verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Kodi etik i RTM-së si “letër toaleti”

on 25 - 02 - 2016       
Овој напис го има и на: Maqedonisht

mtv

[Recension: Takim i katër liderëve]

Ditari televiziv i mbrëmjes në televizionin kombëtar më 21 shkurt e shkeli kodin e vet, Kodin etik të RTM-së. Në kulmin e debatit për reformat e medieve, RTM-ja i përgatiti dhe i promovoi standardet profesionale dhe etike të të punësuarve në shërbimin publik mediatik, pjesa më të madhe e të cilave kanë të bëjnë me gazetarët dhe punën e tyre. Mirëpo, ja nuk kaluan as dy muaj të plotë, dhe u shkelën dy nene të rëndësishme të kodit të tyre. Televizioni e fshehu një fakt. Gjegjësisht, informoi në mënyrë të pasaktë se më 21 shkurt në takimin e liderëve kanë qenë të pranishëm të gjithë katër kryetarët e partive më të mëdha politike në vend. E heshti faktin se në atë takim nuk ishte lideri i VMRO-DPMNE-së.

02222016-MRT-KrieLinku deri te artikulli origjinal: Takim i katër liderëve

Data dhe koha e publikimit: 21.02.2016, 19:32

Data e recensionit: 23.02.2016

Recensues: Zoran Bojarovski

Në ditarin qendror të mbrëmjes, në orën 19:30, prezantuesja e lajmeve paralajmëroi:

Krytearët e katër partive më të mëdha politike në vend bisedojnë me ambasadorët në Klubin e deputetëve…

Pas kësaj të pavërtete në paralajmërimin e lajmeve, pasoi raporti i raportuesit, i cili me telefon njofton se:

Sapo përfundoi takimi i liderëve të katër partive, nënshkruese të Marrëveshjes së Përzhinës…

E gjithë kjo ndodh në intervalin e lajmeve prej minutës 01:50 deri në minutën 03:27.

Me një veprim të tillë, siç thamë më lartë, janë shkelur së paku dy nene të Kodit të tyre.

Ato janë nenet 20 dhe 24 nga kreu i Kodit me titull: “Publiki i informatave në programet e RTM-së”.

Në nenin 20 thuhet:

Informatat duhet të jenë të sakta, të vërteta, objektive, të plota dhe të besueshme.

Informatat duhet të bazohen në vërtetësinë e të dhënave dhe të fakteve dhe në prezantimin dhe vlerësimin e tyre objektiv në kronikë dhe në emisione.

Absolutisht është e ndaluar çdo planifikim, përgatitje ose publikim i dezinformatave, gjegjësisht përhapjes së pjesërishme ose të plotë të gënjeshtrave, informatave të trilluara.

Informatat duhet të verifikohen.

Informatat duhet të përbëhen nga faktet, saktësia e të cilave është verifikuar…

Madje të gjitha paragrafet e këtij neni janë shkelur. Ky është me të vërtetë veprim i papërgjegjshëm.

Neni 24, i plotëson dhe i precizon dispozitat e nenit 20 dhe potencon:

Gazetari duhet të jetë korrekt. Lajmet, raporti, kronika ose emisioni nuk janë korrekte nëse:

– nuk përmbajnë informata të plota;

– nuk i përfshijnë të gjitha faktet që janë në dispozicion dhe që objektivisht janë të rëndësishme;

– përfshin informata të parëndësishme, të cilat në mungesë të fakteve esenciale e ndryshojnë kuptimin, porosinë dhe përshtypjen;

– në mënyra të ndryshme shkaktojnë huti te shikuesit;

– përmbajtja e fjalëve, video-inçizimi, toni, gjestet, shenjat mund të paraqesin anshmëri.

Pse ndodhi kjo, askush nuk e ka të qartë. Aq më tepër, kur tashmë i gjithë publiku, nëpërmjet mjeteve të tjera të informimit, e para së gjithash nëpërmjet internetit, tashmë e dinte se lideri i VMRO-DPMNE-së nuk merr pjesë në atë takim.

Tani duhet të reagojë Komisioni për etikë i televizionit kombëtar, i cili, poashtu është paraparë me këtë kod. Ai ngre procedura në qoftë se ata që janë të përfshirë me këtë kod kanë shkelur ndonjërin nga parimet e tij.

 


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAPHIC

infoVistinitostTRUTHFULNESS

pjesërisht

pjesërisht

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostSOURCES OF INFORMATION

ka burime të evidentuara

zyrtare

relevante

1 burim

një palë

infoVistinitostEXTENSIVENESS

jogjithëpërfshirës

informata të fshehura

infoVistinitostBIAS

pjesërisht e paraqet të vërtetën

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostCOMMENTING

nuk ka elemente të komentimit

infoVistinitostPLAGIARISM

vepër origjinale

është theksuar autori

infoVistinitostTITLE QUALITY

dezinformon

jokreativ

josenzancionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostPHOTOGRAPH

nuk ka

infoVistinitostHATE SPEECH

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostEDITED FOR THE WEB

i lexueshëm

elemente solide multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i rregulluar në aspekt stilistik

i lidhur me tag-e

Abonohuni për lajmet më të reja