtij recensioni, në faktë është fotolajm nga një status në rrjetin social Facebook, që është shkruar nga një profil i panjohur. Statusi ka të bëjë me shkakun e pretenduar për tërmetet në Shkup, që është temë aktuale edhe e nxehtë, e cila i tronditi shkupjanët.

konechno-stigna-logichno-objasnuvanje-za-zemjotresite-press24Linku deri te artikulli origjinal: Më në fund arriti sqarimi logjik për tërmetet

Data dhe koha e publikimit: 13.09.2016

Data e recensionit: 17.09.2016

Recensuese: Аna Аnastasovska

Lajmi përmban sqarim për atë se pse në Shkup ka pasur tërmete, duke iu referuar dofarë shenjash dhe dukurish astrologjike.

Si e para, ajo që është e paqartë është burimi i informatës, gjegjësisht kush e shkruan dhe kush e thotë këtë. Pastaj është e paqartë se si ka mundësi që një medie të lejojë të promovojë parashikime astrologjike si fakte për një dukuri të fatkeqësisë natyrore? A ka lidhshmëri shkencore, a ka fakte dhe argumente për këtë? Nëse ka, ato duhet të prezantohen.

Të thuhet se ky është sqarim logjik i tërmeteve është shumë joserioze dhe joprofesionale nga aspekti gazetaresk. Detyrë e medies është ta informojë lexuesin dhe me këtë rast të përdorë deklaratat të sigurta dhe të verifikuara, e jo të t’i referohet ndonjë statusi nga një profil i panjohur në Facebook dhe kjo të plasoget si relevante.

Krejtësisht tjetër do të ishte fotografia në qoftë se fjala logjike do të vëndohej në thonjëza.Teksti i këtillë meriton një titull më ndryshe: “Më në fund erdhi sqarimi “logjik” për tërmetet”. Në fund do të mund të shtohej edhe një smajli.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

nuk mund të përcaktohet

infoVistinitostKOMENTIMI

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

i paqartë

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

nuk aplikohet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja