verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Konstatime që mund të ofendojnë, shkelin kodin profesional

on 21 - 08 - 2015       
Këtë postim mund ta lexoni edhe në: Maqedonisht

 

[Recension: Alia që vret e pret dhe burgos shqiptar! (VIDEO)]

Liria e fjalës është bazë e demokracisë. Liria e secilit shtrihet deri aty ku fillon liria e tjetrit. Media nuk duhet t’i keqpërdorë deklaratat në kontekste të caktuara për të plasuar ofendime dhe gjykime, mbi individë.

drejtimiLinku deri te artikulli origjinal: Alia që vret e pret dhe burgos shqiptar! (VIDEO)

Data dhe koha e publikimit: 13.08.2015

Data e recensionit: 17.08.2015

Recensent: Xhenis Sulimani

Teksti që po e recensojmë nis me titull që ngrit akuza, por që në tekst nuk ka argumentuar atë që ka shkruar në titull. Ky fakt dëshmon se autori plason akuza të pa baza.

 

Produkti gazetaresk përmban një video me deklarata të kreut të BDI-së Ali Ahmeti, ku autori në vend se të raportojë mbi deklaratat e Ahmetit, madje edhe të jetë kritik mbi ato, ai komenton paraqitjen e tij duke bërë interpretime të pa baza.

“E qeshura e Ali Ahmetit në deklaratën e tij nuk do të thotë se ai bën shaka, përkundrazi tregon karakterin e tij sado-mazokist që kënaqet kur e bën të vuaj popullin e tij. Se sa serioze është kjo deklaratë na dëshmon videoja të cilën po e postojmë.”

Sipas kodit etik gazetaresk, gazetarët kanë të drejtë të marrin informacion, ta botojnë atë dhe të kritikojnë. Që do të thotë se është jashtë çdo kornize etike komentimi që me raste mund të interpretohet edhe si ofendues. Aq më tepër që komenti ka të bëjë me vlerësime psikologjike për çka gazetari nuk është ekspert, por edhe nuk i lejohet sipas standardeve të gazetarisë që të shprehë vlerësimet e tij.

Deklarata e kreut të BDI-së, mund të sfidohej në shumë mënyra duke e analizuar me ekspertë të ndryshëm, ndërkohë gjatë raportimit gazetari duhet me kujdes t’i zgjedh fjalët e tij.


Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

INFOGRAFIKU

infoVistinitostVËRTETËSIA

nuk ka fakte

pohimet jo të sakta

deklarata jo të vërteta

infoVistinitostBURIMET E INFORMATAVE

ka burime të evidentuara

jozyrtare

jorelevante

infoVistinitostPËRMABJTËSIA

jogjithëpërfshirës

ndoshta ka informata të fshehura

infoVistinitostANSHMËRIA

nuk mund të përcaktohet

ka shtrembërim të së vërtetës (spin)

informata të rrejshme

mban anën e një pale

infoVistinitostKOMENTIMI

ka elemente të komentimit

të ndara nga faktet

infoVistinitostPLAGJIATURA

nuk mund të përcaktohet

është theksuar autori

infoVistinitostKUALITETI I TITULLIT

nuk informon

jokreativ

senzacionalist

joadekuat

tendencioz

infoVistinitostFOTOGRAFIA

ka

adekuate

as manipulon as informon - është vënë vetëm si ilustrim

nuk është theksuar autori (burimi)

infoVistinitostGJUHA E URREJTJES

gjuhë ofenduese

gjuhë e urrejtjes

nxit për përdorimin e dhunës

infoVistinitostI PËRSHTATUR PËR UEB

mesatarisht i lexueshëm

elemente jokualitative multimediale

nuk ka linke kontekstuale

i parregulluar në aspekt stilistik

i palidhur me tag-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Abonohuni për lajmet më të reja