verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Komandantët e pasaktësive

on 23 - 02 - 2016       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

[Recension: Komandantët e ”Rebeluar”]

Relevanca e burimeve të informacionit që plason gazetari është matësi më i mirë i kualitetit të produktit gazetaresk. Informacioni i bazuar në më së paku dy burime, gjithëpërfshirës dhe i balancuar është shembull i mirë se si do të duhet të duket një tekst i mirëfilltë lajmi.

Është problematik fakti që, shpesh, për portalet nuk është me rëndësi rritja e besueshmërisë, që do të vinte pas plasimit të produkteve kualitative me fakte të verifikuara në burime relevante, por tërheqja e klikimeve. Kjo e fundit jo gjithnjë garanton besueshmëri.

downloadLinku deri te artikulli origjinal: “Komandantët e ”Rebeluar”

Data dhe koha e publikimit: 11.02.2016

Data e recensionit: 18.02.2016

Recensues: Xhenis Sulimani

Teksti që po e recensojmë, si burim të produktit gazetaresk ka një letër anonime që është dërguar në adresë të saj. Në tekst përmenden disa komandantë dhe veprimtaria e tyre e dyshimtë, por për asnjë moment autori nuk mundohet të verifikojë informacionet që i bartë letra. Kështu duke u munduar të krijojë opinion publik nga një burim jorelevant, teksti që nga përmbajtja shihet që më shumë ka për qëllim degradimin sesa vërtetimin e një hipoteze.

“Edhe puna e këtyre Komandantave si puna e Qufes, Likes, Dearit e Ostrenit nuk është aq e sinqerte sa shprehet ne opinion. Komandantet e vertete u vrane gjate kohes kur keta komandate “qellim mire” ishin ne pushtet dhe nuk nxorren zerin e tyre dhe ishin te degjueshmit e nenes parti (BDI dhe Alise)”.

Teksti tenton të zbulojë anët negative të disa figurave publike, por është larg arritjes së asaj që pretendon për shkak se nuk paraqet asnjë argument të vetëm për të dëshmuar atë që e shkruan.

Qasja e këtillë për të shkruar lajm shuan besueshmërinë e opinionit edhe pse mund të tërheq interes për momentin. Kjo për faktin se opinioni do të lexojë lajme të bazuara në fakte dhe burime relevante dhe në asnjë mënyrë mendime që vijnë nga autorë anonim të bazuara në “muhabete bosh”. Vetëm një lajm i bazuar në burime relevante asnjëherë s’mund të jetë bosh.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

nuk mund të përcaktohet saktësia e pohimeve

nuk mund të përcaktohet vërtetësia e deklaratave

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

anonime

jorelevante

1 burim

një palë

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

nuk mund të përcaktohet

mban anën e një pale

anshmëri politike

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të integruara me faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

vepër origjinale

nuk është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

adekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

joadekuate

manipulon

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

nuk ka gjuhë ofenduese

nuk ka gjuhë të urrejtjes

nuk nxit për përdorimin e dhunës

nuk diskriminon

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

nuk aplikohet

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja