verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Katica nuk paska pasur dëshmi, e ku janë dëshmitë në tekst?

on 25 - 03 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

janeva

 [Recension: Katica Janeva e pranoi se nuk ka dëshmi]

Ky tekst është shembull klasik për atë se si nuk duhet të duket një artikull gazetaresk. Në fakt, përmbajtja është përplot komente dhe me kualifikime fare të pambështetura. Artikulli është i motivuar politikisht dhe më tepër i ngjan komunikatës partiake.

Катица Јанева призна дека нема докази Kurir.mkLinku deri te artikulli origjinal: Katica Janeva e pranoi se nuk ka dëshmi

Data dhe koha e publikimit: 23.03.2016, 11:37

Data e recensionit: 24.03.2016

Recensuesе: Аna Anastasovska

DEKLARATË E PADUKSHME SKANDALOZE

Që në fillim të tekstit, ajo që është shkruar në qëndron.

“Deklarata skandaloze me mospranimin e Kuvendit, që praktikisht do të thotë edhe mospranim i popullit, për shkak se është organ përfaqësues i qytetarëve, nuk ishte skandali i vetëm i prokurores speciale publike, Katica Janeva dje duke u përgjigjur në pyetjet e gazetarëve gjatë pjesëmarrjes në konferencën “Luftë efikase kundër korrupsionit të lartë: çështje e personit apo e sistemit”.”

Ajo që është e paqartë në këtë pjesë të artikullit është ajo se cila është ajo deklaratë skandaloze e Janevës me të cilën ajo nuk e ka pranuar Kuvendin. Deklarata nuk është transmetuar në mënyrë integralle që të mundet lexuesi të bindet në atë që e pohon teksti. Dhe kush thotë se deklarata skandaloze? Detyrë e gazetarit nuk është të gjykojë dhe të vlerësojë, por të transmetojë informata.

PRANIM OSE MANIPULIM?

Më poshtë në tekst theksohet se prokurorja speciale është kapur në gënjeshtër, gjegjësisht e ka pranuar se nuk ka dëshmi për krim zgjedhor.

“Në pyetjen e gazetarëve se si e komenton vendimin e Gjykatës Kushtetuese rreth Ligjit për falje, Janeva tha se dëshmitë me të cilat disponon PSP-ja në 80 për qind e kanë dëshmuar akuzën me të cilën e kanë ndërmend të paraqiten. Me këtë Janeva praktikisht e pranoi se nuk ka dëshmi.”

Në çfarë mënyre e ka pranuar Janeva se nuk ka dëshmi, në këtë përmbajtje mediatike është sqaruar në këtë mënyrë:

“Deklarata e këtillë e Janevës është skandaloze vetëvetiu, për shkak se prokurorja speciale me atë që liciton me numra vetë e pranon se nuk ka dëshmi, për shkak se që të ngrejë akuzë nevojiten dëshmi 100%, gjegjësisht gjithçka tjetër është jashtë sistemit juridik.”  

Përsëri kemi shembull që mundohet ta bindë dhe ta orientojë lexuesin për diçka për të cilën nuk ka fakte të qëndrueshme. Ku shkruan, gjegjësisht në cilin ligj thuhet se “që të ngritet padi nevojiten dëshmi 100 për qind”? Kush e thotë këtë, ndonjë jurist apo ndonjë  njohës i materies. Kjo nuk është theksuar në tekst. Ka akuza, mirëpo pa asnjë bazë, që hedh dyshim mbi vërtetësinë e asaj që është shkruar.

Shihet se artikulli është i motivuar politikisht, në të nuk ka asnjë argument, por vetëm bindje dhe manipulime. Kështu siç është shkruar dhe është plasuar, më tepër i ngjan një publikimi të përgatitur me urdhër partiak, se sa produktit gazetaresk.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

dezinformon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

informon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja